Στον διπλό στόχο της επίσπευσης των διαδικασιών για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πυρκαγιές της 11ης Αυγούστου στη Βορειοανατολική Αττική -επιδιώκοντας ταυτόχρονα να µην απαξιωθεί η συνολική προσπάθεια του προηγούµενου διαστήµατος στον τοµέα της Πολιτικής Προστασίας- και της συνολικής διαχείρισης των µετώπων καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου εργάζεται το Μέγαρο Μαξίµου, επενδύοντας στην επίδειξη γρήγορων αντανακλαστικών στη στήριξη των πυροπλήκτων, χωρίς ωστόσο να υπάρχει προσπάθεια ωραιοποίησης, δεδοµένης της µεγάλης καταστροφής στις περιοχές του Λεκανοπεδίου, αλλά και του θύµατος από την πύρινη λαίλαπα.

Ο πρωθυπουργός έχει δώσει ρητή εντολή να τρέξουν όλες οι διαδικασίες µε ταχύτητα και σχεδιασµό, αλλά κυρίως µε άριστο συντονισµό µεταξύ των εµπλεκόµενων φορέων, προκειµένου να αποφευχθεί το σύνηθες τα προηγούµενα χρόνια ενοχλητικό «µπαλάκι» ευθυνών και αρµοδιοτήτων, όσον αφορά τις αποζηµιώσεις και τα έργα αποκατάστασης, που διαιωνίζει την αντίληψη «κάθε χρόνο τα ίδια».

Οπως έγινε γνωστό, την Τρίτη το απόγευµα ο πρωθυπουργός θα µεταβεί µε κλιµάκιο των συναρµόδιων υπουργών στην Πεντέλη, όπου θα πραγµατοποιηθεί σύσκεψη µε τη συµµετοχή της Περιφέρειας Αττικής και δηµάρχων σχετικά µε τα ευρήµατα των αυτοψιών και τις δράσεις αποκατάστασης που έχει δροµολογήσει η Πολιτεία στις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά. Σε αυτό το πνεύµα, αµέσως µετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, ανακοίνωσε δέσµη 15 µέτρων πρώτης αρωγής, µε την πλατφόρµα για την υποβολή αιτήσεων να αναµένεται να ανοίξει έως τις 21 Αυγούστου.

Ανάµεσα στις πρωτοβουλίες της Πολιτείας για την ενίσχυση των πυροπλήκτων του Λεκανοπεδίου είναι η πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδροµής για τα πυρόπληκτα κτίρια. Επίσης, η παροχή στεγαστικής συνδροµής σε φυσικά και νοµικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων, η επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης και η αρωγή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις.

Επιπλέον, προβλέπονται προκαταβολή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις, κρατικές οικονοµικές ενισχύσεις για τις αγροτικές εκµεταλλεύσεις, αποζηµιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή, αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων, διευκολύνσεις στο Ελάχιστο Εγγυηµένο Εισόδηµα και στο επίδοµα στέγασης, αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, όπως και ρύθµιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών και αναστολή συµβάσεων εργασίας µε αντίστοιχο επίδοµα. Επιπλέον, δροµολογείται έκτακτη χρηµατοδότηση προς τους πληγέντες ΟΤΑ.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση θα επιδιώξει εντατικά το επόµενο διάστηµα να ενισχύσει το αφήγηµα ότι οι πολιτικές που εφάρµοσε ενίσχυσαν την Πολιτική Προστασία και το κρίσιµο κοµµάτι της πρόληψης, όπου λεπτοµέρειες και αναλυτικά στοιχεία θα παρουσιαστούν στην προ ηµερησίας διάταξης συζήτηση που θα πραγµατοποιηθεί στη Βουλή, τον Σεπτέµβριο, πιθανότατα πριν από την έλευση του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ∆ΕΘ. Εκεί, αναµένεται να απαντηθούν οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για ελλιπή επιχειρησιακή επάρκεια στην αντιµετώπιση των µετώπων στη ΒΑ Αττική αλλά και οι µοµφές περί «καθυστέρησης» στην απορρόφηση πόρων του Ταµείου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας σχετικά µε την υλοποίηση έργων πυροπροστασίας.

