Τέσσερις παράγοντες οδήγησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην οριστικοποίηση της απόφασής του να προτείνει τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, για τη θέση του επόμενου Έλληνα επιτρόπου στην Κομισιόν, με την κίνηση μάλιστα του πρωθυπουργού να εκπέμπει και ένα ηχηρό μήνυμα-απάντηση προς το εσωτερικό του κόμματός του, με αφορμή τις «φωνές» μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που έκαναν λόγο για παραμέληση των παραταξιακών στελεχών στα υψηλά κλιμάκια, στο γενικότερο πλαίσιο της συζήτησης για την ιδεολογική ταυτότητα της Νέας ∆ημοκρατίας.

Έτσι, η επιλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα για τη θέση του επιτρόπου, πέρα από την ευρωπαϊκή της διάσταση, εκλαμβάνεται ως στρατηγική ενέργεια του Μαξίμου, προκειμένου να μετριάσει την κριτική περί... αλλοίωσης της φυσιογνωμίας της κεντροδεξιάς παράταξης, μέσω της αξιοποίησης στελεχών με προέλευση από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, στο πλαίσιο της διεύρυνσης της Ν.∆. στο Κέντρο.

Άλλωστε, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, που από τη νέα χρονιά «μετακομίζει» στις Βρυξέλλες, έχει διατελέσει βουλευτής με τη Ν.∆. στην Α' Θεσσαλονίκης, μετά την εκλογή του στις εθνικές εκλογές του 2007, ενώ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση η ενασχόλησή του ξεκίνησε το 2010 και έκτοτε αναδεικνύεται περιφερειάρχης, καταγράφοντας υψηλά ποσοστά και απολαμβάνοντας υπερκομματική αποδοχή.

Τι οδήγησε τον Μητσοτάκη στην επιλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα

Καταλυτικό ρόλο στο σκεπτικό της απόφασης του Κ. Μητσοτάκη να καταλήξει στην επιλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα για το κρίσιμο πόστο έπαιξε η εμπειρία σε θεσμικούς ρόλους τόσο στην Ελλάδα, καθώς τον Νοέμβριο του 2019 εξελέγη πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, όσο και στην Ευρώπη, όπου το 2020 εξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών έως το 2022. Επίσης και ότι είναι ένας νέος πολιτικός που έχει εκτεθεί επιτυχώς στην κρίση των Ελλήνων πολιτών, έχοντας εκλεγεί τρεις φορές περιφερειάρχης με ποσοστά άνω του 50%, γεγονός που κατατάσσει τον κ. Τζιτζικώστα στα πρόσωπα αναφοράς της Κεντροδεξιάς στη Μακεδονία, ένα από τα παραδοσιακά εκλογικά κάστρα της Ν.∆. που στις τελευταίες εθνικές και ευρωπαϊκές κάλπες η «γαλάζια» δυναμική αμβλύνθηκε. Επομένως η επιλογή του Απ. Τζιτζικώστα εξυπηρετεί μεταξύ άλλων και την ενίσχυση του βορειοελλαδίτικου στοιχείου στις θέσεις ευθύνης, δεδομένων των απωλειών που κατέγραψε στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις η Ν.∆. στον Βορρά, ως έκφραση δυσαρέσκειας για τις κυβερνητικές επιλογές σε πεδία πολιτικής όπως ο γάμος στα ομόφυλα ζευγάρια, το Μεταναστευτικό και τα γενικότερα ζητήματα της ακρίβειας και της φορολογικής μεταρρύθμισης. 

Ο προτεινόμενος επίτροπος της Ελλάδας στην Ε.Ε. είναι δεξιός εξ απαλών ονύχων, καθώς ο πατέρας του, Γεώργιος Τζιτζικώστας, διετέλεσε βουλευτής και υπουργός με τη Νέα ∆ημοκρατία. Εσωκομματικά, δε, ο αείμνηστος Γ. Τζιτζικώστας θεωρούνταν «σκληρός δεξιός» και άνθρωπος του Ευάγγελου Αβέρωφ, ενώ ήταν προσωπικός φίλος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Βαρύ πορτφόλιο για την Ελλάδα

Το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει η Ελλάδα αναμένεται να ανακοινωθεί στο τέλος του μήνα, με τις ελληνικές διεκδικήσεις να στοχεύουν σε ένα βαρύ πορτφόλιο, που να αναδεικνύει αφενός την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα οικονομικά, αλλά και τη στρατηγική θέση της χώρας μας στη νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του πρωθυπουργού για την επιλογή του Απ. Τζιτζικώστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε στη σημασία της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας για την Ευρώπη, ως μια περιοχή με στρατηγική θέση, διασυνδεσιμότητα και γεωπολιτική σημασία τόσο για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη όσο και ως βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου. Μια αποστροφή που αν διαβάσει κάποιος πίσω από τις γραμμές αποκτά ιδιαίτερη σημασία, φωτογραφίζοντας το πορτφόλιο της ∆ιεύρυνσης, με τους λόγους της συγκεκριμένης διεκδίκησης να συνδέονται με τη γειτονιά μας, τα ∆υτικά Βαλκάνια, αλλά και ευρύτερα με τη διπλωματική στρατηγική.

Η Ελλάδα, η οποία διαπραγματεύεται από θέση ισχύος, διεκδικεί ένα από τα δυνατά χαρτοφυλάκια στη νέα σύνθεση της Ε.Ε., με τα ενδεχόμενα να εστιάζουν στο ενδιαφέρον της για το Αμυνας (το οποίο ενδιαφέρει και κράτη όπως η Πολωνία). Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα έχει εκφράσει ενδιαφέρον για το χαρτοφυλάκιο Μεταφορών, που περιλαμβάνει και τη Ναυτιλία, σενάριο ιδιαίτερα εφικτό αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι η επικεφαλής της ευρωομάδας της Ν.∆., Ελίζα Βόζεμπεργκ, εξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωκοινοβουλίου.

Το νεοσύστατο χαρτοφυλάκιο για τη Μεσόγειο διεκδικεί η Κύπρος, αν και ακούγεται και για την Ελλάδα και αποτελεί ένα σημαντικό πορτφόλιο, αφού ο νέος επίτροπος θα έρχεται σε επαφή με χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Παράλληλα, το σενάριο να αναλάβει ο Έλληνας επίτροπος το χαρτοφυλάκιο της Γεωργίας έχει απομακρυνθεί.

Η επικείμενη αποχώρηση του Απόστολου Τζιτζικώστα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πάντως, άνοιξε τις διεργασίες για τη διαδοχή του, με τους αντιπεριφερειάρχες Πάρι Μπίλλια -ο οποίος ακουγόταν και για υποψήφιος στον ∆ήμο Θεσσαλονίκης στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019-, Κώστα Γιουτίκα, Μελίνα ∆ερμεντζοπούλου, Νανά Αηδονά να είναι επικρατέστεροι στην κούρσα, όπως και η Βούλα Πατουλίδου που παραιτήθηκε από αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης για να είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ.


*Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»