Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, είναι το πρόσωπο που επέλεξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη θέση του Ελληνα επιτρόπου στην Ε.Ε. Σχετικά με το χαρτοφυλάκιο που διεκδικεί η Ελλάδα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητιέται το «πόστο» των Μεταφορών, που περιλαμβάνει και τη Ναυτιλία, ενώ πιθανά θεωρούνται και εκείνα της Αμυνας και της Ασφάλειας, όπως και της Διεύρυνσης.  Με αφορμή τη μετακόμιση του κ. Τζιτζικώστα στις Βρυξέλλες, τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» θυμούνται τα πρόσωπα που εκπροσώπησαν τη χώρα μας στην Κομισιόν από το 1981 έως σήμερα.

Γεώργιος Κοντογεώργης: Ανάπτυξη μεταφορών (1981-1985)

Ο Γεώργιος Κοντογεώργης ήταν ο πρώτος Ελληνας επίτροπος στην τότε ΕΟΚ. Μετά τη νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές του 1977, τοποθετήθηκε σε θέση υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου με αρμοδιότητα τις σχέσεις της Ελλάδας με τις ευρωπαϊκές χώρες. Από τη θέση του συνέβαλε τα μέγιστα έτσι ώστε να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ελλάδας στην Ενωση.

Στις 28 Μαΐου 1979, την ημέρα που υπεγράφη η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, ο Γεώργιος Κοντογεώργης καθόταν δίπλα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, όταν ο τελευταίος υπέγραφε τη Συνθήκη προσχώρησης στην Ενωση. Το 1981 ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο Μεταφορών και Αλιείας και παρέμεινε σε αυτή τη θέση μέχρι το 1985. Ως επίτροπος πρότεινε τη δημιουργία οργανισμών αρμόδιων για τον συντονισμό της ανάπτυξης των μεταφορών στην περιοχή της Μεσογείου.


Γρηγόρης Βάρφης: Πακέτα Ντελόρ (1985 - 1989)

Ο διάδοχος του Γ. Κοντογεώργη στην Κομισιόν, το 1985, ήταν ο Γρηγόρης Βάρφης, που είχε δραστηριοποιηθεί στο ΠΑΣΟΚ και είχε γνώσεις ευρωπαϊκών θεμάτων και εξωτερικής πολιτικής. Την ίδια περίοδο, πρόεδρος της Κομισιόν ήταν ο Ζακ Ντελόρ, με τον Γρηγόρη Βάρφη να αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Περιφερειακής Πολιτικής. Παράλληλα, την τετραετία 1986-1989 ανέλαβε τον συντονισμό των Διαρθρωτικών Ταμείων και Προστασίας των Καταναλωτών. Σημειώνεται ότι διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στην ανάπτυξη της Ενωσης, ενώ συνέβαλε και στον σχεδιασμό και στην προώθηση των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων, γνωστών και ως «πακέτων Ντελόρ».


Βάσω Παπανδρέου: Προστασία εργαζομένων (1989-1993)

Το 1989 ο Ανδρέας Παπανδρέου πρότεινε για τη θέση του επιτρόπου μια γυναίκα. Ο λόγος για τη Βάσω Παπανδρέου, η οποία τα προηγούμενα χρόνια είχε περάσει από υπουργικούς θώκους και πλέον ήταν έτοιμη για να δείξει τα διαπιστευτήριά της στην Ευρώπη. Ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο για την Απασχόληση, τις Εργασιακές Σχέσεις και Κοινωνικές Υποθέσεις, το Ανθρώπινο Δυναμικό, την Εκπαίδευση και Κατάρτιση και την Ισότητα των δύο Φύλων. Στη θητεία της έδωσε νέες ευκαιρίες για εκπαίδευση, ενώ προώθησε την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Προστάτευσε τη μητρότητα, ενώ επέμεινε στην ισότητα των δύο φύλων. Εδειξε ιδιαίτερη μέριμνα για τους απόμαχους της εργασίας και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.


Γιάννης Παλαιοκρασσάς: Περιβάλλον και αλιεία (1993 - 1995)

Εχοντας περάσει από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και έχοντας επιβιώσει από την επίθεση με ρουκέτα που εξαπέλυσε εναντίον του η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» (σ.σ.: κατά τη διάρκεια της επίθεσης σκοτώθηκε ο Θάνος Αξαρλιάν), ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς το 1993 μετακόμισε στις Βρυξέλλες για να αναλάβει μέχρι το 1995 το χαρτοφυλάκιο του Περιβάλλοντος και Αλιείας. Κατά τη διάρκεια της διετούς του θητείας πρότεινε την πλήρη κατάργηση της αλιείας με παρασυρόμενα δίχτυα από τις αρχές του 1998. Ωστόσο, το συγκεκριμένο σχέδιο τότε δεν προχώρησε, λόγω των μαζικών αντιδράσεων.


Χρήστος Παπουτσής: Αγορά ενέργειας (1995 - 1999)

Ο Χρήστος Παπουτσής ήταν πρόσωπο με ευρωπαϊκή εμπειρία, καθώς είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής το 1984, το 1989 και το 1994, ενώ για επτά χρόνια ήταν αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Το χαρτοφυλάκιο που ανέλαβε ήταν αυτό της Ενέργειας. Κατά τη θητεία του η Κομισιόν έθεσε ως προτεραιότητα μια συνδυασμένη ευρωπαϊκή πολιτική για την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ μπήκαν τα θεμέλια στην Ευρωπαϊκή Εσωτερική Αγορά Ενέργειας. Ο κ. Παπουτσής έμεινε σε αυτή τη θέση έως και το 1999. 


Άννα Διαμαντοπούλου: Ενίσχυση των ΑμεΑ (1999 - 2004)

Η Αννα Διαμαντοπούλου το 1999 έγινε η δεύτερη Ελληνίδα που καλούνταν να αναλάβει ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο. Στην Επιτροπή, υπό την προεδρία του Ιταλού Ρομάνο Πρόντι, η κ. Διαμαντοπούλου ανέλαβε το κομμάτι Απασχόλησης και Κοινωνικών Θεμάτων. Το χαρτοφυλάκιό της περιλάμβανε τη βελτίωση των δεξιοτήτων μέσω της κατάρτισης, την εξάλειψη των διακρίσεων, την επίτευξη της ισότητας των φύλων, την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, καθώς και την ενίσχυση των ατόμων με αναπηρίες. Τον Φεβρουάριο του 2004 παραιτήθηκε για να θέσει υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές με το ΠΑΣΟΚ.


Σταύρος Δήμας: Καθαρότερα οχήματα (2004 - 2009)

Ο Σταύρος Δήμας ήταν ο αντικαταστάτης της Αννας Διαμαντοπούλου. Παρέμεινε στη θέση του επιτρόπου, αναλαμβάνοντας εκ νέου καθήκοντα στις 22 Νοεμβρίου 2004, με αρμοδιότητα το Περιβάλλον. Στη θητεία του ασχολήθηκε με το Πρωτόκολλο του Κιότο, με το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Πρόγραμμα Natura 2000, την Ευρωπαϊκή Οδηγία REACH αλλά και την επιβολή καλύτερης περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ε.Ε.

Ηρθε σε αντιπαράθεση με τις ισχυρές γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες και την Αγκελα Μέρκελ, για να προχωρήσει σε παρεμβάσεις για την παραγωγή καθαρότερων οχημάτων. Το 2008 αναδείχθηκε από τους «Financial Times» «Επίτροπος της Χρονιάς», ενώ κάτι αντίστοιχο συνέβη και με την εφημερίδα «EuropeaVoice», που εκδίδεται από τον «Εconomist».


Μαρία Δαμανάκη: Ανάκαμψη από την κρίση (2009 - 2014)

Η Μαρία Δαμανάκη, μία από τις φωνές του ρ/σ του Πολυτεχνείου, αφότου εξελέγη βουλευτής του ΚΚΕ και του Συνασπισμού (σ.σ.: εκλέχθηκε και πρόεδρος), παραιτήθηκε και εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ, με το οποίο εξελέγη στις εκλογές του 2007 και του 2009. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους προτάθηκε για τη θέση της επιτρόπου από τον τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, και ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο των Ναυτιλιακών Υποθέσεων και της Αλιείας. Οι θέσεις της περιελάμβαναν τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τις θάλασσες, μέτρα για την ανάκαμψη της Ευρώπης από την οικονομική κρίση, καθώς και την ανάπτυξη προοπτικών για να ξεπεράσει η Ελλάδα τις οικονομικές της δυσκολίες. Παρέμεινε σε αυτή τη θέση έως το 2014.


Δημήτρης Αβραμόπουλος: Έλεγχος συνόρων (2015 - 2019)

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, έχοντας διαγράψει μια μακρά πορεία στην εγχώρια πολιτική σκηνή, τον Σεπτέμβριο του 2014 ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Στις αρμοδιότητές του ήταν η βελτίωση του ελέγχου των συνόρων, η διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής
του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, η αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, καθώς και η αναθεώρηση της νομοθεσίας για την «μπλε κάρτα». Ως επίτροπος διαφώνησε με την πρόταση του τότε προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για την κατάργηση του συστήματος κατανομής των προσφύγων και των παράτυπων μεταναστών μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.


Μαργαρίτης Σχοινάς: Γνώστη θεμάτων (2019 - 2024)

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς ήταν μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος με αρμοδιότητα την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής. Ο κ. Σχοινάς είναι βαθύς γνώστης των ευρωπαϊκών θεμάτων. Προτού πάρει μια θέση στο Κολέγιο των Επιτρόπων, είχε διοριστεί αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής από τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ διετέλεσε και επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Επιτροπής. Το χαρτοφυλάκιό του περιλάμβανε την ανάπτυξη διαύλων νόμιμης μετανάστευσης, τον συντονισμό των εργασιών για ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου και την ανάληψη ηγετικού ρόλου στον αγώνα της Επιτροπής κατά του αντισημιτισμού.


* Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά στις 10/8