Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις που θα έχει για τη χώρα μας το ενδεχόμενο γενικευμένης σύρραξης στην περιοχή μιλά στα «Παραπολιτικά» ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, Δημήτρης Καιρίδης.

-Ποια είναι η οπτική σας για το τοπίο που διαμορφώνεται περιφερειακώς και διεθνώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή;

Η ήδη πολύ ταραγμένη Μέση Ανατολή απειλείται με γενικευμένη ανάφλεξη, εξαιτίας της σύγκρουσης Ισραήλ - Ιράν. Η Μέση Ανατολή αναδεικνύεται, για ακόμα μία φορά, ως το κατεξοχήν πεδίο διαπραγμάτευσης της νέας διεθνούς τάξης πραγμάτων. Εκεί όπου οι ευρύτεροι ανταγωνισμοί των Μεγάλων Δυνάμεων, της Δύσης με την «Ανατολή», βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να συγκρουστούν. Επιπλέον, δεν πρέπει να μας διαφεύγει η «εσωτερική διάσταση» των γεωστρατηγικών ανταγωνισμών. Για παράδειγμα, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τις τελευταίες του κινήσεις, απέδειξε ότι διατηρεί μια αξιοθαύμαστη πρωτοβουλία κινήσεων. Ενεπλάκη άμεσα στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία, ενώ το χτύπημα στην Τεχεράνη φέρνει σε δυσχερή θέση τον νέο πρόεδρο του Ιράν, αλλά και την Κάμαλα Χάρις.

-Πώς επηρεάζουν τη χώρα μας οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή;

Η Ελλάδα γειτνιάζει άμεσα με τη Μέση Ανατολή. Επηρεάζεται δε πολλαπλώς. Η εξάπλωση της αστάθειας και η άμεση εμπλοκή της Τουρκίας, που έσπευσε να προσφέρει προστασία στη «Χαμάς», δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους. Επιπλέον, η πιθανή άνοδος της τιμής του πετρελαίου αλλά και των ναύλων των πλοίων μπορεί να πυροδοτήσει ένα νέο πληθωριστικό κύμα. Κερδισμένη φαίνεται πως είναι ήδη η εμπορική μας ναυτιλία, αλλά όχι ο Ελληνας καταναλωτής. Από κει και πέρα, υπάρχουν οι κίνδυνοι μιας νέας μεταναστευτικής κρίσης, αν καταρρεύσει ο πάντα εύθραυστος Λίβανος.

-Μια ενδεχόμενη γενικευμένη σύρραξη εκτιμάτε ότι θα επηρεάσει όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τα ναύλα. Είναι σε θέση η ελληνική οικονομία να αντέξει μια τέτοια εξέλιξη;

Η ελληνική οικονομία έχει ήδη πληγεί από τις διαταραχές αυτές, από την περίοδο της πανδημίας, του πολέμου στην Ουκρανία και, τώρα, των επιθέσεων των Χούτι. Το δε λιμάνι του Πειραιά έχει πληρώσει βαρύ τίμημα, καθώς η μείωση της κίνησης στο Σουέζ το επηρεάζει άμεσα, ο δε περίπλους της Αφρικής το παρακάμπτει υπέρ των λιμανιών της Δυτικής Ευρώπης. Μικρό αντιστάθμισμα αποτελούν τα αυξημένα έσοδα της εμπορικής μας ναυτιλίας, που αποτελεί το 25% του παγκόσμιου στόλου και του ελληνικού εφοπλισμού. Προς το παρόν, η κυβέρνηση έχει καταφέρει να συγκρατήσει τον Γενικό Δείκτη Καταναλωτή, αν και υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα με την ακρίβεια, ιδίως στην ενέργεια, λόγω της ιδιομορφίας της ευρύτερης αγοράς ενέργειας στα Βαλκάνια. Είμαστε σε επιφυλακή και τολμώ να πω ότι αισιοδοξώ πως, παρά τις ανησυχητικές εξελίξεις, έχουμε άμυνες για να αντιμετωπίσουμε ένα κακό σενάριο. Επιτρέψτε μου, ωστόσο, κι ένα καταληκτικό σχόλιο: Η Ελλάδα ζει δίπλα σε μια πολύ επικίνδυνη περιοχή σε μια πολύ ταραγμένη εποχή. Η εικόνα μέρους του πολιτικού συστήματος, και αναφέρομαι τόσο σε τμήματα της αντιπολίτευσης όσο και σε κάποια ΜΜΕ, εκπέμπει μια ελαφρότητα ασυμβίβαστη με τις απαιτήσεις των καιρών.

*Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά