Ο ερχομός του Αυγούστου και οι αναγκαίες «ανάσες» του καλοκαιριού δεν σταματούν το εγχείρημα των υποψηφίων εν όψει της «μάχης» της 6ης Οκτωβρίου για την ανάδειξη προέδρου στο ΠΑΣΟΚ.

Τα επιτελεία των υποψηφίων συνεχίζουν δυναμικά τον αγώνα τους για την ανάδειξη των θέσεών τους, με κύριο πρόταγμα την ανάγκη για την επιστροφή ενός κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ, μίας μεγάλης «Δημοκρατικής Παράταξης» που θα αφουγκράζεται ακόμη περισσότερο την κοινωνία και θα αποτελέσει την αξιόπιστη λύση, τόσο απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ που παραπαίει εν μέσω των εσωκομματικών του τριβών και διαμαχών.

Η αγωνία της βάσης του κόμματος -αλλά και ευρύτερα- για την «επόμενη ημέρα» του χώρου είναι πιο μεγάλη από ποτέ και φυσικά, συνεχίζεται δυναμικά η επικοινωνία με την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος. Αυτή την εβδομάδα, αρκετά ακόμη μέλη της μιλούν για το διακύβευμα της εκλογικής διαδικασίας, τα όσα έχει κατορθώσει έως τώρα η Παράταξη, τις αλλαγές που μπορούν να γίνουν προς το γενικότερο καλό και φυσικά, την προτίμησή τους για την προεδρία.

Αννέτης Μανώλης: Να εμπνεύσουμε και πάλι την κοινωνία

Μία ματιά στην ελληνική πραγματικότητα καταδεικνύει εμφατικά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πολίτης, εστιάζοντας κυρίαρχα στην ακρίβεια, σε super market και ενέργεια. Παράλληλα, διαφαίνεται πως οι βάσεις που το κράτος θα έπρεπε να θέσει, αξιοποιώντας το ταμείο ανάκαμψης, στο επίπεδο των υποδομών και της αλλαγής του παραγωγικού μας μοντέλου, με την ταυτόχρονη στήριξη του κοινωνικού κράτους, γίνονται ουρανοξύστες, mall και κατοικίες πολυτελείας, με μοναδικό στόχο την ενίσχυση ενός τουριστικού και καταναλωτικού προϊόντος, διαθέσιμο μόνο στους λίγους. Συνδυάζοντας και την εξόφθαλμη υποβάθμιση της ποιότητας της δημοκρατίας μας αλλά και των θεσμών της, η κοινωνία είτε διολισθαίνει προς ακραίες πολιτικά φωνές είτε απέχει συστηματικά από τις δημοκρατικές διαδικασίες, απαξιώντας το πολιτικό σύστημα.

Το ΠΑΣΟΚ, σε αυτή τη δυσοίωνη για τη χώρα μας συγκυρία, θα έπρεπε να απαντά με συγκροτημένο και συγκεκριμένο πολιτικό λόγο. Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών το κρατά ζωντανό, αλλά δεν δημιουργεί αίσθημα προσδοκίας στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, ούτε συσπειρώνει ευρύτερα κοινωνικά ακροατήρια. Η εκλογική διαδικασία για ανάδειξη Προέδρου στο ΠΑΣΟΚ ήταν μονόδρομος, και είναι αυτή που θα δώσει νέα ώθηση στο χώρο μας, με ενότητα – βάζοντας το «εμείς» μπροστά από το «εγώ», για να διαδραματίσει το ρόλο που ιστορικά αναλογεί στο κόμμα, να φέρει εκείνες τις αλλαγές που θα μας βγάλουν από τα αδιέξοδα, ως κυβερνούσα παράταξη.

Το αφήγημα αυτό δεν θα μπορούσε να το υπηρετήσει καλύτερα ένας άνθρωπος που συνδυάζει άριστα ακαδημαϊκή και επιστημονική κατάρτιση με ένα ουσιαστικό και καθαρό πολιτικό λόγο, ένας άνθρωπος που ένωσε, ένας άνθρωπος που κερδίζει και πάλι την ελπίδα για τον χώρο μας αλλά και για την χώρα – ο Χάρης Δούκας. Και γι’ αυτό θα βρίσκομαι στο πλευρό του.

Αρμενάκη Κρυσταλλία: Γιατί με τον Νίκο Ανδρουλάκη

Το διακύβευμα των επικείμενων, εσωκομματικών, εκλογών του ΠΑΣΟΚ αποτελεί πεδίο πολυδιάστατης, πολιτικής, μάχης.

Αφορά, κατά κύριο λόγο, στην εσωκομματική αποσαφήνιση της πολιτικά σταθερής και αξιόπιστης επιστροφής του ΠΑΣΟΚ στην πολιτική σκηνή της χώρας επί προεδρίας του Νίκου Ανδρουλάκη, μετά ενασχολήσεως δεκάδων νέων ανθρώπων σε όλη την επικράτεια στις κομματικές οργανώσεις του και κατ’ επέκταση στην επαναφορά προς ισχυροποίηση της σύγχρονης, σοσιαλιστικής, πολιτικής στην πολιτική, με κύριο πολιτικό πρόταγμα την αποκατάσταση:

1. Του αυτού καθ’ αυτού ουσιαστικού νοήματος της δημοκρατίας, το οποίο δέχεται πρωτοφανείς τριγμούς σε πολιτειακό επίπεδο επί θεσμικά εκμαυλιστικής διακυβερνήσεως ΝΔ,
2. Της κοινωνικής δικαιοσύνης, η οποία μέσω της πλήρως αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης έχει εκμηδενιστεί, δημιουργώντας αγεφύρωτες, νεοφιλελεύθερες, ταξικές διαφορές,
3. Της εθνικής μας, αμυντικής, ισχύος και κυριαρχίας, η οποία έχει επικίνδυνα απομειωθεί, λόγω της ενδοτικής, αμυντικά, πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία δεν έχει προβεί στον κατά εθνική προτεραιότητα απαραίτητο, στρατηγικό, σχεδιασμό για την εκ παραλλήλου εξέλιξη της πολύπλευρης, πολιτικά και στρατιωτικά, ενίσχυσης της αμυντικής μας ισχύος, της εξοπλιστικής αναβάθμισης των Ε.Δ. της Πατρίδας μας και της πλήρους εφαρμογής του δόγματος της αποτροπής.


Γιαννούλας Βαγγέλης: Nα έρθουν στο προσκήνιο οι υγιείς, προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας

Η αναμέτρηση της 6ης Οκτώβρη αποτελεί άλλη μια κρίσιμη (ορόσημο για την εξέλιξη και ενδυνάμωση της παράταξης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί) διαδικασία για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Αυτό γιατί μετά τα αποτελέσματα της 9ης Ιουνίου των Ευρωπαϊκών Εκλογών το πολιτικό σκηνικό έχει αλλάξει -κατά την γνώμη μου-, ριζικά.

Μετά την τεράστια πολιτική ήττα -προσωπικά- του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του οι οποίοι έχασαν 1.000.000 ψήφους πολιτών , και του ΣΥΡΙΖΑ που έχασε άλλες 500.000 ψήφους πολιτών, στις κάλπες τα μηνύματα των πολιτών ήταν ξεκάθαρα. Η πολιτική τους, τα προγράμματα τους, τα στελέχη τους δεν πείθουν. Το δίπολο κατέρρευσε. Εδώ διαφαίνεται η τεράστια ευθύνη του ΠΑΣΟΚ (Ηγεσία και στελέχη) να φέρουμε αυτούς τους πολίτες (κάτι που δεν καταφέραμε αυτή την φορά) στις κάλπες των επόμενων εθνικών εκλογών και να στηρίξουν την Μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη, το ΠΑΣΟΚ.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για το ΠΑΣΟΚ είναι δείξει και να πείσει ότι υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν το αδιέξοδο που πορεύεται σήμερα η χώρα. Πρέπει λοιπόν να έρθουν στο προσκήνιο οι υγιείς, προοδευτικές δυνάμεις της κοινωνίας. Να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ και πάλι το κίνημα των πολλών και των μεγάλων αλλαγών και ανατροπών. Με ένα κόμμα ανοικτό, συμμετοχικό και συλλογικό θα τα καταφέρουμε.

Με Ενότητα, οι εκλογές της 6ης Οκτωβρίου θα είναι το έναυσμα, και η μεγάλη συμμετοχή των προοδευτικών πολιτών που τους καλούμε να έρθουν μαζικά στις κάλπες θα είναι η Ισχυρή απάντηση. Από αυτό το κάλεσμα δεν πρέπει να λείψει κανείς.

Kατσανέβας Κωστής: Ευκαιρία να προταχθεί η συλλογικότητα και η ανοιχτή συζήτηση

Οι προεδρικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ δεν αφορούν μόνο το μέλλον του κόμματος, αλλά έχουν κρίσιμη σημασία για την χώρα. Η συγκέντρωση εξουσίας στο κόμμα της ΝΔ και στο επιτελικό κράτος του Μαξίμου, σε συνδυασμό με την έλλειψη θεσμικής και ουσιαστικής αντιπολίτευσης, αποτελεί ένα από τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα για μια δημοκρατία.

Επομένως, οι εσωκομματικές εκλογές της παράταξης προσφέρουν την ευκαιρία για την δημιουργία μιας ισχυρής παράταξης που θα διεκδικήσει με αξιώσεις την εξουσία για να σπάσει το σύστημα αυτό. Είναι η στιγμή να αναδειχθεί μια ηγεσία που θα προωθήσει ουσιαστικό πολιτικό διάλογο, θα φέρει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών και θα λειτουργήσει ως αντίβαρο στην κυβερνητική ατιμωρησία.

Η ανάγκη για ένα αξιόπιστο αντίβαρο είναι πιο επιτακτική από ποτέ, και οι εκλογές αυτές αποτελούν μια ευκαιρία να προταχθεί η συλλογικότητα και η ανοιχτή συζήτηση, ενάντια στην υπερσυγκέντρωση εξουσίας. Είναι η ώρα να διασφαλίσουμε ότι η εξουσία παραμένει υπόλογη και προσβάσιμη στη λαϊκή πλειοψηφία.

Λώλος Θεόδωρος: Για ένα ΠΑΣΟΚ που θα εμπνεύσει, θα πείσει και θα κυβερνήσει

Με την ολοκλήρωση των Eυρωεκλογών, το ΠΑΣΟΚ όντας στις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, αύξησε – λίγο μεν- αλλά αύξησε το ποσοστό του σε σύγκριση με τις εθνικές εκλογές του 2023.

Ο πολιτικός στόχος όμως για την κατάληψη της 2ης θέσης, δυστυχώς δεν επιτεύχθηκε. Θέση η οποία θα μας έδινε άμεσα την δυνατότητα λήψης πρωτοβουλιών για ευρύτερη ανασυγκρότηση και ανασύνταξη της κεντροαριστεράς.

Αυτή η πρόσκαιρη «αποτυχία» σε συνδυασμό με την μεγάλη αποχή - όχι λόγω καιρικών συνθηκών-, δείχνουν ότι τα αίτια είναι βαθύτερα πολιτικά, γεγονός που θα πρέπει να μας απασχολήσει τις επόμενες μέρες ως ΠΑΣΟΚ αλλά και ως ιστορικός πόλος της Δημοκρατικής παράταξης απέναντι σε μια κυβέρνηση που καταρρέει. Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα φύγουν όταν αποκτήσει πολιτική έκφραση η μεγάλη κοινωνική αντιπολίτευση που έστειλε ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση στις ευρωεκλογές.

Το ΠΑΣΟΚ αυτό οφείλει να κάνει μέσα από τη διαδικασία ανάδειξης νέου αρχηγού στις 6 Οκτωβρίου. Να εμπνεύσει εκ νέου τους πολίτες. Αυτό πρέπει να είναι και το διακύβευμα της επόμενης ημέρας.
Οι πολίτες αυτοί δεν θα ψηφίσουν αυτόματα ΠΑΣΟΚ. Έχουν απαιτήσεις και αυστηρά κριτήρια. Για να έρθουν κοντά μας πρέπει να δουν τρία πράγματα: σοβαρότητα, αξιοπιστία και μια συγκροτημένη πρόταση διακυβέρνησης με προοπτική και ελπίδα για το μέλλον το δικό τους αλλά και τις χώρας!

Το ΠΑΣΟΚ, επομένως, μπορεί και πρέπει να είναι ένα κόμμα εξουσίας, ο ισχυρός πόλος σε μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα είναι ικανή να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.