avatar

Μαγκαζίνο
Γιώργος Πιέρρος

Κυρανάκης: "Ρύθµιση ανάσα" για τις µεταβιβάσεις στο Κτηµατολόγιο - Τεχνητή Νοημοσύνη και σειρά μέτρων για επιτάχυνση των διαδικασιών

Τι προβλέπει

Οι ιδιοκτήτες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να τροποποιούν µονοµερώς την επιφάνεια των ακινήτων τους και να ξεπερνούν τις αποκλίσεις, οι οποίες κολλάνε τις διαδικασίες

kyranakis-ktimatologio
Μία εκκρεµότητα χρόνων, που ταλαιπωρεί χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που αδυνατούν να µεταβιβάσουν το ακίνητό τους, έρχεται να λύσει η ρύθµιση για το Κτηµατολόγιο.

Εδώ και αρκετά χρόνια οι πολίτες γίνονται µάρτυρες µια ατέρµονης γραφειοκρατίας, µε χρονοβόρες διαδικασίες και εξαιρετικά περίπλοκες, που αφορούν τη µεταβίβαση ενός ακινήτου. ∆εν είναι λίγες οι φορές που στην κυριολεξία µάλιστα χρειάζεται να πηγαίνουν καθηµερινά σε κάποιο Κτηµατολόγιο και να περιµένουν, χάνοντας ώρες από τη δουλειά τους και τη ζωή τους, χωρίς να βγάζουν άκρη.

Η ρύθµιση όµως που παρουσιάστηκε στο τελευταίο υπουργικό συµβούλιο -και πρόκειται να ψηφιστεί στις αρχές του φθινοπώρου- θα λύσει τα χέρια των πολιτών. Τι ακριβώς προβλέπει; Σύµφωνα µε την πρόβλεψη που έχει εντάξει ο αρµόδιος υφυπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, οι ιδιοκτήτες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να προχωρούν σε µονοµερή τροποποίηση των επιφανειών της ιδιοκτησίας τους, µε τη βασική προϋπόθεση όµως πως δεν θα θίγονται τα δικαιώµατα άλλων ιδιοκτητών.

Ας δούµε όµως πώς προέκυψε αυτό το διαχρονικό πρόβληµα που κρατά εγκλωβισµένους χιλιάδες πολίτες. Σήµερα, πάνω από τις µισές καταγεγραµµένες ιδιοκτησίες παρουσιάζουν αποκλίσεις σε σχέση µε την οικοδοµική τους άδεια, είτε ως προς την επιφάνεια είτε ως προς τη µορφολογία του κτιρίου. Αυτό συµβαίνει καθώς παλαιότερα ο µηχανικός δεν ακολουθούσε πολύ συχνά πιστά το αρχικό σχέδιο, µε αποτέλεσµα σήµερα να έχουµε αυτές τις µικρές ή ακόµα και µεγαλύτερες αποκλίσεις.

Πρόβληµα σε πάνω από το 50%

Πιο συγκεκριµένα, πάνω από το 50% των ιδιοκτησιών εµφανίζουν σήµερα να έχουν αυτές τις αποκλίσεις, κάτι που λόγω της υποχρεωτικής έκδοσης ταυτότητας κτιρίου, που ισχύει τα τελευταία δύο χρόνια και σύµφωνα µε την οποία τα τετραγωνικά του ακινήτου θα πρέπει να ταυτίζονται πλήρως µε την κάτοψή του, «κρασάρει» την αγορά και δηµιουργεί πρόβληµα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες, καθώς δεν µπορούν να κάνουν µεταβίβαση ακινήτου, είτε για πώληση είτε για γονική παροχή. Προηγήθηκε µία άκαρπη προσπάθεια το 2023, που προέβλεπε ο ιδιοκτήτης να έρθει σε συνεννόηση µε τον γείτονά του, αλλά αυτό πρακτικά δεν κατέστη εφικτό.

Έτσι, ο υφυπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, που στην κυριολεξία έχει πάρει συνολικά επ’ ώµου τη µεταρρύθµιση για το Κτηµατολόγιο, από τότε που ανέλαβε το συγκεκριµένο χαρτοφυλάκιο, εισηγήθηκε την εν λόγω ρύθµιση για να εφαρµοστεί η δυνατότητα µονοµερούς τροποποίησης, όπου ο ιδιοκτήτης θα µπορεί να κάνει νέα κάτοψη ορόφου και µε µία υπεύθυνη δήλωση τόσο του ίδιου όσο και του µηχανικού, στην οποία θα επιβεβαιώνεται η ορθότητα των στοιχείων που θα περιλαµβάνονται στον φάκελο της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου.

Είσοδο Τεχνητής Νοημοσύνης και σειρά μέτρων για επιτάχυνση των διαδικασιών προαναγγέλλει ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Κυρανάκης
Με αυτόν τον τρόπο, από τον Σεπτέµβριο θα ξεπεραστεί ένα πολύ σηµαντικό γραφειοκρατικό αγκάθι για τις µεταβιβάσεις ακινήτων, µειώνοντας παράλληλα το διοικητικό κόστος, λήγοντας µακροχρόνιες δικαστικές διαµάχες και βοηθώντας χιλιάδες πολίτες. «Η µεταρρύθµιση στο Κτηµατολόγιο είναι για την κυβέρνησή µας βασική προτεραιότητα, γιατί υπηρετεί τον βασικό στόχο που έχει θέσει ο πρωθυπουργός και δεν είναι άλλος από τη βελτίωση της καθηµερινότητας», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, προσθέτοντας πως εντός του 2025 η µεταρρύθµιση θα έχει πλήρως ολοκληρωθεί.

Εξυπνες λύσεις

Παράλληλα, το υπουργείο επεξεργάζεται την εισαγωγή της Τεχνητής Νοηµοσύνης στο Κτηµατολόγιο, που θα µπορεί να δίνει έξυπνες λύσεις, επιταχύνοντας περαιτέρω τις διαδικασίες, «περνώντας σε µία νέα εποχή», όπως επισηµαίνει ο αρµόδιος υφυπουργός. Επιπρόσθετα, το νοµοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης περιλαµβάνει διατάξεις για την ολοκλήρωση της Κτηµατογράφησης το 2025, τη χρήση Τεχνητής Νοηµοσύνης στον νοµικό έλεγχο συµβολαίων, την απλοποίηση διαδικασιών και τη µείωση της γραφειοκρατίας στις µεταβιβάσεις ακινήτων.

Έτσι το 2025 το Κτηµατολόγιο θα είναι ο µοναδικός φορέας που θα διαχειρίζεται συναλλαγές ακινήτων µε ενιαίους κανόνες και ψηφιακά εργαλεία για όλους, µε τα Υποθηκοφυλακεία να κλείνουν στο σύνολό τους µέχρι το τέλος του έτους και η τελική προθεσµία για δηλώσεις να κλείνει οριστικά στις 30 Νοεµβρίου.


*Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»