Παρεµβάσεις στο σύστηµα φορολόγησης των αυτοαπασχολούµενων και των ατοµικών επιχειρήσεων, διατηρώντας όµως αναλλοίωτο τον βασικό πυρήνα της φορολογικής µεταρρύθµισης, προαναγγέλλει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, Χρίστος ∆ήµας, µιλώντας στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή».

Ο κ. ∆ήµας αξιολογεί την ακρίβεια ως τη µεγαλύτερη πρόκληση για την κυβέρνηση και εκφράζει συγκρατηµένη αισιοδοξία πως «τα δύσκολα τα αφήσαµε πίσω µας» στο συγκεκριµένο µέτωπο. Παράλληλα, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ο µηδενισµός του ΦΠΑ στα τρόφιµα δεν «περνάει» στον τελικό καταναλωτή.

Τέλος, αναφέρεται στους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί για την αντιµετώπιση παράνοµης κατάληψης τµηµάτων αιγιαλού και παραλίας, τονίζοντας ότι έχουν επιβληθεί πρόστιµα ύψους 1.150.000 ευρώ.


Τώρα που έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και έχετε σαφή εικόνα των αποτελεσµάτων της φορολογικής µεταρρύθµισης, προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι σηµειακές παρεµβάσεις στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελµατιών;

Πράγµατι, τώρα που ολοκληρώθηκε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων θα µελετήσουµε σφαιρικά όλες τις συνισταµένες της φορολογικής µεταρρύθµισης των ελεύθερων επαγγελµατιών, µε σκοπό την άρση τυχόν αδικιών, αστοχιών και την εξοµάλυνση ακραίων περιπτώσεων που τυχόν διαπιστώθηκαν. Ετσι, θα προχωρήσουµε σε όλες εκείνες τις απαραίτητες σηµειακές αλλαγές που πιθανόν να χρειάζονται, ώστε το σύστηµα της φορολόγησης των αυτοαπασχολούµενων και των ατοµικών επιχειρήσεων να γίνει όσο το δυνατόν δικαιότερο, αποτελεσµατικότερο και αποδοτικότερο, κρατώντας όµως αναλλοίωτο τον βασικό πυρήνα της µεταρρύθµισης.

Σχεδιάζετε τη µείωση άµεσων ή έµµεσων φόρων για το επόµενο διάστηµα; Να αναµένουµε σχετικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στη ∆ΕΘ;

Οπως ξέρετε, τα τελευταία πέντε χρόνια η κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας έχει προχωρήσει σε πολλές µειώσεις, ακόµα και καταργήσεις φόρων. Ηδη για την επόµενη χρονιά έχουµε ανακοινώσει την πλήρη κατάργηση του φόρου επιτηδεύµατος για όλους τους ελεύθερους επαγγελµατίες, καθώς και τη µείωση κατά µισό των ασφαλιστικών εισφορών.

Παρά τα όσα προέκυψαν από την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισµού του Κράτους στη Βουλή, στην αγορά εξακολουθούν να επιµένουν στη µείωση του ΦΠΑ στα τρόφιµα, εκτιµώντας ότι θα µπορούσε να οδηγήσει και σε µειώσεις τιµών στο ράφι, κρίνοντας αναποτελεσµατικές τις πρωτοβουλίες για την ανάσχεση της ακρίβειας. Πώς απαντάτε;

Η ακρίβεια είναι η µεγαλύτερη πρόκληση για την κυβέρνηση, καθώς τα τελευταία χρόνια, λόγω του πολύ υψηλού πληθωρισµού στα τρόφιµα, υπάρχουν σηµαντικές αυξήσεις στην αγορά. Τον Ιούνιο όµως ο πληθωρισµός τροφίµων υποχώρησε στο χαµηλότερο επίπεδο των 3 τελευταίων ετών, στο 1%, άρα υπάρχει συγκρατηµένη αισιοδοξία πως τα δύσκολα τα αφήσαµε πίσω µας. Οσον αφορά τον ΦΠΑ, αυτό που υπογραµµίζει η τριµηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισµού είναι πως ο µηδενισµός του ΦΠΑ στα τρόφιµα δεν «περνάει» στον τελικό καταναλωτή. Στην έκθεση γίνεται, µάλιστα, εκτενής αναφορά στο σύνολο της Ευρώπης, αλλά και στην περίπτωση της Ισπανίας. Ειδικά οι προσωρινές καταργήσεις έχουν περιορισµένη και προσωρινή επίδραση στις τιµές των προϊόντων στα ράφια, ενώ εν τέλει ενδέχεται να ωφελήσουν περισσότερο τις επιχειρήσεις, καθώς όταν οι συντελεστές επανέλθουν στα αρχικά επίπεδα, η διάχυση στις τιµές είναι µεγαλύτερη, µε αποτέλεσµα το όλο εγχείρηµα να αποβαίνει σε βάρος των καταναλωτών.

Υπάρχει πρόοδος στο µεγάλο στοίχηµα για την πάταξη της φοροδιαφυγής; Πώς προχωρά ο στόχος για τη διασύνδεση τουλάχιστον 400.000 ταµειακών µηχανών µε POS;

Η διασύνδεση ηλεκτρονικών ταµειακών µηχανών µε συστήµατα POS και µε την ΑΑ∆Ε αποτελεί ένα σηµαντικό εργαλείο µε στόχο την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της διαφάνειας του υγιούς ανταγωνισµού. Μέσω της διασύνδεσης των ταµειακών µηχανών µε τερµατικά POS, της σύνδεσης των ταµειακών µηχανών στο ηλεκτρονικό σύστηµα της ΑΑ∆Ε, καθώς και µέσω της µετάδοσης πληροφοριών για τις εκδοθείσες αποδείξεις σε πραγµατικό χρόνο, καθίσταται δυνατή η καταγραφή των συναλλαγών και η δήλωση ΦΠΑ, που αντιστοιχεί στην εκάστοτε συναλλαγή, σε πραγµατικό χρόνο. Στόχος είναι να πραγµατοποιηθούν 400.000 διασυνδέσεις από τις υπόχρεες επιχειρήσεις.

Η κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου και η αντικατάστασή του από το ψηφιακό τέλος συναλλαγής έχει στόχο να απαλλάξει πολίτες και πολιτεία από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες


Είστε ικανοποιηµένοι από τις ενέργειες για την αντιµετώπιση παράνοµης κατάληψης τµηµάτων αιγιαλού και παραλίας; Πόσα πρόστιµα έχουν επιβληθεί βάσει των ελέγχων που διενεργήθηκαν;

Η γενική εικόνα από τους µαζικούς ελέγχους των τελευταίων εβδοµάδων είναι σαφώς πιο βελτιωµένη σε σχέση µε τα προηγούµενα χρόνια, καθώς η πλειονότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις παραλίες έχουν συµµορφωθεί µε τους νέους κανόνες και το νέο νοµικό πλαίσιο. Υπάρχουν, ωστόσο, εστίες παρανοµίας που εντοπίζονται και αντιµετωπίζονται άµεσα. Σε όλες τις επιχειρήσεις, που διαπιστώθηκαν παραβάσεις, δροµολογήθηκαν όλα τα προβλεπόµενα διοικητικά πρόστιµα, τα οποία µέχρι στιγµής ξεπερνούν συνολικά τα 1.150.000 ευρώ. Από τις αρχές του καλοκαιριού, οι Κτηµατικές Υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών έχουν προχωρήσει σε 12.500 ελέγχους καταγγελιών πολιτών που αφορούν παραλίες και αιγιαλό σε όλη τη χώρα, 2.500 από τους οποίους την τελευταία εβδοµάδα. Συνολικά, κατά τη φετινή περίοδο ελέγχθηκαν περισσότερες από 1.600 επιχειρήσεις, έπειτα από καταγγελίες που προήλθαν µέσω της εφαρµογής MyCoast, αλλά και µέσω τηλεφωνικών κλήσεων πολιτών από όλη την επικράτεια. Στο διάστηµα της τελευταίας εβδοµάδας, µάλιστα, πραγµατοποιήθηκαν έλεγχοι σε 450 επιχειρήσεις, σε συνεργασία µε την Ελληνική Αστυνοµία και τους κατά τόπους δήµους.

Τι σηµαίνει η κατάργηση του τέλους χαρτοσήµου και η αντικατάστασή του από το ψηφιακό τέλος συναλλαγής;

Η κατάργηση του τέλους χαρτοσήµου για πάνω από 600 συναλλαγές και η αντικατάστασή του από το ψηφιακό τέλος συναλλαγής είναι ένα νοικοκύρεµα που έχει στόχο να απαλλάξει τους πολίτες, τους επαγγελµατίες, τις επιχειρήσεις, αλλά και την πολιτεία από γραφειοκρατικές διαδικασίες που τους επιβάρυναν µέχρι σήµερα. Η µεταρρύθµιση αφορά τον εκσυγχρονισµό, την απλούστευση και την ψηφιοποίηση ενός νοµοθετικού πλαισίου που ισχύει από το 1931, αλλά και την κατάργησή του - όπου απαιτείται. Σκοπός της ρύθµισης είναι, δηλαδή, ο εκσυγχρονισµός του νοµοθετικού πλαισίου επιβολής φόρου στις συναλλαγές, η απλοποίηση και ψηφιοποίηση της διαδικασίας, ο εξορθολογισµός της βάσης επιβολής του φόρου επί συναλλαγών, καθώς και η µείωση των διοικητικών βαρών. Αφήνουµε, λοιπόν, στο παρελθόν το παρωχηµένο ισχύον πλαίσιο για το τέλος χαρτοσήµου και, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, αντιµετωπίζουµε χρόνια ζητήµατα που προκαλούσαν σύγχυση στους πολίτες και ασάφειες στην εφαρµογή της φορολογικής νοµοθεσίας.


*Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»