Σημαντικές εσωκομματικές εξελίξεις λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ώρες στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μετά την απόφαση του Καθηγητή και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος, Όθωνα Ηλιόπουλου, να παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα. Η απόφαση αυτή, αν και δεν αποτέλεσε έκπληξη λόγω των συζητήσεων που είχαν προηγηθεί το τελευταίο εξάμηνο, πυροδοτεί αλυσιδωτές πολιτικές αντιδράσεις, με ενδεχόμενο αντίκτυπο ακόμα και στη σύνθεση της Βουλής.

Η παραίτησή του δημιουργεί προοπτικές εισόδου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, στη Βουλή, ένα ενδεχόμενο που ήδη συζητείται έντονα. Ο κ. Ηλιόπουλος, στην ίδια επιστολή, καλεί τους συναδέλφους του επιλαχόντες στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας να παραμερίσουν, προκειμένου ο κ. Κασσελάκης να αναλάβει τη βουλευτική έδρα, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τη μελλοντική πολιτική πορεία του κόμματος.

Τι θα πρέπει να γίνει

Η αναφορά και η πρόθεση του Όθωνα Ηλιόπουλου από μόνη της ωστόσο δεν αρκεί, αφού για να μπει στην Βουλή ο Στέφανος Κασσελάκης θα πρέπει να παραιτηθούν και οι 5 επιλαχόντες που μεσολαβούν από τη θέση τρία ως και τη θέση οκτώ του ψηφοδελτίου Επικρατείας (ο νυν Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέχει τη θέση εννιά).

Πρέπει δηλαδή να παραιτηθούν διαδοχικά οι Πόπη Τσαπανίδου, Μιχάλης Καλογήρου, Τζένη Λειβαδάρου, Αθανάσιος Τσακρής, Ζωρζέτα Λάλη για να πάει η έδρα στον Στέφανο Κασσελάκη.

Μέχρι στιγμής κανείς τους δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως κάτι που αναμένεται με ενδιαφέρον τις επόμενες ώρες ή ημέρες αφού από τις προθέσεις τους θα διαφανεί και τι θα γίνει με την είσοδο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Η πρώτη που θα πρέπει να δώσει τη σχετική απάντηση και θα κληθεί και από τη Βουλή να το κάνει είναι η Πόπη Τσαπανίδου.

Σε ότι αφορά το τελευταίο πρόσωπο στο Επικρατείας πριν τον Στέφανο Κασσελάκη, την κυρία Λάλη, όταν τον περασμένο Μάρτιο είχε φουντώσει ξανά η συζήτηση περί πιθανής εισόδου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, είχε εμφανιστεί να μην προτίθεται να παραιτηθεί σε περίπτωση που μετά από διαδοχικές παραιτήσεις έφθαναν σε εκείνη. Η κυρία Λάλη έχει παραιτηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ από τον Νοέμβριο και φέρεται να πρόσκειται στη Νέα Αριστερά. Μένει να διαφανούν και τώρα οι προθέσεις της.

Σε κάθε περίπτωση οι όποιες εξελίξεις επισήμως αναμένονται όταν και θα ανοίξει η ολομέλεια της Βουλής και θα ανακοινωθεί στο Σώμα η παραίτηση Ηλιόπουλου.

Όπως εξηγούσαν κύκλοι του προέδρου της Βουλής μετά τις χθεσινές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ:

«Η παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα είναι, βάσει του Συντάγματος, δικαίωμα του βουλευτή. Άπαξ και υποβληθεί δεν ανακαλείται.

Την παραίτηση ακολουθεί η ανακοίνωσή της στην Ολομέλεια της Βουλής. Μετά την ανακοίνωση ακολουθεί η πλήρωση της έδρας σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία. Εν προκειμένω θα κληθεί να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντα η πρώτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πόπη Τσαπανίδου».

Μηνύματα από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τους επιλαχόντες

Πάντως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά προεδρικοί στέλνουν από χθες μηνύματα προς τους επιλαχόντες στους οποίους θα πέσει πλέον ο κλήρος για το μέλον της εισόδου Κασσελάκη στη Βουλή.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση της Θεοδώρας Τζάκρη:

«[...] σύμφωνα με την δήλωσή του (σ.σ. του Οθωνα Ηλιόπουλου) παραχωρεί την έδρα του στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη, προκειμένου, όχι μόνο να ενδυναμωθεί η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα δια της συμμετοχής του εκλεγμένου της προέδρου στο Κοινοβούλιο, αλλά και για να μην αλλοιωθεί ένα από τα ουσιώδη σημαινόμενα της εκλογής του, δηλαδή η φυσική εκπροσώπηση του Ελληνισμού της Διασποράς στο Ελληνικό Κοινοβούλιο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο κλίμα και η Νίνα Κασσιμάτη:

«Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας ανήκει πρωταρχικά στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τους ψηφοφόρους του, που έχουν ήδη εκλέξει Πρώτο μεταξύ ίσων τον Στέφανο Κασσελάκη. Πρόεδρε, σε περιμένουμε στο έδρανό σου στη Βουλή για τις μεγάλες μας μάχες!».

