Εκπλήσσει η πρόταση Χάρη Δούκα προς τους συνυποψήφιους για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την εκπόνηση ενός σχεδίου για την Αττική μετά τη νέα περιβαλλοντική καταστροφή. Και αυτό, γιατί υπονοεί σαφώς πως δεν υπάρχει σχέδιο γενικώς για το φυσικό περιβάλλον στη Χαριλάου Τρικούπη. Με αυτή την έννοια, η πρόταση Δούκα αντιμετωπίστηκε με αρκετά μειδιάματα και δυσφορία στους κομματικούς διαδρόμους, καθώς πολλά στελέχη με πικρόχολη διάθεση έλεγαν ότι ο δήμαρχος Αθηναίων εργαλειοποεί για τις δικές του φιλοδοξίες μια μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή.

Θυμίζουμε ότι προ ημερών ο Παύλος Γερουλάνος είχε προτείνει την άμεση σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, επισημαίνοντας την ανάγκη υλοποίησης εθνικής πολιτικής πρόληψης ανεξάρτητα από τον χρονικό ορίζοντα μιας κυβερνητικής θητείας, με τη συμφωνία και τη δέσμευση όλων των κομμάτων και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όπως πρότεινε ο κ. Γερουλάνος η ευθύνη της υλοποίησης του σχεδίου θα βρίσκεται στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό πολιτικό πρόσωπο ευρύτατης αποδοχής, το οποίο θα λογοδοτεί σε μια Μόνιμη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής. Αντιθέτως με την πρόταση Γερουλάνου, η πρόταση Δούκα κατευθύνεται αποκλειστικά στην πασοκική μικροκλίμακα προκαλώντας εύλογα ερωτήματα. «Σας καλώ να αναλάβουμε την πρωτοβουλία για την εκπόνηση ενός Σχεδίου Διάσωσης της Αττικής, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους, τα σύγχρονα εργαλεία της επιστήμης, τους επιστημονικούς φορείς, την κοινωνία των πολιτών και την Αυτοδιοίκηση. Ένα Σχέδιο που θα περιλαμβάνει ολοκληρωμένες και σύγχρονες λύσεις για την πρόληψη, θα αποκαθιστά τις πληγείσες περιοχές και κυρίως θα υλοποιεί το ανθεκτικό μέλλον της Αττικής», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Δούκας στην επιστολή του.

Και συμπληρώνει: «Οι κάτοικοι της Αττικής πληρώνουν ήδη βαρύ τίμημα. Περισσότεροι από 3.000 θάνατοι ετησίως, μόνο στην Αθήνα, συνδέονται με την κακή ποιότητα του αέρα, σύμφωνα με σχετική έρευνα του 2021 - που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Planetary Health». «Η μάχη της επιβίωσης της Αττικής και των κατοίκων της είναι από τις δυσκολότερες, τις πιο περίπλοκες, αλλά και η πιο επιβεβλημένη», αναφέρει, ενώ σε άλλο σημείο προσθέτει ότι «το “επιτελικό κράτος” του κ. Μητσοτάκη απέδειξε στη Θεσσαλία, την Εύβοια, τον Έβρο ότι δεν μπορεί». Ως εκ τούτου, επισημαίνει ο δήμαρχος Αθηναίων, «το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται τώρα, να αναλάβει μια μεγάλη πρωτοβουλία με στόχο να υπερασπιστεί το δικαίωμα όλων των πολιτών να ζουν σε ένα ασφαλές, υγιές περιβάλλον». Αναλύει, επίσης, τον τρόπο εκπόνησης του σχεδίου και εισηγείται το σχέδιο αυτό να παρουσιαστεί στους πολίτες και να γίνει ο οδικός χάρτης του οποίου το ΠΑΣΟΚ θα διεκδικήσει την εφαρμογή του, εντός και εκτός Βουλής.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή