avatar

Ελληνοφρένεια
Θύμιος Καλαμούκης, Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης

ΣΥΡΙΖΑ: Κληρώνει το "μένουμε" ή "φεύγουμε" - Η διαδικτυακή συνεδρίαση και οι "καυτές" εξελίξεις που αναμένονται

Ποιοι συμμετείχαν και τι αποφάσισαν

Το "αγκάθι" Σπίρτζης για την ενότητα, οι κινήσεις Κασσελάκη, οι αλλαγές στο καταστατικό, που οδηγούν στην τελική σύγκρουση, και ο ρόλος του Αλέξη Τσίπρα

kasselakis_stephanos_syriza
Από µια κλωστή κρέµεται η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς για την εσωκοµµατική αντιπολίτευση όλα τα σενάρια είναι πλέον πάνω στο τραπέζι. Την περασµένη ∆ευτέρα οι «87» πραγµατοποίησαν την πρώτη µεγάλη τους διαδικτυακή συνεδρίαση, στην οποία πήραν µέρος περισσότερα από 250 στελέχη από όλη την Ελλάδα, ανάµεσά τους πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα, βουλευτές, πρώην βουλευτές, µέλη της Κεντρικής Επιτροπής, στελέχη του κοµµατικού µηχανισµού.

Κεντρικό ρόλο είχαν η Ολγα Γεροβασίλη, ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Χρήστος Σπίρτζης, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Χρήστος Γιαννούλης κ.ά.

Στη σύσκεψη δεν ελήφθη κάποια οριστική απόφαση σε σχέση µε το «µένουµε ή φεύγουµε», καθώς υπάρχουν αποχρώσεις στις απόψεις των στελεχών της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης. Ολοι, ωστόσο, προεξοφλούν πως από τα τέλη Αυγούστου και µετά οι εξελίξεις θα είναι καυτές για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, όλοι συµφωνούν πως δεν µπορούν να συνεχίσουν να δίνουν νοµιµοποίηση και να αποδέχονται όσα κωµικοτραγικά λαµβάνουν χώρα στο κόµµα. Αλλωστε, µεταξύ των στελεχών της µειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει µεγάλη συζήτηση για την πολυήµερη απουσία του κ. Κασσελάκη από την Κουµουνδούρου, την ίδια στιγµή που υπήρχαν σηµαντικές πολιτικές εξελίξεις, ιδίως µε τα θέµατα των υποκλοπών και το πόρισµα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Στην εξίσωση µπαίνει και το θέµα των κοµµατικών ΜΜΕ, µε τους εργαζοµένους να είναι εδώ και µέρες σε συνεχόµενες κινητοποιήσεις, χωρίς να έχουν την παραµικρή ενηµέρωση για το τι µέλλει γενέσθαι. Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρώην διευθυντής της «Αυγής» Αγγελος Τσέκερης «κυκλοφόρησε» φωτογραφία του κ. Κασσελάκη να απολαµβάνει τις διακοπές του στη Μύκονο, στον αντίποδα των όσων συµβαίνουν µε τους απλήρωτους εργαζόµενους (δεν έχουν πάρει ούτε το επίδοµα αδείας).

Αφετηρία εξελίξεων θα είναι η 23η Αυγούστου, όταν και θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή ∆εοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ για τον Χρήστο Σπίρτζη. Και σε αυτή τη συνεδρίαση, ο πρώην υπουργός δεν προτίθεται να δώσει το «παρών», αντιθέτως έως τότε θα έχει τακτική παρουσία στα ΜΜΕ, προκειµένου, όπως λέει, να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για κοµβικά θέµατα, όπως αυτά των υποκλοπών, υπονοώντας µε σαφήνεια πως κάτι τέτοιο δεν κάνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δαµόκλειος σπάθη της διαγραφής κρέµεται πάνω από το κεφάλι του Χρήστου Σπίρτζη, µε την εκπρόσωπο Τύπου, Βούλα Κεχαγιά, να αφήνει να εννοηθεί πως αυτή είναι η βούληση της ηγεσίας. ∆εδοµένου ότι ο κ. Σπίρτζης είναι µέλος της Κεντρικής Επιτροπής, η Επιτροπή ∆εοντολογίας θα πρέπει να εισηγηθεί προς το εν λόγω όργανο τη διαγραφή και ακολούθως η Κεντρική Επιτροπή θα κληθεί να αποφασίσει.

Σπίρτζης: Απόλυτη στήριξη

Στο ενδεχόµενο εισήγησης και ακολούθως διαγραφής οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, καθώς µια από τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη διαδικτυακή συνεδρίαση των «87» ήταν η απόλυτη στήριξη στο πρόσωπο του κ. Σπίρτζη. Που σηµαίνει πως είναι πιθανό τα στελέχη της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης να προχωρήσουν σε τελική σύγκρουση µε την ηγεσία στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που είναι προγραµµατισµένη για τις 7-8 Σεπτεµβρίου. Παράλληλα, όµως, και ανεξάρτητα από το θέµα του κ. Σπίρτζη, υπάρχει η µεγάλη εκκρεµότητα µε το καταστατικό συνέδριο, που, εκτός απροόπτου, θα πραγµατοποιηθεί από 3 έως 6 Οκτωβρίου. 

Εως τώρα, δεν υπάρχουν επίσηµα κείµενα, δεν έχουν γίνει γνωστές οι αλλαγές που θέλει να προωθήσει ο κ. Κασσελάκης στο κόµµα, ούτε έχει γίνει προγραµµατισµός για τον προσυνεδριακό διάλογο. Υπάρχει µόνο ένα γενικό πλαίσιο, που έχει προκύψει από τις συζητήσεις που έχουν γίνει στην Πολιτική Γραµµατεία, πλαίσιο που δεν είναι αποδεκτό από τη µειοψηφία. Η αίσθηση που επικρατεί είναι πως ο κ. Κασσελάκης θέλει να παρουσιάσει τις αλλαγές που προωθεί στη λειτουργία του κόµµατος ως αποτέλεσµα των συζητήσεων που έχουν γίνει στη βάση. Κοινώς, πως δεν φέρνει δικές του θέσεις, αλλά πως υλοποιεί την επιθυµία των µελών του κόµµατος, στο πλαίσιο της αδιαµεσολάβητης σχέσης που (λέει ότι) έχει οικοδοµήσει µε τα µέλη.

Εµπειρα κοµµατικά στελέχη της µειοψηφίας, που έχουν πάρει µέρος σε πολλές συνεδριακές διαδικασίες, επισηµαίνουν πως τα προαναφερθέντα δεν µπορεί να γίνουν αποδεκτά. Κατά συνέπεια, είναι στον αέρα ακόµα και η συµµετοχή της εσωκοµµατικής µειοψηφίας στο καταστατικό συνέδριο, ιδίως αν δεν λάβουν άµεσα τις θέσεις που προτείνονται για τις αλλαγές στο καταστατικό, αν δεν γίνει κανονικός προσυνεδριακός διάλογος κ.λπ. Είναι παραπάνω από ορατό πως ο χρόνος για την τελική σύγκρουση µετράει αντίστροφα και έχει ως απώτατο χρονικό όριο το καταστατικό συνέδριο στις αρχές Οκτωβρίου.

Οι «87» περιµένουν µε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τις εσωκοµµατικές εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, προκειµένου να αρχίσει ένας επίσηµος διάλογος, ενώ είναι ανοιχτοί στη συνεννόηση µε την πλευρά της Νέας Αριστεράς, δηλαδή τον Αλέξη Χαρίτση, την Εφη Αχτσιόγλου κ.λπ. Αξίζει, τέλος, να υπογραµµιστεί πως, σύµφωνα µε αξιόπιστες πληροφορίες, οι χειρισµοί που προκρίνουν οι «87» δεν στερούνται συντονισµού από τον Αλέξη Τσίπρα.


*Δημοσιεύτηκε στα «Παραπολιτικά»