Λεπτό προς λεπτό παρακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με την ανησυχία γενικευμένης σύρραξης στην περιοχή να κυριαρχεί και στην Αθήνα, τη στιγμή που σε διεθνές επίπεδο εξελίσσεται ένας διπλωματικός αγώνας ταχύτητας με στόχο να αποτραπεί το ενδεχόμενο επίθεσης του Ιράν εναντίον ισραηλινών στόχων.

Κάτι που θα πυροδοτούσε αντίποινα από την πλευρά του Ισραήλ και ακολούθως θα οδηγούσε σε ακόμα μεγαλύτερη πιθανότητα διάχυσης των επιθετικών ενεργειών.

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Οι συνέπειες σε οικονομία, ενέργεια και εφοδιαστική αλυσίδα - Τι εξετάζει το Μαξίμου

Οι πρώτες συνέπειες από τις ιαχές πολέμου στη Μέση Ανατολή αποτυπώθηκαν στην οικονομία τη «Μαύρη Δευτέρα» της 5ης Αυγούστου, όταν οι δείκτες του χρηματιστηρίου κατρακύλησαν αρχικά στην Ασία, για να ακολουθήσουν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, όπως και το Χρηματιστήριο Αθηνών, που έκλεισε με τον δείκτη στο -6,27%.

Ωστόσο, μια πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή εγκυμονεί τον κίνδυνο της επαναφοράς της ενεργειακής κρίσης, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν πάρει ήδη την ανιούσα. Η κυβέρνηση, που έχει δεσμευτεί ότι θα στηρίξει τα νοικοκυριά στις ανατιμήσεις του ρεύματος, παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στην περιοχή, καθώς στην περίπτωση γενικευμένου πολέμου υπάρχει το ενδεχόμενο ακόμα και το πετρέλαιο, που βρίσκεται σε χαμηλά τριετίας, να πιέσει τον Προϋπολογισμό λόγω της ανάγκης επιδοτήσεων για τους οικονομικά ευάλωτους.

Πέρα από τον καταστροφικό αντίκτυπο στο ενεργειακό ζήτημα όμως, τον οποίο θα επιφέρει μια μακρά σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, η Αθήνα εκτιμά ότι η κλιμάκωση των επιθετικών ενεργειών θα εγείρει και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εφοδιαστική αλυσίδα. Οι ανησυχίες επιτείνονται από την πρωτοφανή λειψυδρία που πλήττει τη χώρα και ενώ εκφράζονται φόβοι για μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή.