Μια ιδιαίτερη σημειολογία και μια σειρά ισχυρών πολιτικών μηνυμάτων στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό συνοδεύουν (πέραν της ευρωπαϊκής διάστασης) την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσει το χρίσμα του Έλληνα επιτρόπου στην Κομισιόν στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Πρόκειται για εξέλιξη η οποία έρχεται να απαντήσει στις ανησυχίες του «γαλάζιου» στελεχιακού δυναμικού για την απομάκρυνση της κυβέρνησης από την παραδοσιακή δεξιά βάση της Ν.Δ. και τις διαχρονικές αρχές του κόμματος, οι οποίες ανησυχίες εντάθηκαν μετά το 28% της 9ης Ιουνίου και τα επιμέρους αποτελέσματα στον Βορρά.

Βλέπετε, η περίπτωση Τζιτζικώστα, πέραν της πολλαπλής σημασίας της σε ό,τι αφορά τη διαρκή προσπάθεια για επαναπροσέγγιση του Μαξίμου με τα άλλοτε πολιτικά προπύργια της Βόρειας Ελλάδας, που ακόμα και στις εθνικές κάλπες του 2023 και στον θρίαμβο Μητσοτάκη έδωσαν στη Ν.Δ. (στην πλειονότητα των εν λόγω νομών) ποσοστό μικρότερο από το πανελλαδικό της, σηματοδοτεί και την πρωθυπουργική επιθυμία να αλλάξει πια η μοίρα ολόκληρης της Μακεδονίας και της Θράκης.

Ποια χαρτοφυλάκια «κυνηγάει» η Ελλάδα

«Στόχος είναι συνολικά η ευρύτερη περιοχή να ανακτήσει την παλιά της δυναμική σε όλα τα επίπεδα και να μπει πραγματικά σε αναπτυξιακή τροχιά. Η παρουσία Τζιτζικώστα στις Βρυξέλλες θα βοηθήσει και πρακτικά και συμβολικά προς αυτή την κατεύθυνση», τονίζουν στα «Π» συνομιλητές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, ερμηνεύοντας την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παράλληλα, είναι εμφανής η επιδίωξη για την όσο το δυνατόν πιο εμφατική αποκατάσταση των σχέσεων της Ν.Δ. με το δεξιό κοινό της, οι οποίες, όπως φάνηκε και από το «καμπανάκι» των ευρωεκλογών, κλονίστηκαν στον απόηχο ρυθμίσεων όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και το Μεταναστευτικό, αλλά και στη σκιά της κεντρώας στροφής της κυβερνώσας παράταξης.

Όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο που διεκδικεί η Ελλάδα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητιέται το «πόστο» των Μεταφορών, που περιλαμβάνει και τη Ναυτιλία, ενώ πιθανά θεωρούνται και εκείνα της Άμυνας και της Ασφάλειας, όπως κι αυτό της Διεύρυνσης. Αναφορικά με το σκεπτικό της απόφασης του Κ. Μητσοτάκη να καταλήξει στην επιλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα για το κρίσιμο πόστο, καταλυτικό ρόλο έπαιξε η εμπειρία του σε θεσμικούς ρόλους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, όπου το 2020 εξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Επίσης, και το γεγονός ότι αποτελεί έναν νέο πολιτικό, που έχει εκτεθεί επιτυχώς στην κρίση των Ελλήνων πολιτών, έχοντας βγει τρεις φορές περιφερειάρχης με ποσοστά άνω του 50%.

Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2020 εξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, θέση την οποία διατήρησε έως τον Ιούνιο του 2022, οπότε και εξελέγη πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Ηδη, όμως, από το 2015 είναι μέλος της εν λόγω Επιτροπής, με την ευρωπαϊκή εμπειρία που αποκόμισε από εκεί να αποδεικνύεται καταλυτικής σημασίας για την οριστικοποίηση της απόφασης του πρωθυπουργού.

Οι πολιτικές καταβολές και τα υψηλά ποσοστά στις εκλογικές αναμετρήσεις

Παράλληλα, ο Απόστολος Τζιτζικώστας αποτελεί ένα πρόσωπο με σημαντική πορεία στη Νέα Δημοκρατία, ο οποίος, ωστόσο, ως περιφερειάρχης, φαίνεται πως χαίρει υπερκομματικής αποδοχής, καθώς κρίνεται ότι μπορεί να απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο ακροατήριο και όχι μόνο σε ένα κομματικό κοινό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις περιφερειακές κάλπες του 2014 κέρδισε τη μάχη για την Περιφέρεια, όπως και στις κάλπες του 2019, πετυχαίνοντας την εκλογή του από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 62,03% των ψήφων και 44 έδρες, που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό στις περιφερειακές εκλογές, έναντι 11,47% και 8 έδρες για τον Χρήστο Γιαννούλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές του περυσινού φθινοπώρου, με 60,28% και 40 έδρες, έναντι 10,61% και 7 έδρες του δεύτερου Χρήστου Παπαστεργίου του ΠΑΣΟΚ, ο κ.Τζιτζικώστας αναδείχθηκε περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας για τέταρτη φορά. Στο μεσοδιάστημα ο κ. Τζιτζικώστας διεκδίκησε την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, ανακοινώνοντας στις 26 Σεπτεμβρίου 2015 από μέσο κοινωνικής δικτύωσης την υποψηφιότητά του, λαμβάνοντας ποσοστό 20,30% στον α' γύρο των εσωκομματικών εκλογών. Στο πλαίσιο αυτό, η προώθησή του στην Κομισιόν απευθύνεται δίχως αμφιβολία και σε αυτό το ακροατήριο, ενώ αναμένεται να έχει αντίκτυπο, εν είδει διεμβολισμού, και σε μια ομάδα ψηφοφόρων της Βόρειας Ελλάδας που στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις έψαξαν καταφύγιο σε σχηματισμούς δεξιότερα της Ν.Δ., όπως η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και η «Νίκη».

Άλλωστε, ο περιφερειάρχης ουδέποτε έκρυψε τις πολιτικές καταβολές του, οι οποίες έχουν τις ρίζες τους στη λεγόμενη... Δεξιά του Κυρίου, με τον αείμνηστο πατέρα του, Γιώργο, ο οποίος διετέλεσε στέλεχος των κυβερνήσεων Ράλλη και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, να έχει μείνει στην Ιστορία για τους δεσμούς... αίματος που διατηρούσε με την τέως βασιλική οικογένεια, ως προσωπικός φίλος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Ποια ονόματα ακούγονται για τη διαδοχή της Περιφέρειας

Παράλληλα, η επικείμενη αποχώρηση του Απ. Τζιτζικώστα από το τιμόνι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανοίγει τη συζήτηση για τη διαδοχή του, με τον Πάρι Μπίλλια -ο οποίος ακουγόταν και για υποψήφιος στον Δήμο Θεσσαλονίκης στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019-, τον Κώστα Γιουτίκα, τη Μελίνα Δερμεντζοπούλου και τη Νανά Αηδονά να είναι επικρατείς για την αλλαγή σκυτάλης, όπως και τη Βούλα Πατουλίδου, που παραιτήθηκε από αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, για να είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»