Ο Ιωάννης Σαρακιώτης έγραψε στο Facebook:

«Η ενέργεια του Όθωνα Ηλιόπουλου να παραιτηθεί της έδρας του, ως βουλευτής Επικρατείας, υπέρ του έτερου απόδημου Έλληνα του ψηφοδελτίου μας, δηλαδή του Προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.–Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανου Κασσελάκη, όχι μόνο αντανακλά τη βούληση των χιλιάδων ψηφοφόρων του κόμματος μας, όπως ο ίδιος άλλωστε δήλωσε, αλλά συνιστά κορυφαία πράξη πολιτικού θάρρους και ενσυναίσθησης, της επιθυμίας της βάσης μας.

Αποτελεί επίσης και πράξη με “διδακτικό” χαρακτήρα, η οποία πραγματοποιήθηκε έχοντας ως γνώμονα την προτεραιότητα της “αυθεντικής” – δια του εκλεγμένου Προέδρου μας – εκπροσώπησης του κόμματος μας στο πεδίο της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης.

Εκεί όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις για το σήμερα και το αύριο μίας κοινωνίας που δοκιμάζεται από τις πράξεις μίας κοινωνικά ανάλγητης Κυβέρνησης.

Εκεί όπου πρέπει να δοθούν οι μάχες για να ανακοπεί η αντικοινωνική πολιτική του κ. Μητσοτάκη, η οποία καταλύει προκλητικά σειρά θεσμικών κεκτημένων και ναρκοθετεί ανερυθρίαστα τη συλλογική θετική προοπτική.

Η στάση και η συμπεριφορά του συντρόφου Όθωνα Ηλιόπουλου, συνιστά συνάμα και αξιακή πυξίδα, η οποία και οφείλει να διαπνέει τη συλλογική δράση μας.

Διότι εν μέσω μίας κρίσιμης συγκυρίας για την πατρίδα μας, όλοι ζητούν από το χώρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, προτάσσοντας πάντοτε, τα μείζονα και ουσιαστικά. Με υπερβατική σκέψη και νοοτροπία και τη δέουσα στρατηγική ενόραση για το αύριο μίας κοινωνίας με αξιοπρέπεια και ευημερία».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3cehukz2q3l)

«Κλειδί» η απόφαση Τσαπανίδου και Λάλη

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, το βάρος μετακινείται στους στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, Πόπη Τσαπανίδου και Μιχάλη Καλογήρου, προκειμένου και αυτοί «να διευκολύνουν την είσοδο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή για τα επόμενα τρία χρόνια». Όπως, επίσης, στην κ. Ζωρζέττα Λάλη, που κινείται πλέον κοντά στην Νέα Αριστερά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Τσαπανίδου θα αποδεχθεί την θέση και θα ορκιστεί βουλευτής Επικράτειας.

Ωστόσο, ακόμα και αν η Πόπη Τσαπανίδου, που διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου επί Τσίπρα και ο Μιχάλης Καλογήρου, που είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα, αποφασίσουν να παραιτηθούν, κάτι που μέχρι στιγμής δεν είναι σίγουρο, καθώς δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση από την πλευρά τους, η εκλογή του κ. Κασσελάκη θα «σκοντάψει» στην κ. Λάλη, η οποία δεν φαίνεται ότι πρόκειται να παραιτηθεί του δικαιώματός της να ορκιστεί βουλευτής, κάτι που είχε ξεκαθαρίσει με δήλωσή της στο ethnos.gr τον Μάρτιο του 2024, τονίζοντας ότι «ο Αλέξης Τσίπρας με τίμησε τοποθετώντας με στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Εάν έρθει η σειρά μου, θα τιμήσω την απόφασή του από τη θέση του μέλους του ελληνικού κοινοβουλίου».

Το επόμενο, πάντως, διάστημα είναι σίγουρο ότι θα ασκηθεί πίεση από την πλευρά της Κουμουνδούρου προς του συγκεκριμένους επιλαχόντες του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που δεν είναι άλλος από την εκλογή του κ. Κασσελάκη στην Βουλή, «προκειμένου να αντιπαρατίθεται με τον κ. Μητσοτάκη στις μάχες της Βουλής», όπως σημειώνουν πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ενδεικτικό είναι απόσπασα της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ για την παραίτηση του κ. Ηλιόπουλου: «Ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα ότι η πράξη της παραίτησής του δεν θα στερήσει από τους συμπατριώτες του στο εξωτερικό τη δυνατότητα εκπροσώπησής τους, μιας και παραιτείται υπέρ του ετέρου απόδημου Έλληνα του ψηφοδελτίου Επικρατείας, του εκλεγμένου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη».