Aύγουστος, μήνας θερινής ραστώνης, αλλά για το Μέγαρο Μαξίμου δεν παίζει σενάριο εφησυχασμού μετά την 9η Ιουνίου και την απώλεια ενός εκατομμυρίου ψηφοφόρων στην ευρωκάλπη. Με αυτή την έννοια η κυβερνητική μηχανή θα συνεχίσει να φουλάρει εν μέσω θέρους με στόχο την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και ορίζοντα τον Σεπτέμβριο και τη ΔΕΘ.

Σε αυτόν τον άξονα σχεδιάζονται παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες, με τη ΔΕΘ να αποτελεί ένα σημαντικό πολιτικό ορόσημο και αφετηρία ανάταξης των δυνάμεων. Το στίγμα άλλωστε έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, λίγο πριν ξεκινήσει η ολιγοήμερη θερινή ανάπαυλα, ζητώντας από τους υπουργούς του σκληρή δουλειά: «Τα μέτρα για την καθημερινότητα προφανώς και δεν πάνε διακοπές», τόνισε με νόημα στην εισαγωγική του τοποθέτηση, στέλνοντας το μήνυμα ότι τα στελέχη της κυβέρνησης δεν θα κατεβάσουν τα μολύβια. Αντιθέτως, η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους ζωής τίθεται σε πρώτο πλάνο ακόμη και στην καρδιά του καλοκαιριού.


Πού εστιάζει η κυβέρνηση

Ειδικότερα, το κέντρο βάρους της κυβερνητικής πολιτικής για το επόμενο διάστημα εστιάζει στους εξής τομείς: εισοδήματα, εκσυγχρονισμός του κράτους, πρωτογενής τομέας, δημόσια Υγεία και στέγη. Εξάλλου, στο υπουργικό συμβούλιο του Ιουλίου παρουσίασε την Αναθεώρηση Σχεδίων Δράσης των Υπουργείων 2024, δίνοντας στους υπουργούς τους «νέους φακέλους» με τα ορόσημα και τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, που θα πρέπει να δρομολογηθούν ή να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2024. Πρόκειται, αναλυτικά, για 58 έργα και 87 μεταρρυθμιστικές δράσεις, με 881 νέα ορόσημα πολιτικής.

Πρόκειται για δράσεις, έργα και μεταρρυθμίσεις, που λαμβάνουν υπ’ όψιν τις ανάγκες της κοινωνίας και αφορούν τους 5 άξονες του κυβερνητικού προγράμματος για μια Ελλάδα πιο παραγωγική, κοινωνική, ψηφιακή και πράσινη, δίκαιη και ισχυρή. Μέσα από αυτό το πρίσμα, ο Ά. Σκέρτσος υπογράμμισε στο υπουργικό την ανάγκη επιτάχυνσης και ταυτόχρονα εμπλουτισμού των κυβερνητικών δράσεων με νέες πολιτικές που απαντούν σε νέα προβλήματα και ζητούμενα που θέτουν οι ίδιοι οι πολίτες στην κυβέρνηση.

Ακριβώς, αυτή την ανάγκη υπηρετεί, άλλωστε, η αναθεώρηση των Ετήσιων Σχεδίων Δράσης των Υπουργείων για το 2024, παρατήρησε. Έμφαση στην προετοιμασία για την πρωθυπουργική ανάβαση στη Θεσσαλονίκη δίνεται στην αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος, στο κόστος στέγης, στην κλιματική κρίση, στα κενά εργαζομένων στην αγορά εργασίας, στην περαιτέρω αύξηση των επενδύσεων, ενώ προωθούνται μεταρρυθμιστικές τομές σε Παιδεία και Υγεία, με μέτρα και παρεμβάσεις που ενισχύουν το κυβερνητικό αφήγημα για πραγματική στροφή του Μαξίμου στη βελτίωση τη καθημερινότητας των Ελλήνων.

Όσον αφορά τη λειτουργία της κυβερνητικής δομής πραγματοποιήθηκε ο ανασχηματισμός σε επίπεδο γενικών γραμματέων των υπουργείων, με στόχο να επισπευστεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων παραδίδοντας στην υπηρεσία των πολιτών ένα αποτελεσματικότερο κράτος, ούτως ώστε η ΝΔ να τεθεί στην κρίση του λαού έχοντας υλοποιήσει τις προγραμματικές δεσμεύσεις της. Η μεγάλη εκκρεμότητα για την επιλογή του Έλληνα επιτρόπου στην ΕΕ έκλεισε με την ανακοίνωση του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Πέρα από την ευρωπαϊκή της διάσταση, εκλαμβάνεται ως στρατηγική ενέργεια του Μαξίμου προκειμένου να μετριάσει την εσωκομματική κριτική περί… αλλοίωσης της φυσιογνωμίας της κεντροδεξιάς παράταξης, μέσω της αξιοποίησης στελεχών με προέλευση από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, στο πλαίσιο της διεύρυνσης της ΝΔ στο Κέντρο.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή