Ένα µεγάλο φάντασµα πλανάται πάνω από την Κουµουνδούρου: το φάντασµα να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Η κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του κόµµατος δεν έχει προηγούµενο, καθώς παραπέµπει σε «καλοκαιρινή επιθεώρηση». Το εν λόγω καυστικό σχόλιο έκαναν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όταν είδαν τον πρόεδρό τους να ξιφουλκεί κατά της κυβέρνησης και να ανεβάζει ανακοινώσεις και φωτογραφίες στα social media από τα φηµισµένα σοκάκια της Μυκόνου.

Ακόµα και µεταξύ των στελεχών της πλειοψηφίας είναι διάχυτη η εντύπωση πως ο κ. Κασσελάκης διακατέχεται από ένα έλλειµµα πολιτικής ενσυναίσθησης, το οποίο προσπαθούν καλοπροαίρετα να αποδώσουν στον αµερικανικό τρόπο µε τον οποίο αντιλαµβάνεται τα πράγµατα. Ανεξάρτητα, όµως, από την αιτιολογία, η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ µόνο σοβαρότητα δεν εκπέµπει, σε µια περίοδο ιδιαιτέρως φορτισµένη. Πολύ περισσότερο όταν η ηγεσία αλλά και η βάση του διχάζεται από τη «µισή διαγραφή» του Παύλου Πολάκη.

Ο αψύς Σφακιανός ξαναέπιασε το πληκτρολόγιο και εκτοξεύει απειλές κατά πάντων, κυρίως προς την Ολγα Γεροβασίλη, τον Κώστα Ζαχαριάδη και την Αθηνά Λινού, ενώ τα... σκάγια έχουν πάρει και τον κ. Κασσελάκη. Ο τελευταίος είναι σαφές πως βρίσκεται κάτω από την ιδιότυπη «οµηρία» του κ. Πολάκη, καθώς από τις αντιδράσεις που υπήρξαν τις προηγούµενες ηµέρες αντιλήφθηκε την τεράστια επιρροή του στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε ένα σηµαντικό τµήµα του στελεχικού δυναµικού. Από τη στιγµή, δε, που ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς Συνέδριο, ο κ. Κασσελάκης γνωρίζει πως θα ήταν αδύνατο να πάει σε αυτό χωρίς τον κ. Πολάκη και πολύ περισσότερο να τον έχει απέναντι και µε το ζωνάρι λυµένο.

Διαβάστε εδώ: Λινού για Πολάκη: ''Σε κανένα χώρο εργασίας δεν θα ήταν επιτρεπτές αυτές οι συμπεριφορές''

Είναι προφανές, συνεπώς, ότι ο κ. Κασσελάκης αναζητά εύσχηµο τρόπο να τον επαναφέρει στην Κοινοβουλευτική Οµάδα. Φάνηκε από τα κολακευτικά λόγια για το σπουδαίο έργο που επιτελεί ο κ. Πολάκης, αλλά και από τα λόγια αγάπης στο πρόσωπό του. Εκ των πραγµάτων, ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται ενώπιον ενός κοµβικού διλήµµατος, ενώ από την απάντηση που θα δώσει θα εξαρτηθεί ακόµα και η συνοχή του κόµµατος.

Και αυτό διότι γνωρίζει πως µια πιθανή επιστροφή του κ. Πολάκη στην Κοινοβουλευτική Οµάδα θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα των εξελίξεων. Ούτως ή άλλως, η πλευρά των «87» βρίσκεται µε το ένα πόδι εκτός κόµµατος και η επιστροφή Πολάκη µπορεί να αποτελέσει την ιδανική αφορµή για την επισηµοποίηση της διάσπασης. Με βάση, άλλωστε, τις πληροφορίες, τουλάχιστον η µισή Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ περιµένει ένα σήµα για να αποχωρήσει. Καταγράφοντας την ανθρωπογεωγραφία του κόµµατος, είναι εµφανές πως ο Πολάκης έχει από τη µία διαπρύσιους υποστηρικτές και από την άλλη φανατικούς πολέµιους.

Παραπάνω από το ένα τρίτο των βουλευτών ελέγχει ο Πολάκης

Από τον κατάλογο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, παραπάνω από το ένα τρίτο, µε διαφορετικό ύφος και πολιτικό ήχο, είναι στο πλευρό του κ. Πολάκη. Η λίστα περιλαµβάνει τον Νίκο Παππά, τη Ρένα ∆ούρου, τη Θεοδώρα Τζάκρη, την Ελενα Ακρίτα, τον Ευάγγελο Αποστολάκη, τον Πέτρο Παππά, τη Νίνα Κασιµάτη, τη Ραλλία Χρηστίδου, τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, τον Γιάννη Σαρακιώτη, τη Ράνια Θρασκιά, την Κυριακή Μάλαµα, τον Βασίλη Κόκκαλη κ.ά. Πρόκειται, δηλαδή, για βουλευτές που είτε είναι σκληρά στο πλευρό του κ. Πολάκη είτε δεν ζητούν την κεφαλή του επί πίνακι. Βεβαίως, πολύ µεγαλύτερη είναι η γκάµα των υποστηρικτών του βουλευτή Χανίων σε επίπεδο µελών της Κεντρικής Επιτροπής αλλά και µεσαίων στελεχών. Από τις αντιδράσεις στη διαγραφή του διαφαίνεται ότι η µεγάλη πλειονότητα της βάσης είναι σε πλήρη εναρµόνιση µε τη ρητορική του κ. Πολάκη και ζητάει από τον κ. Κασσελάκη να ακολουθήσει τον δρόµο που έχει χαράξει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Στον αντίποδα, ο Πολάκης αποτελεί κόκκινο πανί για την πλειονότητα των βουλευτών, που, εκτός των άλλων, ενοχλούνται σφόδρα για το γεγονός πως εδώ και χρόνια, σε τακτά χρονικά διαστήµατα, απολογούνται στα πάνελ για τις δηλώσεις που κάνει ο βουλευτής Χανίων. Το βάρος της σύγκρουσης µαζί του έχει σηκώσει πρώτη από όλους η Ολγα Γεροβασίλη, και µάλιστα µε τη συνέντευξή της στα «Π» του περασµένου Σαββάτου είχε σχεδόν απαιτήσει από τον Στέφανο Κασσελάκη να «είναι ολόκληρη και όχι µισή η διαγραφή». Στο ίδιο κλίµα µε το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κινείται και ο Κώστας Ζαχαριάδης, και µάλιστα το κάνει όχι όψιµα, αλλά µε συνέπεια, εδώ και πολύ καιρό. Από τους βουλευτές, απέναντι στον Παύλο Πολάκη είναι επίσης η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Χρήστος Γιαννούλης, η Αθηνά Λινού, ο ∆ιονύσης Καλαµατιανός, ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, ο Μίλτος Ζαµπάρας, ο Χάρης Μαµουλάκης, ο Συµεών Κεδίκογλου κ.ά. Υπολογίζεται ότι η οµάδα των «87» µπορεί να προσεγγίζει κοντά 20 βουλευτές από τους 35 που έχει σήµερα ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον κ. Πολάκη. Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ έχει 31 βουλευτές, που σηµαίνει ότι αρκούν µερικές αποχωρήσεις για να βρεθεί το κόµµα του κ. Ανδρουλάκη στη θέση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»