Οι προεκλογικές «πέντε Ελλάδες» του Κυριάκου Μητσοτάκη επανέρχονται στο πολιτικό κάδρο ενόψει ∆ΕΘ, µε την κυβέρνηση να αυξάνει ρυθµούς, εκπέµποντας τo µήνυµα του restart, µέσω της εκκίνησης σειράς δράσεων και µεταρρυθµίσεων, ούτως ώστε να επιτευχθούν µε ορίζοντα το 2027 οι πέντε στόχοι για την Παραγωγική Ελλάδα, την Κοινωνική Ελλάδα, την Πράσινη και Ψηφιακή Ελλάδα, τη ∆ίκαιη Ελλάδα και την Ισχυρή Ελλάδα, που δεσµεύτηκε στους Ελληνες ο πρωθυπουργός στην έναρξη της δεύτερης κυβερνητικής του θητείας.

Στην αναθεώρηση των ετήσιων σχεδίων δράσης της κυβέρνησης, που παρουσιάστηκαν στο τελευταίο υπουργικό συµβούλιο από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, προβλέπεται η υλοποίηση 279 έργων και επενδύσεων, µε 58 εξ αυτών να αφορούν νέες προσθήκες, ενώ δροµολογείται η υλοποίηση 221 µεταρρυθµίσεων, εκ των οποίων 87 είναι επίσης νέες. Πρόκειται για 881 νέα ορόσηµα πολιτικής που αφορούν και τους 5 άξονες του κυβερνητικού προγράµµατος για µια Ελλάδα πιο παραγωγική, κοινωνική, ψηφιακή και πράσινη, δίκαιη και ισχυρή, που έχουν από την περασµένη εβδοµάδα στα χέρια τους οι υπουργοί της κυβέρνησης και καλούνται να δροµολογήσουν έως το τέλος του 2024.

Υπό αυτό το πρίσµα, το κέντρο βάρους της κυβέρνησης µετατίθεται στην αντιµετώπιση του δηµογραφικού ζητήµατος, το κόστος στέγης, την κλιµατική κρίση, τα κενά εργαζοµένων στην αγορά εργασίας, τη βελτίωση του εµπορικού ισοζυγίου της χώρας και την περαιτέρω αύξηση των επενδύσεων, ενώ προωθούνται καίριες παρεµβάσεις στην Παιδεία και την Υγεία, µε µέτρα και παρεµβάσεις που ενισχύουν το κυβερνητικό αφήγηµα για πραγµατική στροφή του ραντάρ του Μαξίµου στη βελτίωση της καθηµερινότητας των Ελλήνων.

Ακρίβεια και στέγαση 

Η στήριξη της κοινωνίας απέναντι στο συνεχιζόµενο κύµα ακρίβειας ωθεί την κυβέρνηση στην υλοποίηση πακέτου µέτρων ύψους 4,2 δισ. ευρώ, µε στόχευση την ενίσχυση της οικογένειας, µε έµφαση στη στεγαστική πολιτική, την αύξηση όλων των κοινωνικών επιδοµάτων, την ενίσχυση των τρίτεκνων µε «προνόµια» πολυτεκνίας και µέτρα για ενίσχυση της απασχόλησης των νέων, των γυναικών και των µακροχρόνια ανέργων, µε τη ∆ΕΘ να αποτελεί το πολιτικό ορόσηµο για τις σχετικές ανακοινώσεις.

Βασικό σύνθηµα της κυβέρνησης για το επόµενο διάστηµα θα είναι το «Σπίτι για όλους», µε παρεµβάσεις για την αντιµετώπιση της στεγαστικής κρίσης, ενώ στη ∆ΕΘ αναµένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις για το πρόγραµµα «Σπίτι µου 2», δροµολογούνται διορθωτικές αλλαγές στο πρόγραµµα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω», ενώ ιδιαίτερη έµφαση θα δοθεί στην κοινωνική στέγη, όπου ήδη έχει ξεκινήσει η χαρτογράφηση των ακινήτων του ∆ηµοσίου για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών που θα διατίθενται προς ενοικίαση έναντι χαµηλού αντιτίµου, µε επιδοτούµενη στέγαση, µέσω του προγράµµατος «Κοινωνική Αντιπαροχή».

