Με δύο σημαντικά πολιτικά ορόσημα θα ξεκινήσει ο Σεπτέμβριος, με την κυβέρνηση να ρίχνει το βάρος στην επίσπευση των διαδικασιών για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πυρκαγιές της 11ης Αυγούστου στη Βορειοανατολική Αττική, αλλά και στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή, σχεδιάζοντας παράλληλα την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 88η ΔΕΘ.


Ευρεία σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη - Εντολή για γρήγορες διαδικασίες στήριξης των πληγέντων

Αναφορικά με τις πυρκαγιές ο πρωθυπουργός, την ερχόμενη Τρίτη το απόγευμα, συνοδευόμενος από κλιμάκιο συναρμόδιων υπουργών, μεταβαίνει στην πληγείσα Πεντέλη, όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής και των δημάρχων Πεντέλης, Χαλανδρίου, Παλλήνης, Βριλησσίων και όλων των άλλων δήμων που επλήγησαν. Σε μια προσπάθεια να καταστήσει σαφές ότι το κράτος είναι παρόν και δίπλα στους πολίτες, απαντώντας διά της παρουσίας του στην αντιπολίτευση, που εξαπολύει κατηγορίες για ολιγωρία και απάθεια. Άλλωστε, η ρητή εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές ήταν να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς οι απαιτούμενες διαδικασίες για τη στήριξη των πληγέντων. Ήδη ανακοινώθηκε δέσμη 15 μέτρων πρώτης αρωγής, με την πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων να αναμένεται να ανοίξει έως τις 21 Αυγούστου.

Βασική στόχευση είναι να μην ενταθεί η δυσαρέσκεια για την κυβερνητική αναποτελεσματικότητα, ενόψει και των αναμενόμενων δημοσκοπήσεων του επόμενου διαστήματος. Αντιθέτως να εμπεδωθούν από τους πολίτες οι προσπάθειες της πολιτείας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των φαινομένων, ούτως ώστε να μην απαξιωθεί η γενικότερη κυβερνητική μέριμνα. Παράλληλα υψώνεται τείχος προστασίας στην Πολιτική Προστασία και θα παρουσιαστούν αναλυτικά στοιχεία (σχετικά με το έργο που έχει επιτελέσει) στην προ ημερησίας συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή, πιθανότατα πριν από την πρωθυπουργική ανάβαση στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Στη συγκεκριμένη συζήτηση, που προβλέπεται να διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους, η κυβέρνηση αναμένεται να προβεί σε απολογισμό των δράσεων κατά την αντιπυρική περίοδο, επιδιώκοντας να μην αφήσει καμία αναπάντητη αιτίαση της αντιπολίτευσης περί ελλιπούς επιχειρησιακής επάρκειας στην αντιμετώπιση των μετώπων στην ΒΑ Αττική, καθώς επίσης στις μομφές περί «καθυστέρησης» στην απορρόφηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στην κυβερνητική επιχειρηματολογία για την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού στις φετινές φωτιές θα προταθεί το γεγονός ότι η Πυροσβεστική από την 1η Μαΐου έχει αντιμετωπίσει πάνω από 3.543 ενάρξεις αγροτοδασικών πυρκαγιών, ενώ την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο πέρσι αντιμετώπισε 2.344 ενάρξεις πυρκαγιών. Δηλαδή 50% περισσότερες σε σχέση με το 2023 στο ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ εφέτος έχουμε 17.500 πυροσβέστες, τους περισσότερους από ποτέ. Παράλληλα, έχουν γίνει προσλήψεις άλλων 700 δασοπυροσβεστών και αυξήθηκαν οι μονάδες των «δασοκομάντος» από 6 σε 16, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι ο αριθμός των πυροσβεστών έχει αυξηθεί κατά 24% και αφορά κυρίως μόνιμο προσωπικό.

Επιπλέον, φέτος το Πυροσβεστικό Σώμα έχει στη διάθεσή του 89 εναέρια μέσα σε σχέση με το 2019, που είχε 61. Ήδη η κυβέρνηση προχώρησε στην ανακοίνωση στοιχείων, βάσει των οποίων το 55% του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», που υλοποιείται από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, έχει ήδη συμβασιοποιηθεί ή βρίσκεται προς τελική υπογραφή με οριστικούς αναδόχους. Με την επισήμανση ότι για το υπόλοιπο 45%, οι σχετικοί διαγωνισμοί βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης με αξιολόγηση των προσφορών που έχουν κατατεθεί. Επίσης θα προταθεί η αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα για τις πυρκαγιές εξ αμελείας και τους εμπρησμούς. Σημειώνεται πως ο εμπρησμός που οδηγεί σε απώλεια ζωής τιμωρείται με ισόβια και ο εμπρησμός δάσους, αν οδηγήσει σε οικολογική καταστροφή, είναι πλέον κακούργημα και η ποινή του φτάνει τα 20 χρόνια κάθειρξης και τις 200.000 ευρώ χρηματική ποινή.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη στις 27 Αυγούστου ενόψει ΔΕΘ

Με το βλέμμα στους απογοητευμένους ψηφοφόρους της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα, το πρωθυπουργικό επιτελείο σχεδιάζει την παρουσία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με την πρώτη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη να προγραμματίζεται την Τρίτη 27 Αυγούστου, όπου συνοδευόμενος από πολυπληθές κυβερνητικό κλιμάκιο θα έχει συναντήσεις με τους βουλευτές Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, συζητήσεις με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της πόλης, τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα και δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης εκδήλωση για την εθνική στρατηγική για την περιφερειακή ανάπτυξη και θα παρουσιαστεί η πλατφόρμα erga.gov.gr.