Μια αρκετά «σκληρή» επιστολή προς την ΕΔΕΚΑΠ απέστειλε η Άννα Διαμαντοπούλου με την οποία εγείρει ερωτήματα για ζητήματα που αφορούν στην διαδικασία ανάδειξης του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ στις 6 και 23 Οκτωβρίου.

Στην επιστολή της, η Άννα Διαμαντοπούλου αφήνει «αιχμές» για το μητρώο που παραδόθηκε στους υποψηφίους, εκφράζει τις αντιρρήσεις της σχετικά με τον αριθμό των σημείων που θα τοποθετηθούν οι κάλπες, ρίχνοντας τα «καρφιά» της προς την ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη, που ελέγχει την πλειοψηφία της επιτροπής που έχει αναλάβει την εκλογική διαδικασία.

Την επιστολή της κοινοποιεί και προς τους συνυποψηφίους της, ενώ κάλεσε όχι μόνο για τη διασφάλιση των διαδικασιών, αλλά και ενός ευνοϊκού κλίματος για την επίτευξη των στόχων της παράταξης .

Ολόκληρη η επιστολή της Άννας Διαμαντοπούλου

«Αγαπητά μέλη της ΕΔΕΚΑΠ,

Σε συνέχεια των αποφάσεων και ενεργειών σας και μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων των υποψηφίων με το Γενικό Διευθυντή του Κινήματος, κ. Νίκο Σαλαγιάννη την Παρασκευή 2-8-2024 με θέμα την ενημέρωση όλων για τις εταιρείες, που θα αναλάβουν την τεχνική υποστήριξη της εκλογικής διαδικασίας, καθώς και το χρονοδιάγραμμα των απαραίτητων διαδικασιών θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε τα παρακάτω:

α. Κατέστη κοινή αντίληψη ότι η συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες της 6ης και της 13ης Οκτωβρίου θα ξεπεράσει κατά πολύ αυτή των εκλογών του 2017 και του 2021 και ίσως κάθε προηγούμενο.

β. Υπήρξε κοινός τόπος η ανάγκη επαύξησης του αριθμού των καλπών δια της παραγγελίας και διάθεσης μεγαλύτερου αριθμού tablets, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού και μεγάλων καθυστερήσεων κατά την ψηφοφορία, ιδίως στην περιοχή του Λεκανοπεδίου και των μεγάλων αστικών κέντρων, όπως ευρέως συνέβη το 2021.

γ. Αποτέλεσε κοινή εκτίμηση ότι τα ήδη παραγγελθέντα tablets, 1000 στον αριθμό, που σημαίνει με δεδομένο ότι ποσοστό 15% αυτών θα αποτελέσει την εφεδρεία, μόνο 850 κάλπες, δεν επαρκούν ούτε με βάση τη συμμετοχή του 2021, όταν υπήρξαν 841 κάλπες και όπως είναι γνωστό οι ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα ξεπέρασαν τα όρια της αντοχής των πολιτών.

δ. Διευκρινίστηκε από τον εκπρόσωπο της εταιρείας OTS, που παρευρίσκετο στη συνάντηση, ότι το κόστος παραγγελίας περισσότερων tablets δεν επαυξάνει το συνολικό κόστος αναλογικά, που σημαίνει ότι αφενός δεν είναι μεγάλο και αφετέρου θα καλυφθεί μετά βεβαιότητας από τα έσοδα που θα αποφέρει κάθε επιπλέον κάλπη εκ της εισφοράς των ψηφοφόρων της.

Κατά συνέπεια είναι εκ μέρους σας επιβεβλημένη η άμεση παραγγελία κατ' ελάχιστον 1400 tablets με δεδομένο ότι κατά την εκτίμηση μας η προσέλευση θα είναι αυξημένη.

Επειδή γίνεται αντιληπτό ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ μικρά και ο μήνας Αύγουστος δεν θα αποτελέσει επαρκή δικαιολογία, η μη έγκαιρη παραγγελία των απολύτως αναγκαίων tablets συνιστά αποτρεπτική κίνηση για την ομαλή ψηφοφορία.

Η δυσκολία συμμετοχής την ημέρα των εκλογών δεν συμβάλλει στην εξωστρέφεια και διεύρυνση του Κινήματος.

ε. Τέλος θέλουμε να κάνουμε σαφές ότι η αργοπορημένη παράδοση ενός ελλιπέστατου μητρώου μελών (που προσομοιάζει με τηλεφωνικό κατάλογο), σε αντίθεση με ότι έγινε στην προηγουμένη εκλογική διαδικασία κάνει σαφές ότι η Επιτροπή σας δεν δίνει σε όλους τους υποψηφίους τις ίδιες δυνατότητες και ευκαιρίες για μια έντιμη προεκλογική διαδικασία.

Η συλλογική και ατομική σας ευθύνη είναι ιστορικής σημασίας.

Αναμένουμε άμεσα τις δικές σας απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση όχι μόνο των διαδικασιών, αλλά και ενός ευνοϊκού κλίματος για την επίτευξη των στόχων μας, που πρέπει να είναι μια ισχυρή, ενωμένη και με κυβερνητική προοπτική παράταξη, που θα δώσει όραμα και λύσεις στα προβλήματα του ελληνικού λαού.

Άννα Διαμαντοπούλου

ΥΓ. Την παρούσα επιστολή κοινοποιώ σε όλους τους υποψηφίους Προέδρους».