Βάσει του αναθεωρηµένου ετήσιου σχεδίου δράσης του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, στις νέες µεταρρυθµίσεις εντάσσονται: νέο θεσµικό πλαίσιο για υιοθεσίες, βελτίωση της αποτελεσµατικότητας χορηγούµενων επιδοµάτων, υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου ∆ράσης για το ∆ηµογραφικό και την Οικογένεια, ενώ αναλαµβάνονται πρωτοβουλίες για την παιδική κακοποίηση, µε τη θέσπιση ενιαίων πρωτοκόλλων καταγραφής. Στις νέες επενδύσεις περιλαµβάνεται ακόµη η ηµιαυτόνοµη διαβίωση σε διαµερίσµατα ατόµων 15 ετών και άνω που διαβιούν σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας.

Εκπαίδευση

Στον χώρο της Παιδείας το αρµόδιο υπουργείο έως το τέλος του έτους δροµολογεί ή ολοκληρώνει την υλοποίηση παρεµβάσεων, µε σηµαντικό αντίκτυπο σε όλες τις βαθµίδες εκπαίδευσης. Ετσι, υλοποιείται το πλαίσιο για τη συµπεριληπτική εκπαίδευση, αλλά και το νέο πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων ∆ιεπιστηµονικής Αξιολόγησης, Συµβουλευτικής και Υποστήριξης, παράλληλα µε τον νέο θεσµό του ψηφιακού φροντιστηρίου. Σηµαντική η αναβάθµιση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης που προωθείται µέσω της ίδρυσης και λειτουργίας Ιδρύµατος Παραστατικών Τεχνών.

Επιπροσθέτως, θα επανεξεταστεί το πλαίσιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, ενώ θα συσταθεί ο Εκπαιδευτικός Χάρτης, µε σκοπό τη διαχείριση σχολικών υποδοµών και ανθρώπινου δυναµικού. Τέλος, στην ατζέντα περιλαµβάνεται η διασύνδεση των προγραµµάτων σπουδών των ελληνικών ΑΕΙ µε τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Το µεγάλο στοίχηµα για την κυβέρνηση παραµένει η δηµόσια Υγεία, όπου οι διαπιστωµένες δυσλειτουργίες και οι χρόνιες παθογένειες του ΕΣΥ δυσχεραίνουν την επίτευξη του στόχου για την αντιµετώπιση των προκλήσεων. Το υπουργείο Υγείας αναλαµβάνει να υλοποιήσει σειρά µεταρρυθµίσεων προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της λειτουργίας του ΕΣΥ και στο επίκεντρο τίθεται η καταπολέµηση υπερσυνταγογράφησης και ο εξορθολογισµός συστήµατος προγραµµατισµού χειρουργείων, µε την Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων και τα απογευµατινά χειρουργεία.

Παράλληλα, αναµένονται διατάξεις για τις ληξιπρόθεσµες οφειλές νοσοκοµείων, η αναδιοργάνωση των ΕΟΠΥΥ, ΕΟΦ, Εθνική Κεντρική Αρχή Προµηθειών Υγείας, DRG’s (Σύστηµα ∆ιαγνωστικά Οµοιογενών Οµάδων), ενώ βασικές παρεµβάσεις προβλέπονται ώστε να ξεκαθαρίσει οριστικά το καθεστώς ανασφάλιστων στις δηµόσιες δοµές. Επίσης µεταρρυθµίσεις για τη µείωση του ύψους του Clawback και του Rebate, επί των εσόδων της φαρµακευτικής βιοµηχανίας. Παράλληλα, δροµολογείται το Εθνικό Σχέδιο για την Ανοια (σύνδεση µε ενεργό γήρανση, µακροχρόνια περίθαλψη και φροντίδα) και η αναδιοργάνωση του συστήµατος αιµοδοσίας.

Τέλος, στο κοµµάτι των επενδύσεων εντάσσεται και η δηµιουργία πλατφόρµας έγκαιρης διάγνωσης ελλείψεων φαρµάκων, οι Κινητές Mονάδες Yγείας, η κατασκευή 3 νέων νοσοκοµείων (Πανεπιστηµιακό Παιδιατρικό Νοσοκοµείο Θεσσαλονίκης, Γενικό Νοσοκοµείο Κοµοτηνής, Γενικό Νοσοκοµείο Σπάρτης), το νέο «Θεαγένειο», η πρόσληψη προκαθορισµένου αριθµού πρόσθετου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και τέλος η δηµιουργία κέντρων αναφοράς χρόνιων παθήσεων.

