Με τον Δεκαπενταύγουστο να δίνει τις τελευταίες ανάσες «δροσιάς» και χαλάρωσης πριν την μεγάλη επιστροφή, το ΠΑΣΟΚ -και παρά τους μειωμένους ρυθμούς λόγω διακοπών-, με άμεσα αντανακλαστικά βρέθηκε στην πρώτη γραμμή αναφορικά με τις βιβλικές πυρκαγιές στην Αθήνα, αναδεικνύοντας την διαχειριστική ανεπάρκεια αλλά και τα «ευχολόγια δίχως αντίκρισμα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος κατήγγειλαν άμεσα την ολιγωρία των κυβερνώντων για τα όσα έλαβαν χώρα, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να ζητάει την άμεση διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια για να δώσει ο πρωθυπουργός « εξηγήσεις για το «επιτελικό μπάχαλο», όπως τόνισε.

Ο Χάρης Δούκας, σε υψηλούς τόνους επισήμανε ότι δεν χωρούν πια δικαιολογίες καθώς «η κλιματική κρίση δεν μπορεί να ''ξεπλένει'' άλλο την ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα του ''επιτελικού'' κράτους», ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου επέκρινε ιδιαίτερα την κυβέρνηση για την λειψή χρηματοδότηση στην πυρόσβεση, φέροντας ως παράδειγμα τη σύνδεση αυτής με την τεχνητή νοημοσύνη, όπου και μπορεί να προλάβει τέτοιες καταστροφικές συνέπειες. Ταυτόχρονα, οι ρυθμοί ανεβαίνουν ξανά εν όψει της κάλπης της 6ης Οκτωβρίου για την ανάδειξη προέδρου ενώ κι αυτή την εβδομάδα, τα στελέχη εκθέτουν τις απόψεις τους για το αύριο του ΠΑΣΟΚ, την προσδοκία τους, αλλά και την προτίμησή τους για τον προεδρικό θώκο.

Αδάμ Σοφία (μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ): Γιατί με τον Παύλο Γερουλάνο

Η εκλογή νέας ηγεσίας, είναι κατά την γνώμη μου η τελευταία ευκαιρία επιβίωσης του ΠΑΣΟΚ. και της ευρύτερης παράταξης. Η επανασύνδεσή μας με τα κοινωνικά στρώματα που διαχρονικά υποστήριξαν τις αρχές, τις ιδέες, τις αξίες είναι ο δρόμος που οφείλουμε να περπατήσουμε το επόμενο διάστημα. Η οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης με την κοινωνία, ακούγοντας προβλήματα, σχεδιάζοντας πολιτικές προτείνοντας λύσεις για την βελτίωση της ποιότητας ζωής μας, τη δημιουργία ευκαιριών στις νεότερες γενιές, ώστε να σχεδιάσουν να ζήσουν σε ένα σταθερό περιβάλλον χωρίς εκπλήξεις είναι η υποχρέωσή μας. Γι’ αυτό πρέπει να επιδιώξουμε την μεγάλη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία του Οκτωβρίου.

Το ισχυρό ΠΑΣΟΚ θα επαναφέρει την ισορροπία στο πολιτικό σύστημα. Με ισχυρό αντιπολιτευτικό λόγο θα αμφισβητήσει την κυριαρχία της ΝΔ, καταθέτοντας σοβαρή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας. Η υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου είναι αυτή που πιστεύω ότι μπορεί να οδηγήσει την Παράταξη αλλά και την χώρα μπροστά.

Αϊβάζης Πέτρος (Γραμματέας Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου Αττικής): 5 λόγοι να πεις ΝΑΙ στον Ανδρουλάκη

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πλέον σε πολιτική άνοδο, κάτι που τεκμηριώνεται από τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων. Είναι το μόνο κόμμα στην αντιπολίτευση που έχει πλέον την δυνατότητα να κινητοποιήσει ευρύτερες δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις , για να σχηματίσει ένα πλειοψηφικό ρεύμα. Είναι ένα σύγχρονο κόμμα , το κόμμα του μέλλοντος που μπορεί να αφυπνίσει και να ενεργοποιήσει τους πολίτες και να συγκροτήσει μια κοινωνική συμμαχία που θα αντιταχθεί στην επιτελική κυβέρνηση της αποτυχίας της Νέας Δημοκρατίας. Η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αντιμετωπιστούν τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός και η Χώρα.

Η κρίση του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει ότι αυτό το κόμμα με έναν ευκαιριακό τρόπο προσπάθησε να καπηλευθεί την ψήφο των κεντροαριστερών ψηφοφόρων. Δείχνει επί του πρακτέου ότι σαν πολιτικός οργανισμός δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα προβλήματα της κοινωνίας , στις ανάγκες της κυβερνητικής διαχείρισης , στην εκπροσώπηση του κεντροαριστερού κόσμου, στην διαμόρφωση μιας προοπτικής εξόδου της χώρας από την αναλγησία της δεξιάς. Το ΠΑΣΟΚ διαθέτει το πρόγραμμα , το κατάλληλο πολιτικό προσωπικό, την ενότητα αλλά και την βούληση να λειτουργήσει σαν η βιώσιμη εναλλακτική απέναντι στην ΝΔ. Εκφραστής όλων των παραπάνω είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης. Δυόμιση χρόνια στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και μπορούμε με περηφάνια να πούμε ότι το κόμμα μας έκανε βήματα μόνο μπροστά. Διασφαλίσαμε την πολιτική μας αυτονομία και καταφέραμε να αυξήσουμε την επιρροή μας , καθιστώντας το Κίνημα της Μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης κυρίαρχο πόλο. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές πετύχαμε σημαντικές νίκες σε όλη την Ελλάδα, αναδεικνύοντας το ΠΑΣΟΚ στην 2η θέση σε όλη την Περιφέρεια. Πολιτικές μας πρωτοβουλίες κατάφεραν πλήγματα κατά της Κυβέρνησης καθώς αναδείξαμε τις ανεπάρκειες αλλά και τις σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις της. Καταθέσαμε προτάσεις για την ακρίβεια , τα κόκκινα δάνεια , την στεγαστική κρίση , την υγεία , το περιβάλλον , την πολιτική προστασία, την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, την πράσινη μετάβαση. Γραφεία Οργανώσεων μας άνοιξαν σε όλη την Ελλάδα και ήρθαν ξανά κοντά μας δεκάδες άνθρωποι πέρα από τα όρια του κόμματος.

Στο πλαίσιο αυτό το ΠΑΣΟΚ , θα είναι η πολιτική δύναμη που θα οδηγήσει τις εξελίξεις. Την μεγάλη πορεία προς το λαό , για να αποτρέψει τον διχασμό της κοινωνίας και την επιστροφή σε επικίνδυνες αντισυστημικές πρακτικές. Το όραμα του Νίκου Ανδρουλάκη για μια σύγχρονη και ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα θα είναι ο οδηγός των εξελίξεων. Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι ο κόσμος , η βάση της Παράταξης θα εμπιστευτεί ξανά τον Πρόεδρο του , για να συνεχίσει να είναι ελπίδα για την χώρα μας και στήριγμα για τον λαό μας. Με τον Πρόεδρο , με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Χρήστος Μπριστογιάννης (μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ): Γιατί με τον Χάρη Δούκα

Οι μάζες δεν διψούν για αλήθεια. Όποιος μπορεί να τις προμηθεύσει με ψευδαισθήσεις γίνεται εύκολα ο κυρίαρχός τους», είπε κάποτε ο Gustave Le Bon, και πόσο δίκιο είχε. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση της ΝΔ των αρίστων, με τη βοήθεια των ΜΜΕ, δημιούργησε και καλλιεργεί ακόμα και σήμερα την ψευδαίσθηση της ανάπτυξης και της σταθερότητας, ενώ τα πραγματικά προβλήματα συνεχίζουν να διογκώνονται: κοινωνική ανισότητα, εξαθλίωση του πρωτογενούς τομέα, υποβαθμισμένες υποδομές, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός, απαξίωση των συστημάτων υγείας και παιδείας, υποκλοπές. Όλα αυτά καταδεικνύουν την πλήρη αποτυχία της πολιτικής γραμμής που ακολουθεί ο κος Μητσοτάκης και η Μαξίμου ΑΕ. Χρειαζόμαστε μια νέα πολιτική κατεύθυνση, που θα βασίζεται στην αλήθεια, την κοινωνική δικαιοσύνη και τον σεβασμό στον πολίτη.

Το ΠΑΣΟΚ έχει την ικανότητα να επαναφέρει τις αξίες της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας, ενσωματώνοντας τη συμμετοχή και την ενεργό δράση του πολίτη στη διαμόρφωση πολιτικών αποφάσεων που θα ξεκινούν από τα χαμηλά στρώματα προς τα υψηλά και που η τοπική αυτοδιοίκηση θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η πολιτική που χρειάζεται η χώρα δεν μπορεί να περιορίζεται σε επιφανειακές επιδοματικές λύσεις. Απαιτεί μια στρατηγική που να συνδυάζει την κοινωνική ευημερία με βιώσιμες οικονομικές πρακτικές, προκειμένου να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Οι επόμενες εσωκομματικές εκλογές του κινήματος είναι κρίσιμες για το μέλλον του τόπου. Δεν αποτελούν απλά μια εσωτερική διαδικασία. Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για ανασύνταξη των προοδευτικών δυνάμεων και της ολικής ανατροπής στο πολιτικό χάρτη της Ελλάδας. Ο Χάρης Δούκας, είμαι πεπεισμένος πως είναι αυτός ο ηγέτης που μπορεί να φέρει την απαιτούμενη αλλαγή και να επαναφέρει την ελπίδα στο κόσμο εφαρμόζοντας πολιτικές που θα υπηρετούν πραγματικά τους πολλούς. Ενσαρκώνει την προοπτική ενός καλύτερου αύριο και την προοπτική ουσιαστικής ανανέωσης που χρειάζεται η χώρα, μακριά από τις ψευδαισθήσεις του παρελθόντος.

Στις 6 Οκτωβρίου, είμαι με τον Χάρη, για τη μετουσίωση του οράματος της αλλαγής σε πραγματικότητα.