Οι βασικοί άξονες της κυβερνητικής ρητορικής για την αποτελεσµατικότητα του κρατικού µηχανισµού στις φετινές φωτιές εδράζονται στο γεγονός ότι η Πυροσβεστική από την 1η Μαΐου έχει αντιµετωπίσει πάνω από 3.543 ενάρξεις αγροτοδασικών πυρκαγιών, ενώ την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο πέρσι αντιµετώπισε 2.344 ενάρξεις πυρκαγιών, δηλαδή 50% περισσότερες το 2024 σε σχέση µε το 2023 στο ίδιο χρονικό διάστηµα, ενώ φέτος έχουµε 17.500 πυροσβέστες, τους περισσότερους από ποτέ. Παράλληλα, έχουν γίνει προσλήψεις άλλων 700 δασοπυροσβεστών και αυξήθηκαν οι µονάδες των δασοκοµάντος από 6 σε 16, µε τα στοιχεία να δείχνουν ότι ο αριθµός των πυροσβεστών έχει αυξηθεί κατά 24% και αφορά κυρίως µόνιµο προσωπικό.

Επιπλέον, φέτος το πυροσβεστικό σώµα έχει στη διάθεσή του 89 εναέρια µέσα σε σχέση µε το 2019, οπότε είχε 61, αλλά και drones. Παράλληλα, η κυβέρνηση προχώρησε στην ανακοίνωση στοιχείων, βάσει των οποίων το 55% του προγράµµατος «ΑΙΓΙΣ», που υλοποιείται από το υπ. Κλιµατικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας µέσω του ΤΑΙΠΕ∆, έχει ήδη συµβασιοποιηθεί ή βρίσκεται προς τελική υπογραφή µε οριστικούς αναδόχους, σηµειώνοντας ότι για το υπόλοιπο 45% οι σχετικοί διαγωνισµοί βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης.


Ανδρέας Νικολακόπουλος, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη στα Παραπολιτικά: Οι στιγµές απαιτούν ενότητα, οµοψυχία και σύµπνοια

Σε µια εποχή που η κλιµατική κρίση δείχνει όλο και πιο έντονα τα «δόντια» της σε παγκόσµιο επίπεδο, η χώρα µας βρέθηκε αντιµέτωπη και το φετινό καλοκαίρι µε αρκετά πύρινα µέτωπα, την πλειονότητα των οποίων η Πολιτική Προστασία αντιµετώπισε µε επιτυχία, µέσα από καλά οργανωµένα σχέδια, σε διαφορετικά σηµεία της Ελλάδας. Ο βελτιωµένος συντονισµός των συναρµόδιων υπηρεσιών και φορέων αποτελεί κατάκτηση για τη συνολική λειτουργία του κράτους, γι’ αυτό και δεν θα επιτρέψουµε σε κανέναν να απαξιώσει τη σηµαντική προεργασία που έγινε όλο το προηγούµενο διάστηµα. Παρ’ όλα αυτά, τα πρόσφατα ακραία φαινόµενα στην Αττική κατέδειξαν µεν ότι έχουν γίνει πολύ σηµαντικά βήµατα προόδου, αλλά πρέπει κάθε χρόνο να γινόµαστε καλύτεροι, ενώ χρειάζεται επιπλέον δουλειά, ειδικά στο κοµµάτι της πρόληψης. Η σκέψη όλων βρίσκεται στους συµπολίτες µας που επλήγησαν, χάνοντας µέρος των περιουσιών τους, ενώ η Πολιτεία επέδειξε αποφασιστικότητα από την πρώτη στιγµή, ενεργοποιώντας άµεσα το πλαίσιο της κρατικής αρωγής, µέσα από µία σειρά κρίσιµων µέτρων στήριξης και ανακούφισης. Οφείλουµε όµως κι ένα µεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους εκείνους που δεν λογάριασαν κίνδυνο µπροστά στην ανάγκη για βοήθεια στον συνάνθρωπο. Στους εθελοντές που βρέθηκαν στο πεδίο µε ανιδιοτελή αυτοθυσία, στους πυροσβέστες που πάλεψαν µε γενναιότητα στη «µάχη» από γης και αέρος µε δεκάδες εναέρια µέσα, στους αστυνοµικούς µας που επετέλεσαν το καθήκον τους µε αυταπάρνηση και ηρωισµό. Οι στιγµές απαιτούν ενότητα, οµοψυχία και σύµπνοια. Μόνο έτσι, άλλωστε, εµείς οι Ελληνες έχουµε αποδείξει και κατά το παρελθόν ότι µπορούµε να τα καταφέρουµε απέναντι και στη δυσκολότερη δοκιµασία.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά