Στους τουριστικούς οδηγούς η Τήλος αναφέρεται ως ένα νησί που ενώνει το αρχαίο µε το νέο, που σε κάνει να αισθάνεσαι πως περπατάς για λίγο στα χνάρια της Ιστορίας. Στο ακριτικό νησάκι των ∆ωδεκανήσων βρέθηκε αυτές τις ηµέρες ο Αλέξης Τσίπρας. Ενδεχοµένως για να απολαύσει την ηρεµία της Τήλου, αλλά ταυτόχρονα για να αποφασίσει τον ρόλο που θα διαδραµατίσει στο νέο πολιτικό τοπίο, θέλοντας, παράλληλα, να διαγράψει αρκετές σελίδες από το παλαιό βιβλίο της δικής του ιστορίας.

Είναι σαφές ότι ο πρώην πρωθυπουργός βρίσκεται ενώπιον αποφάσεων που δεν γνωρίζουµε αν λογίζονται ως ιστορικές, πάντως αντιλαµβάνεται και ο ίδιος ότι ο χρόνος έχει αρχίσει να µετρά αντίστροφα. Ο κ. Τσίπρας είναι από τους πολιτικούς που ξέρουν να διαβάζουν καλά τις διαθέσεις της κοινωνίας και τα µηνύµατα των εποχών. Γι’ αυτό και αποφάσισε πέρυσι το καλοκαίρι να αποσυρθεί τελείως από το προσκήνιο, να κάνει πολιτική αγρανάπαυση και µε µεθοδικά βήµατα να διορθώσει τη στραπατσαρισµένη εικόνα του. Είναι το πολυσυζητηµένο rebranding, το οποίο περιελάµβανε και αρκετά «mea culpa» για πτυχές της δικής του διακυβέρνησης, όπως για παράδειγµα για το ζήτηµα της Novartis, των τηλεοπτικών αδειών κ.ά. Ηθελε, συνεπώς, µε κάθε τρόπο να κερδίσει χρόνο. Στην πολιτική, ωστόσο, τα πράγµατα δεν έρχονται όπως τα σχεδιάζεις. 

Αλέξης Τσίπρας: Οι µυστικές δηµοσκοπήσεις

Άλλωστε ούτε ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος θα µπορούσε να σκεφτεί όσα συνέβησαν στον ΣΥΡΙΖΑ µετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη: από την αποχώρηση κορυφαίων στελεχών, που ήταν επί χρόνια ταυτισµένα µε τον χώρο, έως τα φαινόµενα απόλυτου ευτελισµού του κόµµατος, που καταγράφονται σχεδόν σε εβδοµαδιαία βάση. Τα γεγονότα, συνεπώς, φαίνεται πως ξανακαλούν τον κ. Τσίπρα, όπως προκύπτει και από τις µυστικές δηµοσκοπήσεις που έχουν γίνει. Απολύτως διασταυρωµένες πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί τελειωµένη υπόθεση τον ΣΥΡΙΖΑ. ∆εν θέλει να έχει την παραµικρή σχέση µε το κόµµα που υπήρξε πρόεδρος επί 15 χρόνια και πολύ περισσότερο µε τον κ. Κασσελάκη. Τα όσα προσβλητικά ανέφερε ο τελευταίος περί ύπαρξης «µαύρων» ταµείων επί των ηµερών του αποτέλεσαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Ο κ. Τσίπρας παραµένει τυπικά στον ΣΥΡΙΖΑ και υπό τη δική του πολιτική καθοδήγηση λειτουργεί πλέον η εσωκοµµατική αντιπολίτευση, οι «87» (Γεροβασίλη, Ζαχαριάδης, Βασιλειάδης, Σπίρτζης, Νοτοπούλου, Φλαµπουράρης κ.ά.). Στο δικό του πολιτικό γραφείο, στην οδό Αµαλίας, πριν από περίπου ένα µήνα, έγινε η κοµβική σύσκεψη, στην οποία ενοποιήθηκαν όλες οι δυνάµεις της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης στον κ. Κασσελάκη.

Εν πολλοίς, ο πρώην πρωθυπουργός έχει το ένα µάτι στραµµένο στον τρόπο µε τον οποίο θα τρέξουν οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε µε την εκδίωξη Κασσελάκη είτε µε την αποχώρηση περίπου 20 βουλευτών, και το άλλο στις εσωκοµµατικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Παρακολουθεί µε τεράστιο ενδιαφέρον τη διαδικασία, θεωρώντας πως έχει σηµασία το πρόσωπο που θα εκλεγεί. Πρωτίστως, αν ο/η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα θελήσει να εντάξει το κόµµα στις συζητήσεις για τη µεγάλη Κεντροαριστερά.

Στο πλαίσιο αυτό προσπαθεί να σχηµατοποιήσει εικόνα για τα κεντρικά πρόσωπα. Με τον κ. Ανδρουλάκη δεν υπάρχει προσωπική σχέση, αλλά ούτε και χηµεία. Περιµένει, ωστόσο, να δει πώς θα κινηθεί στο γήπεδο των συµµαχιών στην περίπτωση που επανεκλεγεί, κάτι που φαίνεται να θεωρεί πως είναι το πιο πιθανό σενάριο. Με τον Χάρη ∆ούκα ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει συναντηθεί τουλάχιστον μία φορά στο παρελθόν (σ.σ κάτι που δεν επιβεβαιώνουν οι συνεργάτες του).

Στην αξιολόγηση που έχει κάνει (εσχάτως) ο κ. Τσίπρας φαίνεται να θεωρεί πως ο κ. ∆ούκας δεν µπορεί -ακόµα- να διαδραµατίσει κάποιον µεγαλύτερο ρόλο. Την Αννα ∆ιαµαντοπούλου, ενώ πιστεύει πως έχει ηγετικά χαρακτηριστικά, δεν την εντάσσει στην πλευρά της Κεντροαριστεράς. Με βάση τις συγκλίνουσες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας φαίνεται να προτιµά την περίπτωση του Παύλου Γερουλάνου, εκτιµώντας πως µε το προφίλ που έχει µπορεί να εντάξει µε καλύτερο τρόπο το ΠΑΣΟΚ στις συζητήσεις για ένα ευρύτερο σχήµα της Κεντροαριστεράς.

Από τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί, διαφαίνεται πως ο πρώην πρωθυπουργός βλέπει τις αρχές του νέου έτους ως εναρκτήρια ηµεροµηνία για συνολικότερες πολιτικές ανακατατάξεις. Οχι µόνο στην Κεντροαριστερά, αλλά και στην κυβέρνηση. Γνωρίζει, δε, το προσωπικό ενδιαφέρον που επιδεικνύει ο κ. Μητσοτάκης για τις διεργασίες στον προοδευτικό χώρο, όπως επίσης και τις πληροφορίες που επιδιώκει να συλλέξει ο πρωθυπουργός τόσο για τις δικές του προθέσεις όσο και της κ. ∆ιαµαντοπούλου. Συµπερασµατικά, το σχέδιο του κ. Τσίπρα, προσώρας επί χάρτου, µοιάζει να είναι ένα σχήµα «οµπρέλα», στο οποίο θα επιθυµούσε να µετέχει το ΠΑΣΟΚ ή έστω ένα σηµαντικό τµήµα του, οι περίπου 20 βουλευτές που θα αποσκιρτήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη και η Νέα Αριστερά (σ.σ. που προχωρά σε συνεργασία µε το κόµµα του κ. Κόκκαλη), ενδεχοµένως χωρίς τους (πρώην) «53», δηλαδή τους κ. Σκουρλέτη, Φίλη κ.ά. Ποιος θα είναι ο δικός του ρόλος; Αυτό θα το κρίνει ο λαός...


*Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»