Ολοκληρώθηκε μετά από μία ώρα η έκτακτη διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις φωτιές που έπληξαν την βορειοανατολική Αττική.

«Προσπαθούμε κάθε χρόνο να γίνουμε καλύτεροι, με τις συνθήκες δυστυχώς να γίνονται όλο και δυσκολότερες», τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για το πώς εξελίχθηκε η πρόσφατη πυρκαγιά στην Αττική, φέρεται να εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε στο πεδίο από τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και επεσήμανε τον βελτιωμένο συντονισμό μεταξύ των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών, κάτι που αποτελεί κατάκτηση για τη λειτουργία του κράτους και των δομών του.
Όπως πρόσθεσε, «δεν θα επιτρέψουμε να αποδομηθεί η σημαντική προσπάθεια που έχει γίνει φέτος στην Πολιτική Προστασία».

Παράλληλα επεσήμανε πως «έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη σε όσους χειρίζονται την επιχειρησιακή δραστηριότητα των εναέριων μέσων», ενώ τόνισε το γεγονός πως η κατανομή των εναέριων μέσων γίνεται πλέον από τους υπηρεσιακούς που έχουν γνώση του αντικειμένου και με βάση συγκεκριμένα επιχειρησιακά κριτήρια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της διυπουργικής σύσκεψης, έγινε από τους αρμόδιους παράγοντες εκτίμηση της έκτασης που έχει υποστεί ζημιά, ενώ όπως καταγράφηκε, κάτω από το 10% των καμένων είναι δασικές εκτάσεις.

Σχετικά με τα κτίρια, η πρώτη εκτίμηση είναι πως έχουν υποστεί καταστροφές (με χαρακτηρισμό «πράσινο», «κίτρινο», ή «κόκκινο») λιγότερα από 100, με τα περισσότερα από αυτά να μην είναι οικίες.

Συζητήθηκαν εκτενώς και συνολικά τα ζητήματα αποκατάστασης της περιοχής, με επίκεντρο την κρατική αρωγή των πληγέντων, την ενίσχυση και στήριξη των δήμων (τα σχετικά μέτρα έχουν ανακοινωθεί ήδη), η κατάσταση των υποδομών στις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και οι αποζημιώσεις σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο που ξεκινούν άμεσα.

Ειδική αναφορά έγινε στις εκκενώσεις που πραγματοποιήθηκαν και στην κατάσταση των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων που εκκενώθηκαν και τα οποία θα επαναλειτουργήσουν στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως ήδη, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι, σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, ενεργοποιεί το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τη στήριξη περιοχών της Αττικής που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου 2024, μέρος των οποίων ισχύει και για άλλες περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2024.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3ewyn60b8yx)

Ποιοι συμμετείχαν

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και σε αυτήν συμμετείχαν εκτός του πρωθυπουργού, και του αρμόδιου υπουργού κ. Βασίλη Κικίλια, οι κ.κ. υπουργοί, ΥΠΕΘΑ Νίκος Δένδιας, ΠΡΟ.ΠΟ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης, Χρήστος Τριαντόπουλος, υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, ο διοικητής του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Δημήτρης Μάλλιος, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Θοδωρής Βαγιάς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Χούπης, οι υπουργοί Επικρατείς Μάκης Βορίδης και Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης, Ευάγγελος Τουρνάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος. Στην σύσκεψη θα συνδεθούν οι Σταμπουλίδης, Πετραλιάς, Παπαθανάσης και Κοντογεώργης.

Δείτε φωτογραφίες:

diipourgiki-siskepsi__6_
diipourgiki-siskepsi__7_
diipourgiki-siskepsi__8_
diipourgiki-siskepsi__9_
diipourgiki-siskepsi__10_
diipourgiki-siskepsi__11_
diipourgiki-siskepsi__12_
diipourgiki-siskepsi__13_
diipourgiki-siskepsi__14_
diipourgiki-siskepsi__15_
diipourgiki-siskepsi__16_
diipourgiki-siskepsi__1_
diipourgiki-siskepsi__2_
diipourgiki-siskepsi__3_
diipourgiki-siskepsi__4_
diipourgiki-siskepsi__5_



Συγκεκριμένα, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε 14 μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων από τη φωτιά στην Αττική που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής και πήρε διαστάσεις, με αποτέλεσμα μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και επιχείρησεις και έκτακτη χρηματοδότηση στους δήμους.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση για τα μέτρα, από την πρώτη στιγμή τα στελέχη των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται στο πεδίο των πληγεισών περιοχών για αυτοψίες και καταγραφές, ενώ αποστέλλονται άμεσα τα σχετικά έγγραφα στους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ενημέρωσή τους για τις απαιτούμενες ενέργειες και διαδικασίες.


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3eqgw75afsh)

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα arogi.gov.gr

Tις επόμενες ημέρες η πλατφόρμα arogi.gov.gr για την Αττική ώστε οι πυρόπληκτοι πολίτες και οι πληγείσες επιχειρήσεις να υποβάλουν αίτηση για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής.

Όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Αρωγής, «η πλατφόρμα arogi.gov εκτιμώ ότι θα ανοίξει το συντιμότερο δυνατόν μετά από τεχνικά ζητήματα, θα ανοίξει άμεσα. Είμαστε ήδη σε επαφή με πολίτες και δήμους για να κάνουμε ό,τι χρειαστεί».

Εντός της ημέρας συγκροτούνται οι Επιτροπές Κρατικής Αρωγής με σκοπό την αποζημίωση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τη φωτιά που προκλήθηκε στη βορειοανατολική Αττική.

Ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε εντολή για την άμεση συγκρότηση των επιτροπών, προκειμένου η περιφέρεια, σε στενή συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, να προχωρήσει στην ταχεία ενεργοποίηση των διαδικασιών που αφορούν την εφαρμογή της κρατικής αρωγής, όπως αυτή ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση. Για το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των φορέων της Περιφέρειας Αττικής, όπου θα εξεταστούν μέτρα για την επιτάχυνση όλων αυτών των διαδικασιών.