avatar

Ο Εξαρχείων
Ανδρέας Μαζαράκης

ΣΥΡΙΖΑ: Η κρίσιµη 23η Αυγούστου για τον Σπίρτζη - Ο Κασσελάκης έχει αποφασίσει να πάει σε ξεκαθάρισµα λογαριασµών

Ο νέος ρόλος

Η αναµενόµενη ηµέρα έναρξης του εµφυλίου κασσελακικών και αντικασσελίστας, ενόψει της συνεδρίασης της Επιτροπής ∆εοντολογίας για ενδεχόµενη παραποµπή του Χρήστου Σπίρτζη στην Κεντρική Επιτροπή, µε αίτηµα τη διαγραφή του

kaselakis-siriza
Αν στον ΣΥΡΙΖΑ κρατούσαν ηµερολόγιο, θα έπρεπε να έχουν κυκλώσει την 23η Αυγούστου. Προφανώς και όχι για να θυµούνται την (ντροπιαστική) συµφωνία µη επίθεσης που είχε υπογράψει το 1939 η Σοβιετική Ενωση µε τη ναζιστική Γερµανία (σ.σ. γνωστή ως Σύµφωνο Μολότοφ - Ρίµπεντροπ) ούτε γιατί πριν από 160 χρόνια γεννιόταν ο σηµαντικότερος Ελληνας πολιτικός, ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Αλλά γιατί εκείνη την ηµέρα, σύµφωνα µε όλες τις συγκλίνουσες εκτιµήσεις, θα είναι το εναρκτήριο λάκτισµα του πολέµου µεταξύ των κασσελακικών και των αντικασσελίστας. Πρόκειται για την ηµέρα που θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή ∆εοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, προκειµένου να αποφασίσει αν θα παραπέµψει τον Χρήστο Σπίρτζη στην Κεντρική Επιτροπή µε το αίτηµα της διαγραφής του. Οι πληροφορίες από την Κουµουνδούρου αναφέρουν, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου, Βούλας Κεχαγιά, πως ο Στέφανος Κασσελάκης έχει αποφασίσει να πάει σε ένα ξεκαθάρισµα λογαριασµών πριν από το καταστατικό συνέδριο του Οκτωβρίου.

∆ιαφαίνεται πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να έχει τα χέρια του λυµένα για να προχωρήσει άµεσα στις σαρωτικές αλλαγές που θέλει να κάνει στο κόµµα, θεωρώντας πιθανότατα ως βαρίδια ή και ανάχωµα στα σχέδιά του πολλά από τα στελέχη που ήταν στην ηγετική οµάδα επί Τσίπρα και τώρα συγκροτούν την εσωκοµµατική αντιπολίτευση. Γνωρίζει πλέον ότι το φιτίλι που θα ανάψει τη φωτιά είναι σε πρώτη φάση η συζήτηση για τη διαγραφή του κ. Σπίρτζη. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί από την εν λόγω Επιτροπή είναι προφανές ότι θα έχει την έγκριση του κ. Κασσελάκη, δεδοµένων και των πολιτικών παρενεργειών που θα επιφέρει.

Υπενθυµίζεται, άλλωστε, ότι περίπου η ίδια κατάσταση είχε επαναληφθεί τον περασµένο Νοέµβριο, όταν ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης είχε παραπέµψει στην Επιτροπή ∆εοντολογίας τον Νίκο Φίλη, µε το αίτηµα της διαγραφής. Η µόνη διαφορά µε τότε είναι πως αυτή τη φορά η διαγραφή ζητήθηκε από 70 µέλη του ΣΥΡΙΖΑ και όχι τον ίδιο τον κ. Κασσελάκη, έστω και αν ο κ. Σπίρτζης δηλώνει πως πίσω από τα µέλη αυτά είναι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιθετική διάθεση

Η ίδια επιθετική διάθεση µε αυτή της ηγεσίας επικρατεί και στους κόλπους της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης. Πριν από λίγες ηµέρες πραγµατοποιήθηκε διαδικτυακή σύσκεψη των «87», στην οποία πήραν µέρος περίπου 250 στελέχη, ανάµεσά τους βουλευτές και πρώην υπουργοί. Το κλίµα ήταν σχεδόν πολεµικό, έστω και αν υπάρχουν αποχρώσεις ή διαφορετικές προσεγγίσεις για τον τρόπο µε τον οποίο θα πρέπει να µεθοδευθεί η τελική σύγκρουση µε την ηγεσία του κόµµατος. Είτε δηλαδή θα προκύψει από τις εξελίξεις στο πρόσωπο του κ. Σπίρτζη είτε λόγω των επιλογών που θα κάνει ο κ. Κασσελάκης, σε σχέση µε τις αλλαγές που ετοιµάζει για το καταστατικό συνέδριο.

Από τη στιγµή, µάλιστα, που δεν υπάρχει καµία επίσηµη ενηµέρωση για το πλαίσιο των καταστατικών αλλαγών ούτε και για την πραγµατοποίηση του προσυνεδριακού διαλόγου, πληθαίνουν οι φωνές στην εσωκοµµατική αντιπολίτευση που λένε να µην πάνε στο συνέδριο. Να µη δώσουν, δηλαδή, νοµιµοποίηση στο σχέδιο του κ. Κασσελάκη να αλλάξει, όπως θεωρούν, τη φυσιογνωµία του κόµµατος.

Προφανώς µια τέτοια κίνηση θα επισηµοποιήσει τη διάσπαση, που κατά πολλούς αποτελεί µονόδροµο. Καλά πληροφορηµένες πηγές αναφέρουν πως στους κόλπους των «87» έχει ανοίξει και η συζήτηση για το πρόσωπο που θα ηγηθεί των σχετικών πρωτοβουλιών της ρήξης. Οχι µε την έννοια του ηγέτη του χώρου, καθώς αυτός αδιαµφισβήτητα λογίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, µε τον οποίο, άλλωστε, είναι σε απόλυτη συνεννόηση και υπό τις οδηγίες του. Φαίνεται, ωστόσο, να πιστεύουν πως είναι χρήσιµο και αποτελεσµατικό να υπάρχει ένα όνοµα. Να µην καταγράφονται στα ρεπορτάζ και στις σχετικές συζητήσεις ως «87», κάτι που παραπέµπει σε παλιές αριστερές ή και αριστερίστικες λογικές, αλλά σχηµατικά ως κίνηση του τάδε προσώπου. Η Ολγα Γεροβασίλη είναι εκ των πραγµάτων το πιο γνωστό και σηµαντικό στέλεχος της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης, αλλά πιθανότατα για λόγους συναισθηµατικούς ή ακόµα και κοµµατικού πατριωτισµού δεν δείχνει τη διάθεση να σηκώσει όλο αυτό το βάρος.

Νέος ρόλος

Στο πλαίσιο αυτό και χωρίς να έχει υπάρξει κάποια απόφαση, έχουν κυκλοφορήσει διάφορα ονόµατα που θα µπορούσαν να διαδραµατίσουν αυτόν τον (προσωρινό) ρόλο. Ανάµεσα σε αυτά που έχουν ακουστεί είναι της Κατερίνας Νοτοπούλου, της οποίας έχουν αναβαθµισθεί πολύ οι µετοχές, του ∆ιονύση Καλαµατιανού, που σηκώνει µε αρκετή σοβαρότητα και επάρκεια το βάρος στη Βουλή, αλλά και του Κώστα Ζαχαριάδη, που έχει ξεχωρίσει µε τη µαχητική παρουσία στα ΜΜΕ, αλλά και για την ιδεολογική του συνέπεια. Τόσο από την ηγεσία της Κουµουνδούρου, λοιπόν, όσο και από τους «87» είναι προφανές ότι µετράµε αντίστροφα για το οριστικό ξεκαθάρισµα λογαριασµών, το οποίο εκτιµάται ότι έχει ως απώτατο χρονικό όριο το καταστατικό συνέδριο που είναι προγραµµατισµένο να αρχίσει στις 3 Οκτωβρίου. Με βάση τα σηµερινά δεδοµένα, µοιάζει το λιγότερο πιθανό σενάριο οι «87» να δώσουν το «παρών» σε αυτό!


*Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»