Από το βράδυ της 9ης Ιουνίου, όταν τα αποτελέσµατα των ευρωεκλογών αποτέλεσαν πλήγµα για το κυβερνών κόµµα, καθώς διαπιστώθηκε από την ανάλυση των στοιχείων ότι η Νέα ∆ηµοκρατία «έχασε» σε αυτή την αναµέτρηση περί τους 1 εκατοµµύριο ψηφοφόρους, από τους οποίους σχεδόν 440.000 Νεοδηµοκράτες, στο Μέγαρο Μαξίµου κατέληξαν ότι πρέπει να διαµορφωθεί ένα συνολικό σχέδιο επαναπροσέγγισης του εν λόγω εκλογικού κοινού, που θα περιλαµβάνει ουσιαστικές κινήσεις και διόρθωση λαθών.

Το σηµαντικότερο στις αναλύσεις του πρωθυπουργικού επιτελείου ήταν το συµπέρασµα ότι από τη µελέτη των απόλυτων αριθµών των ψήφων των κοµµάτων, η συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων της Ν.∆. που ήθελαν να στείλουν µήνυµα στην κυβέρνηση, λόγω κυρίως της αντίθεσής τους για το νοµοσχέδιο για τα οµόφυλα ζευγάρια, για την ακρίβεια και τις κυβερνητικές αστοχίες, απείχαν από τις κάλπες και δεν «µετακόµισαν» σε άλλα κόµµατα.


Ευρωεκλογές: Ενδεικτικά τα ποσοστά αποχής σε κατεξοχήν "γαλάζιους" νομούς

Ενδεικτικά ήταν τα ποσοστά αποχής που κατεγράφησαν σε κατεξοχήν «γαλάζιους» νομούς.

Για παράδειγμα, στη Λακωνία το ποσοστό αποχής ήταν 70,55%, στα Δωδεκάνησα 68,08%, στην Ευρυτανία 67,34%, στην Αρκαδία 66,81%, στις Σέρρες 65,05%, στη Δράμα 64,85% και στη Μεσσηνία 64,63%. Παράλληλα, σύμφωνα με τις αναλύσεις, η Ν.Δ. έχασε, σε σχέση με το 2023, 14% των ψηφοφόρων του Κέντρου, 15% από τους ψηφοφόρους της Κεντροδεξιάς, 12% από τους ψηφοφόρους της Δεξιάς και μόλις 4% από τους κεντροαριστερούς.


Μήνας συγκρότησης ολοκληρωµένου σχεδίου της κυβέρνησης ο Ιούνιος 

Ετσι, ο Ιούνιος αποτέλεσε µήνα διαµόρφωσης και συγκρότησης ενός ολοκληρωµένου σχεδίου από πλευράς κυβέρνησης, που από τα µέσα Ιουλίου βλέπουµε να ξεδιπλώνεται. Αυτό δείχνει να εστιάζει στην αντιµετώπιση των προβληµάτων της καθηµερινότητας των πολιτών, µε την προώθηση βελτιωτικών παρεµβάσεων σε τοµείς όπως είναι τα νοσοκοµεία (αλλαγές στις εφηµερίες των νοσοκοµείων και για την εύρυθµη λειτουργία των ΤΕΠ), οι συγκοινωνίες (ήδη υπάρχουν 110 ηλεκτρικά λεωφορεία σε Θεσσαλονίκη και 140 στην Αθήνα και έρχονται 211 νέας τεχνολογίας λεωφορεία σε Ανατολική Αττική) και τα σχολεία (έρχονται μεγάλες αλλαγές από τον Σεπτέμβριο) και µε δεδοµένη τη διακηρυγµένη επιδίωξη της κυβέρνησης για καλύτερους µισθούς στο τέλος της τετραετίας και ενίσχυση του «πορτοφολιού των Ελλήνων» µέσω της καταπολέµησης της ακρίβειας.

