Το σύνθηµα «στέγη και εργασία για όλους» κυριαρχεί στις προπαρασκευαστικές διεργασίες του Μεγάρου Μαξίµου για την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 88η ∆ΕΘ, ενόψει ενός καθώς φαίνεται «βαρύ» φθινοπώρου µε πολλά ανοιχτά ζητήµατα.

Στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός αναµένεται να κινηθεί στο πνεύµα µιας ολοκληρωµένης και ρεαλιστικής πρότασης που θα ανταποκρίνεται στους βασικούς προβληµατισµούς των πολιτών και όχι στη λογική παροχών.

Θα εστιάζει παράλληλα ισόποσα στον βασικό βραχνά των ελληνικών νοικοκυριών, που είναι η ακρίβεια κυρίως στους τοµείς των τροφίµων και της ενέργειας, µε τα αρµόδια υπουργεία να επανεξετάζουν τις δυνατότητες που έχουν από το φθινόπωρο. Σηµαντικό όµως µέρος των εξαγγελιών θα περιστρέφεται στους τοµείς της στεγαστικής πολιτικής και της εργασίας, µε έµφαση στη νέα γενιά και µε φόντο το µείζον ζήτηµα του ∆ηµογραφικού που απειλεί την εθνική συνέχεια.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η προσήλωση στη δηµοσιονοµική τάξη είναι δεδοµένη για αυτή την κυβέρνηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως γνωστόν παρουσιάζεται φειδωλός όσον αφορά το ενδεχόµενο εξαγγελίας «ηχηρού» πακέτου οικονοµικών µέτρων και παροχών τον προσεχή Σεπτέµβριο. «Θα απογοητεύσω όσους πιστεύουν ότι υπάρχει δηµοσιονοµικός χώρος ώστε να έρθω στη ∆ΕΘ σαν Αϊ-Βασίλης που θα µοιράσει χρήµατα τα οποία το κράτος δεν διαθέτει. Η προσήλωση στη δηµοσιονοµική τάξη είναι δεδοµένη για αυτή την κυβέρνηση», δήλωσε πρόσφατα επ’ αυτού. Με αυτή τη λογική οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες το επόµενο διάστηµα θα κινηθούν στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης από το υψηλό κόστος για τη στέγη, αλλά και σε οικονοµικά µέτρα στήριξης για την οικογένεια, στο πλαίσιο της κατάρτισης του Εθνικού Σχεδίου ∆ράσης για το ∆ηµογραφικό.

Οι άξονες για την αντιµετώπιση του ∆ηµογραφικού

Οι άξονες για την αντιµετώπιση του ∆ηµογραφικού εδράζονται στη στήριξη των νέων οικογενειών και ειδικότερα της εργαζόµενης µητέρας καθώς επίσης στον στόχο της εναρµόνισης της οικογενειακής και επαγγελµατικής ζωής. Παράλληλα, εξετάζονται κίνητρα για τα νέα ζευγάρια ώστε να προχωρήσουν στην απόκτηση παιδιού, όπως η αύξηση στο επίδοµα τέκνου αλλά και η εξοµοίωση των τρίτεκνων µε τις πολύτεκνες οικογένειες.

Τις παρεµβάσεις προς την κατεύθυνση της ελληνικής οικογένειας προανήγγειλε η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη, σηµειώνοντας για το ∆ηµογραφικό στον Σκάι: «Σε όλες τις χώρες βλέπουµε να κατρακυλάει ο µέσος όρος γονιµότητας, ακόµη και σε αυτές που επενδύουν δισεκατοµµύρια για την αντιµετώπιση του ∆ηµογραφικού».

Πρόσθεσε ότι το ∆ηµογραφικό δεν είναι µόνο θέµα οικονοµικό αλλά και επιλογών ή αλλαγών στάσης ζωής ως προς την τεκνοποίηση, ενώ ως προς τα µέτρα και το συλλογικό σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση ανέφερε: «Εκπονούµε και επικαιροποιούµε από το 2022 µια εθνική στρατηγική που φτάνει τα 2,3 δισεκατοµµύρια ευρώ, όπως το δανειακό πρόγραµµα “Σπίτι µου”. Πάνω από 6.988 ζευγάρια έχουν ήδη εκταµιεύσει το δάνειό τους και έχουν πάρει το σπίτι τους. Μέχρι το τέλος του χρόνου αυτός ο αριθµός θα έχει ανέλθει στα 9.155, καθώς στόχευσή µας είναι να διευρύνουµε και το ηλικιακό».

Τις επόµενες ηµέρες το επικαιροποιηµένο πρόγραµµα «Στέγαση και Εργασία»

Παράλληλα, η κυρία Ζαχαράκη ανακοίνωσε ότι τις επόµενες ηµέρες θα βγει το επικαιροποιηµένο πρόγραµµα «Στέγαση και Εργασία», ενώ αναµένονται βελτιωτικές πρακτικές και στο «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω».

Να σηµειωθεί ότι στις παρεµβάσεις για τη στεγαστική πολιτική έχει ήδη εξαγγελθεί η δεύτερη φάση από το πρόγραµµα «Σπίτι µου», µε διεύρυνση των δικαιούχων µέχρι και τα 50 χρόνια και χρήση πόρων 2 δισ. ευρώ από το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας, κάτι που αποτελεί αντικείµενο διαπραγµάτευσης µε τις Βρυξέλλες, αλλά και τα προγράµµατα «Κοινωνική Αντιπαροχή» και «Κάλυψη» για την αντιµετώπιση του Στεγαστικού.

«Όταν µιλάµε για ∆ηµογραφικό, εννοούµε και αύξηση βρεφονηπιακών σταθµών, όπου θα δοθούν πάνω από 173.000 vouchers και πάνω από 11.000 παιδάκια θα βρίσκονται σε σταθµό, µε την κάλυψη να αφορά και κάθε παιδί µε αναπηρία. Αυτήν τη στιγµή έχουµε 1.000 προσωπικούς βοηθούς, µε πρόθεση του πρωθυπουργού να είναι η οριζόντια εφαρµογή χωρίς ηλεκτρονική κλήρωση», ανέφερε. Η Σοφία Ζαχαράκη σηµείωσε ακόµη ότι το υπουργείο θα διαθέσει ένα σηµαντικό ποσό ώστε πάνω από 3.000 κατοικίες ατόµων µε αναπηρία να ανακαινιστούν µε µικρές παρεµβάσεις, ενώ θα χρηµατοδοτηθούν και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή