Νέες αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, στην ήδη παρακμιακή και διαλυτική εικόνα που παρουσιάζει η Κουμουνδούρου, προκαλεί η οικειοθελής παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου και η «παραχώρηση» της βουλευτικής έδρας στον Στέφανο Κασσελάκη.

Η παραίτηση προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις, οι οποίες φθάνουν έως τον… Αλέξη Τσίπρα, καθώς προϋπόθεση για να καταλάβει την έδρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να παραιτηθούν και οι πέντε επιλαχόντες. Όμως, η πρώτη επιλαχούσα Πόπη Τσαπαπανίδου, όπως και ο Μιχάλης Καλογήρου, ως τρίτος επιλαχών, είναι πρόσωπα του στενού πυρήνα του τέως πρόεδρου ΣΥΡΙΖΑ και αμφότεροι μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος Αλέξη Τσίπρα.

Έπονται τρεις ακόμη, οι Τζένη Λειβαδάρου, Αθανάσιος Τσακρής, ο οποίος έχει μετακομίσει στον Κόσμο του Πέτρου Κόκκαλη, η Ζωρζέττα Λάλη, η οποία επίσης εγκατέλειψε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη Νέα Αριστερά και κατά το παρελθόν είχε ξεκαθαρίσει πως δεν θα παραιτηθεί του δικαιώματος που της δίνει ο κανονισμός και θα πάρει την έδρα, και μετά έρχεται ο Στέφανος Κασσελάκης. Συνεπώς, προκύπτουν μεγάλα εμπόδια μέχρι να καταλάβει την έδρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρά την προσπάθεια της Κουμουνδούρου να καταστρατηγήσει τα προβλεπόμενα.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3dautopr129)


ΣΥΡΙΖΑ: Το επιχείρημα του απόδημου Ελληνισμού για την παράδοση της έδρας στον Κασσελάκη

Το επιχείρημα των «Κασσελίστας» είναι ότι, επειδή ο Όθωνας Ηλιόπουλος εκπροσωπούσε τον απόδημο Ελληνισμό στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο μόνος απόδημος που απομένει, θα πρέπει δικαιωματικά η έδρα να πάει σε αυτόν. «Η πράξη της παραίτησής του δεν θα στερήσει από τους συμπατριώτες του στο εξωτερικό τη δυνατότητα εκπροσώπησής τους, μιας και παραιτείται υπέρ του ετέρου απόδημου Έλληνα του ψηφοδελτίου Επικρατείας, του εκλεγμένου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, με την οποία ουσιαστικά θέλει να «ξαναγράψει» ετσιθελικά τον Κανονισμό.

Αμέσως έσπευσαν και άλλοι βουλευτές (Θεοδώρα Τζάκρη, Νίνα Κασιμάτη, κ.ά.) να δηλώσουν ότι δικαιωματικά η έδρα ανήκει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ένας ομογενής έφυγε, ένας άλλος (ο Κασσελάκης) πρέπει να εκπροσωπήσει τους απόδημους.

Συνεργάτες του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, ωστόσο, διευκρίνιζαν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα εξής: «Η παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα είναι, βάσει του Συντάγματος, δικαίωμα του βουλευτή. του Στέφανου Κασσελάκη έχει ισοπεδωθεί οριστικά και αμετάκλητα μετά τις αποκαλύψεις για την πισίνα στις Σπέτσες, τις διακοπές στη Μύκονο, έχοντας αφήσει πίσω και στο έλεος του Θεού τους απλήρωτους εργαζόμενους στην «Αυγή» και Στο Κόκκινο, προσθετικά με όλο το φορτίο του lifestyle και της πολιτικής κενότητας που έχει παραγάγει το χρονικό διάστημα που βρίσκεται στην ηγεσία. Στην πραγματικότητα ο πρόεΆπαξ και υποβληθεί δεν ανακαλείται.

Την παραίτηση ακολουθεί η ανακοίνωσή της στην Ολομέλεια της Βουλής. Μετά την ανακοίνωση ακολουθεί η πλήρωση της έδρας σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία. Εν προκειμένω θα κληθεί να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντα η πρώτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, κυρία Πόπη Τσαπανίδου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Βουλής, η Ολομέλεια θα συγκληθεί στις 28 Αυγούστου 2024».

Επί του παρόντος η κυρία Τσαπανίδου, η οποία προηγείται στη διαδικασία της αναπλήρωσης, δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί αναφορικά με το ενδεχόμενο να ορκιστεί βουλευτής ή όχι στις 28 Αυγούστου.

Η εξέλιξη εν μέσω Δεκαπενταύγουστου έρχεται την ώρα που το όποιο πολιτικό προφίλ του Στέφανου Κασσελάκη έχει ισοπεδωθεί οριστικά και αμετάκλητα μετά τις αποκαλύψεις για την πισίνα στις Σπέτσες, τις διακοπές στη Μύκονο, έχοντας αφήσει πίσω και στο έλεος του Θεού τους απλήρωτους εργαζόμενους στην «Αυγή» και Στο Κόκκινο, προσθετικά με όλο το φορτίο του lifestyle και της πολιτικής κενότητας που έχει παραγάγει το χρονικό διάστημα που βρίσκεται στην ηγεσία. Στην πραγματικότητα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί κατά βάση να αλλάξει τη σε βάρος του ατζέντα, ανοίγοντας παράλληλα νέο γύρο αντιπαράθεσης με τον Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο ουσιαστικά πετάει το γάντι, με δεδομένο ότι η απόφαση που θα λάβει η Πόπη Τσαπανίδου και ο Μιχάλης Καλογήρου θα είναι προφανώς σε συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Το μείζον ερώτημα συνεπώς είναι τι θα κάνουν οι δύο συνεργάτες του τέως πρόεδρου σε μια συγκυρία που έτσι κι αλλιώς μυρίζει… οριστική διάλυση, καθώς θεωρητικά μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ενιαίος.

Ταυτόχρονα ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος έχει προαναγγείλει εξελίξεις τον Οκτώβριο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα τρέξουν με δική του πρωτοβουλία, απέφυγε να τοποθετηθεί και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι στάση θα κρατήσει σε αυτήν την αυγουστιάτικη… φασαρία που ξεσήκωσε ο Στέφανος Κασσελάκης. Για την ιστορία, ο Όθωνας Ηλιόπουλος, στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, επικαλείται φόρτο εργασίας λόγω της ερευνητικής του δουλειάς στο εξωτερικό και αναφέρει: «Ευελπιστώ ότι η πράξη της παραίτησής μου δεν θα στερήσει από τους συμπατριώτες μου στο εξωτερικό τη δυνατότητα εκπροσώπησής τους, μιας και παραιτούμαι υπέρ του ετέρου απόδημου Έλληνα του ψηφοδελτίου μας, του εκλεγμένου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη. Θεωρώ ότι η σκέψη μου αυτή αντανακλά και τη βούληση των χιλιάδων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στο εξωτερικό, που θα ήθελαν η φωνή τους στην ελληνική Βουλή να είναι ένας από αυτούς».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή