Η κοινωνική συνοχή πλήττεται όταν υπάρχουν οικονομικές ανισότητες και όταν με συγκεκριμένες πολιτικές αυτές εντείνονται. Πλήττεται και όταν κυριαρχήσει το αίσθημα της ανυπαρξίας κράτους δικαίου.

Και αυτή η περίοδος έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Η απόφαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, να αρχειοθετήσει την υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων ως προς το σκέλος της ΕΥΠ (άρα και των ενοίκων του Μαξίμου...), ταυτόχρονα με το ρίξιμο στα «μαλακά» των «ιδιωτών» που παρακολουθούσαν το πολιτικό, επιχειρηματικό και δημοσιογραφικό προσωπικό της χώρας, καταδεικνύει τη δυστοπία στην οποία ζούμε. Καταδεικνύει με σκληρή γλαφυρότητα το imperium του 41%, την καθεστωτική αντίληψη, η οποία επιτείνεται από την ανυπαρξία ισχυρού αντιπολιτευτικού πόλου.

Ας μη γελιόμαστε. Ολα αυτά είναι φαινόμενα ενός μονοπολικού πολιτικού συστήματος, το οποίο δεν αμφισβητείται (και αυτό είναι ακόμη χειρότερο) στον πυρήνα της πολιτικής του. Για να σπάσει το απόστημα, το οποίο αποτελεί πλέον κίνδυνο για την ίδια την κοινοβουλευτική δημοκρατία, απαιτούνται πρωτοβουλίες τώρα. Ενιαίο Δημοκρατικό Μέτωπο απέναντι στην κυβερνητική δυστοπία.

Οι δυνάμεις της αριστερής πλευράς του πολιτικού συστήματος είναι υποχρεωμένες να βάλουν στην άκρη τις όποιες διαφορές, υπαρκτές ή ανύπαρκτες, και να προχωρήσουν σε ένα μεγάλο εγχείρημα για την ενιαία έκφραση του χώρου. Απέναντι στην οικονομική κατάρρευση του μέσου νοικοκυριού και στη θεσμική πτώχευση της χώρας, να δημιουργηθεί ένας κοινός άξονας επτά προτεραιοτήτων με πυρήνα την αμφισβήτηση των νεοφιλελεύθερων επιλογών, που θα υπηρετήσει τη μετάβαση σε μια άλλη μέρα για τον τόπο και τους ανθρώπους του. Με ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη. Θεσμική θωράκιση της χώρας με παρεμβάσεις προστασίας του κράτους δικαίου. Για ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και ισχυροποίηση των ανεξάρτητων αρχών.

Παραγωγική ανασυγκρότηση με επενδύσεις στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα και αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αλλαγή στις προτεραιότητες του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για ουσιαστικές αλλαγές στις δομές της ελληνικής οικονομίας. Δίκαιο φορολογικό σύστημα με αναδιανεμητικό χαρακτήρα, για να μη μένει κανείς στο περιθώριο.

Προστασία της εργασίας και του μισθού για να ξεφύγουμε από τον εργασιακό μεσαίωνα που έχει επιβάλει η νεοφιλελεύθερη ατζέντα. Ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και του κράτους πρόνοιας. Για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικής ευημερίας και της κοινωνικής κινητικότητας. Πράσινη ατζέντα για αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής, κατανοώντας πως αυτή έχει ταξικό πρόσημο και μπορεί να έχει μόνο πολιτικές λύσεις. Ενεργή εξωτερική πολιτική με την αποκατάσταση του κύρους της χώρας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Οι καιροί είναι εξαιρετικά κρίσιμοι για μικρομεγαλισμούς, μαγαζάκια, αποκλεισμούς και μοναδικές αλήθειες. Απέναντι στη θεσμική χρεοκοπία της χώρας και την οικονομική ασφυξία της μέσης οικογένειας από τη Δεξιά, οφείλουμε να δώσουμε λύσεις. Γιατί δεν αξίζει στα παιδιά αυτού τόπου το γκρίζο μέλλον που της σχεδιάζουν. Ενότητα τώρα λοιπόν για να ξαναγεννηθεί η ελπίδα.


* Ο Γιώργος Βασιλειάδης είναι δικηγόρος, μέλος Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., πρώην αναπληρωτής γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής