avatar

Ο Εξαρχείων
Ανδρέας Μαζαράκης

Νέο πρόγραμμα "Εργασία και Στέγαση" για τους ευάλωτους πολίτες - Στοχευµένες δράσεις για αστέγους, θύματα ενδοοικογενειακής βίας και ομάδες που έχουν ανάγκη

700 ευάλωτα νοικοκυριά

Το πρόγραµµα θα επεκταθεί σε 60 δήµους από 42, ενώ αυξάνεται ο προϋπολογισµός στα 15 εκατ. ευρώ

zaxaraki
Το βλέµµα στους κοινωνικά ευάλωτους συµπολίτες µας στρέφει η κυβέρνηση µέσω σειράς στοχευµένων δράσεων για την ενίσχυση των οµάδων που έχουν ανάγκη, παράλληλα µε προβλέψεις για την αντιµετώπιση του στεγαστικού ζητήµατος, που πιέζει ολοένα και περισσότερο τα ελληνικά νοικοκυριά.

Υπό αυτό το πρίσµα το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας εντός των επόµενων ηµερών ανακοινώνει την επικαιροποίηση του προγράµµατος «Εργασία και Στέγαση», που απευθύνεται σε κοινωνικά ευάλωτους πολίτες, µε έµφαση στους άστεγους, ανθρώπους που φιλοξενούνται από συγγενείς και φίλους, αλλά και εκείνους που κινδυνεύουν να χάσουν την κατοικία τους, ενώ στο πρόγραµµα, που είναι σε φάση βελτίωσης και διευρύνσης ούτως ώστε να «τρέξει» σύντοµα, εντάσσονται γυναίκες-θύµατα ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και άτοµα σε προγράµµατα απεξάρτησης από εθισµούς.

Κυρβέρνηση: Στοχευµένες δράσεις για την ενίσχυση των ευάλωτων οµάδων 

Το νέο πρόγραµµα που θα ανακοινωθεί, πιθανότατα εντός της εβδοµάδας, επεκτείνεται σε τουλάχιστον 60 δήµους από τους 42 της περασµένης περιόδου, ενώ αυξάνεται και ο προϋπολογισµός του από 10 εκατ. στα 15 εκατ. ευρώ.

Η επικαιροποίησή του έρχεται σε συνέχεια παρεµβάσεων για την αντιµετώπιση του Στεγαστικού, όπως η δεύτερη φάση από το πρόγραµµα «Σπίτι Μου», που έχει ήδη εξαγγελθεί, µε διεύρυνση των δικαιούχων µέχρι και τα 50 χρόνια και χρήση πόρων 2 δισ. ευρώ από το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας, κάτι που αποτελεί αντικείµενο διαπραγµάτευσης µε τις Βρυξέλλες, αλλά και τα προγράµµατα «Κοινωνική Αντιπαροχή» και «Κάλυψη».

Βελτιωτικές πρακτικές επεξεργάζεται το υπουργείο και στο πρόγραµµα «Ανακαινίζω Ενοικιάζω». Η επιδότηση ενοικίου φθάνει έως τα 400 ευρώ, καθώς και οι δαπάνες για οικοσκευή και κοινόχρηστα θα χορηγούνται για δύο χρόνια. Επίσης δίνεται η δυνατότητα στους πρώην ωφελούµενους να λάβουν επίδοµα στέγασης για 1+1 χρόνια εφόσον υπάρχει ενεργή σύµβαση µίσθωσης, ενώ στόχος του προγράµµατος είναι η ένταξη σε επιδοτούµενη εργασία και κατάρτιση του 40% των ενήλικων ωφελουµένων.

Προσθήκες

Στις βασικές αλλαγές του προγράµµατος περιλαµβάνεται η ένταξη των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες επισφάλειας στέγης, πέραν της αστεγίας, καθώς και νοικοκυριά που ήδη διαµένουν σε δωρεάν παραχωρηµένη οικία, ενώ το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας υπολογίζει ότι από το διευρυµένο «Εργασία και Στέγαση» θα ωφεληθούν περί τα 700 ευάλωτα νοικοκυριά. Το πρόγραµµα καλύπτει επιδότηση ενοικίου για 24 µήνες και δαπάνες για οικοσκευή, ενώ προβλέπει έξτρα κατηγορία επιλέξιµων δαπανών για την επισκευή φθορών και την έκδοση πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης.

Επιπλέον καλύπτει επιδότηση εργασίας σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τοµέα για διάστηµα 12 µηνών, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών εργαζοµένου-εργοδότη µετά τη λήξη του πρώτου χρόνου επιδοτούµενης απασχόλησης για διάστηµα 12 µηνών και, τέλος, ψυχοκοινωνική στήριξη για τους δικαιούχους.

Αρχική στόχευση του προγράµµατος ήταν η άµεση µετάβαση αστέγων σε αυτόνοµη διαβίωση, παρέχοντας υπηρεσίες στέγασης, ψυχοκοινωνικής στήριξης, εργασιακής επανένταξης και διασύνδεσης µε τις υπάρχουσες πολιτικές επιδοµατικής στήριξης, ενώ καθώς το πρόγραµµα διευρύνθηκε, στους δικαιούχους του προγράµµατος εντάχθηκαν:

  • Οικογένειες και άτοµα που φιλοξενούνται σε ξενώνες αστέγων-υπνωτήρια.
  • Οικογένειες και άτοµα που είναι καταγεγραµµένα από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των δήµων ως άστεγοι που ζουν στον δρόµο ή σε ακατάλληλα καταλύµατα ή σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης.
  • Ατοµα που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Προσωρινής Φιλοξενίας Μονάδων Κοινωνικής Επανένταξης Πιστοποιηµένων Θεραπευτικών Προγραµµάτων Εξαρτηµένων Ατόµων και δεν έχουν πρόσβαση σε κατοικία.
  • Γυναίκες που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Γυναικών θυµάτων βίας και δεν έχουν πρόσβαση σε κατοικία.
  • Οικογένειες και άτοµα που διαβιούν σε δωρεάν παραχωρηµένη οικία από φορέα Γενικής Κυβέρνησης.
Να σηµειωθεί ότι το πρόγραµµα «Εργασία και Στέγαση», ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα και προκειµένου να επιτευχθεί η µέγιστη ενεργοποίηση των ωφελουµένων στο πρόγραµµα, προβλέπει πλέον τη δυνατότητα απασχόλησης ενός ατόµου µε εµπειρία αστεγίας, του οµότιµου υποστηρικτή (peer supporter).


*Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»