Κοµβικές µεταρρυθµίσεις υλοποιεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, µε την ολοκλήρωση των «safe houses» για φιλοξενία γυναικών-θυµάτων ενδοοικογενειακής βίας, την επέκταση του panic button σε όλη την επικράτεια και σε όλα τα ενήλικα θύµατα. Παράλληλα, δροµολογείται η πλήρης αναδιοργάνωση της δοµής της ΕΛ.ΑΣ. και η πιλοτική εφαρµογή χορήγησης θεωρήσεων εισόδου περιορισµένης εδαφικής ισχύος, κατά την άφιξη επισκεπτών στα θεσµοθετηµένα θαλάσσια σηµεία εισόδου. Σηµαντική παρέµβαση θεωρείται και η ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής βεβαίωσης παραβάσεων ΚΟΚ, ενώ στις νέες επενδύσεις εντάσσεται η λήψη µέτρων για την καταπολέµηση της βίας ανηλίκων µε application, στο πρότυπο του panic button, η ενίσχυση κτιριακών και λοιπών υποδοµών, του τεχνικού και επιχειρησιακού εξοπλισµού, η ενσωµάτωση ΤΠΕ και η προώθηση νέων τεχνολογιών µε σκοπό την ενίσχυση του υπουργείου.

Αγορά εργασίας

Ανακοινώσεις διά στόµατος του πρωθυπουργού αναµένονται από το βήµα της ∆ΕΘ για τον τοµέα της απασχόλησης και τη λειτουργία της αγοράς εργασίας, όπου το αρµόδιο υπουργείο θα αναδιαρθρώσει τη στρατηγική για την απασχόληση (αξιοποίηση δεδοµένων της «Εργάνης») και την ενίσχυση συλλογικών διαπραγµατεύσεων. Παράλληλα προωθείται η ψηφιακή αναµόρφωση των ΚΕΠΑ, µε σκοπό την επιτάχυνση του χρόνου έκδοσης γνωµατεύσεων. Στο πλαίσιο στήριξης της οικογένειας θα εφαρµοστεί µειωµένο ωράριο/µερική απασχόληση για τις νέες µητέρες από το σπίτι, ενώ στο επίκεντρο µπαίνει η µείωση των ληξιπρόθεσµων οφειλών του e-ΕΦΚΑ και η µείωση των εκκρεµών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ. Τέλος, εντός φθινοπώρου αναµένονται πρωτοβουλίες για την ενεργοποίηση ιδιωτικού τοµέα και ενιαίοι κανόνες παροχών αναπηρίας e-ΕΦΚΑ και πολιτικές για την επιτάχυνση απονοµής επικουρικών συντάξεων.

Στα επικαιροποιηµένα σχέδια βρίσκονται και δράσεις των υπουργείων που έχει καταρτίσει ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, στον άξονα «Παραγωγική Ελλάδα». Προβλέπονται: αναδιοργάνωση του ΕΦΕΤ, αναµόρφωση του συστήµατος ελέγχων τροφίµων, νέο σύστηµα κατάταξης ξενοδοχείων βάσει αρχών βιώσιµης ανάπτυξης, υπογραφή συµβάσεων για αποκατάσταση της προσβασιµότητας µετά τις καταστροφικές επιπτώσεις της «Daniel». Σε αυτό το πλαίσιο, στον άξονα της «Ψηφιακής και Πράσινης Ελλάδας» προβλέπεται µεταξύ άλλων: υλοποίηση Masterplan Θεσσαλίας, στρατηγική διαχείρισης υδάτων, σύσταση Ταµείου Απανθρακοποίησης, θεσµικό πλαίσιο για το Repower E.U., Προσωπικός Αριθµός Πολίτη.

Στον πυλώνα «∆ίκαιη Ελλάδα» προτάσσονται τα εξής: αναµόρφωση του Κώδικα Πολιτικής ∆ικονοµίας, θεσµικό πλαίσιο για πλειστηριασµούς και πωλήσεις «κόκκινων» δανείων, αναδιοργάνωση Ταµείου Χρηµατοδότησης ∆ικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧ∆ΙΚ), νέο Πειθαρχικό ∆ίκαιο δηµοσίων υπαλλήλων, σύστηµα Τεχνητής Νοηµοσύνης για προσλήψεις του ∆ηµοσίου, µε σκοπό την καλύτερη και αποτελεσµατικότερη λειτουργία του κράτους.

Τέλος, στο κεφάλαιο «Ισχυρή Ελλάδα» προωθούνται µεταρρυθµίσεις, όπως: σύσταση Ελληνικού Κέντρου Αµυντικής Καινοτοµίας, υλοποίηση Οικιστικού Προγράµµατος για το προσωπικό των Ενόπλων ∆υνάµεων, κυρίως σε παραµεθόριες και ακριτικές περιοχές, παρεµβάσεις για τους εργάτες γης, µετακλήσεις εργαζοµένων, εφαρµογή νέου θεσµικού πλαισίου για την Κρατική Αρωγή, Εθνικό Σχέδιο ∆ιαχείρισης Κινδύνου Καταστροφών.


*Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»