Παράλληλα, προκειµένου να σταλεί µήνυµα στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους, αποφασίστηκε η προσπάθεια µεγαλύτερης συµµετοχής του κόµµατος στην κυβέρνηση, που αποτυπώθηκε και στον ανασχηµατισµό των γενικών γραµµατέων των υπουργείων, όπου σχεδόν το ένα τρίτο από αυτούς αντικαταστάθηκε, µε την πλειονότητα των νέων γενικών να έχει νεοδηµοκρατική προέλευση. Ωστόσο, η σηµαντικότερη κίνηση για την ενίσχυση του κεντροδεξιού DNA της κυβέρνησης ήταν η απόφαση του πρωθυπουργού να επιλέξει για επόµενο Ελληνα επίτροπο στην Ε.Ε. τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα, που έχει ισχυρές αναφορές στον δεξιό και κεντροδεξιό πυρήνα του κόµµατος.


Οι σημαντικές απώλειες για τη Νέα Δημοκρατία

Το κυβερνών κόμμα στις πρόσφατες ευρωπαϊκές κάλπες κατέγραψε σημαντικές απώλειες και στους ψηφοφόρους του Κέντρου. Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν επεξεργαστεί στο Μέγαρο Μαξίμου, οι ψηφοφόροι που τοποθετούν τον εαυτό τους στο κέντρο του ιδεολογικού άξονα επέλεξαν κατά περίπου 30% το ΠΑΣΟΚ, ενώ ακολούθησε με σχεδόν 20% η Ν.Δ. Το πιο εντυπωσιακό ήταν ότι η Ελληνική Λύση καρπώθηκε σχεδόν το 10% όσων αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι. Αντίστοιχα προβληματική ήταν και η εικόνα της Ν.Δ. στους νέους σε ηλικία ψηφοφόρους, καθώς, όπως έδειξαν τα στοιχεία, ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε της «γαλάζιας» παράταξης στις ηλικίες 17-34, αλλά και στους ανέργους, όπου το κόμμα του κ. Κασσελάκη αναδείχθηκε πάλι πρώτο.

Πλήγμα δέχθηκε η Ν.Δ. και στους ελεύθερους επαγγελματίες. Σε αυτή την κοινωνική ομάδα, αν και κατετάγη πρώτη στις ευρωεκλογές, τα ποσοστά της ήταν κάτω του 30%. Αντίστοιχη ήταν και η εικόνα στους αγρότες, όπου υπήρξαν «γαλάζιες» απώλειες, ενώ το ΠΑΣΟΚ «σκαρφάλωσε» στη δεύτερη θέση. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, το αμέσως επόµενο διάστηµα στις προτεραιότητες του κυβερνητικού προγραµµατισµού είναι µια σειρά από µέτρα και πρωτοβουλίες που απευθύνονται σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες. Στο επίκεντρο του εν λόγω σχεδιασμού θα βρίσκονται οι νέοι, και κυρίως τα νέα ζευγάρια, για τους οποίους θα ανακοινωθούν μια σειρά από μέτρα στήριξης, που θα ενταχθούν στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, όπως επίσης και γενικότερες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας.

Αντίστοιχο είναι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με το οικονομικό επιτελείο να επιδίδεται σε ασκήσεις επί χάρτου για αλλαγές στη φορολογία, µετά και την καθιέρωση του ελάχιστου τεκµαρτού εισοδήµατος, που προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στον κλάδο.

Bαρύτητα δίνεται και στο ζήτηµα της ασφάλειας και στην τήρηση της νοµιµότητας. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, δηµιούργησε το ελληνικό «FBI», ενώ οι κτηµατικές υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών προχώρησαν σε 12.500 ελέγχους καταγγελιών πολιτών για παραβάσεις σε αιγιαλό και παραλίες σε όλη τη χώρα από τις αρχές του καλοκαιριού - εκ των οποίων οι 2.500 την τελευταία εβδοµάδα, ενώ συνολικά κατά τη φετινή περίοδο ελέγχθηκαν περισσότερες από 1.600 επιχειρήσεις, 450 από τις οποίες την τελευταία εβδοµάδα.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά