Εν μέσω θέρους συνεχίζεται η προσπάθεια των διεκδικητών της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να απευθυνθούν στους ψηφοφόρους του κόμματος εν όψει της κρίσιμης εσωκομματικής διαδικασίας της 6ης Οκτωβρίου, αλλά και φυσικά υπό το στοίχημα της διεύρυνσης της συμμετοχής στην κάλπη που αποτελεί στοίχημα συνολικά.

Οι καλοκαιρινές διακοπές βρίσκουν τα επιτελεία των υποψηφίων σε χαμηλότερες ταχύτητες λόγω της καλοκαιρινής ραστώνης δίχως όμως να αμελείται η συνέχιση της στρατηγικής που μέσω των εκλογών αυτών θα ενδυναμώσουν ακόμη περισσότερο το ΠΑΣΟΚ για την επόμενη ημέρα απέναντι στην αποδυναμωμένη κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη και την lifestyle πολιτική του Στέφανου Κασσελάκη, που επιδίδεται στο ράλι επιβίωσής του εν μέσω της -συνεχούς- δίνης των εσωκομματικών τριβών.
Οι υποψήφιοι πρόεδροι «συνδυάζουν» το τερπνόν μετά του ωφελίμου, καθώς οι σύντομες αποδράσεις τους βρίσκουν τους πολίτες των εκάστοτε περιοχών να τους προσεγγίζουν με μεγάλο ενδιαφέρον, ούτως ώστε να «ξεδιπλώσουν» το όραμά τους για το αύριο, αλλά φυσικά συνεχίζοντας και την δράση τους μέσω των social media για τα καθημερινά προβλήματα που βρίσκεται αντιμέτωπη η λαϊκή πλειοψηφία. Mάλιστα, πολλά εξ’αυτών, ποικίλου περιεχομένου έχουνε ήδη γίνει viral, με χαρακτηριστικά το Q&A (ερωτήσεις κι απαντήσεις) της Άννας Διαμαντοπούλου, του Παύλου Γερουλάνου, αλλά και από τις επισκέψεις του Νίκου Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα ανά την υπόλοιπη χώρα.

Για ακόμη μία εβδομάδα ο διάλογος με τη βάση και τα στελέχη του κόμματος συνεχίζεται, όπου μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής απαντούν σε σχέση με το διακύβευμα της 6ης Οκτωβρίου, την ανάγκη για ένα ενδυναμωμένο και στην συνέχεια κυβερνών ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για τις απαραίτητες αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν αλλά και ποιον -κατά την γνώμη τους- θα μπορέσει να υλοποιήσει το όραμα της μεγάλης επιστροφής.

Χαρίσκου Χρυσάνθη: Tο ΠΑ.ΣΟ.Κ να καταστεί ως επόμενη κυβερνώσα πρόταση

Είναι σαφές οτι η εσωκομματική αναμέτρηση είναι μία εκλογική διαδικασία κάθε δημοκρατικού κόμματος. Όσον αφορά στην συγκεκριμένη διαδικασία του ΠΑ.ΣΟ.Κ βαρύτητα οφείλεται να δοθεί στην πολιτική πρόταση που εκπροσωπεί κάθε υποψήφιος αλλά και στην ενότητα του χώρου και την ενίσχυση του.

Είναι η ανεξαρτησία, η αυτονομία και η πολιτική πρόταση του κόμματος που θα δώσουν λύση στα ζητήματα της κοινωνίας και που καλούνται να εκπληρώσουν τις υψηλές προσδοκίες των προοδευτικών πολιτών. Αυτοί καλούνται να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στο ΠΑ.ΣΟ.Κ το οποίο άλλωστε έχει ιστορικά αποδείξει οτι δύναται να αποτελέσει τη φωνή του κεντρώου και κεντροαριστερού κοινού, ενώ διαχρονικά αναδεικνύεται θεμέλιος λίθος της δημοκρατίας.

Για τους λόγους αυτούς επιλέχθηκε και η ημερομηνία διεξαγωγής τον Οκτώβριο, από τον πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ. Κ Ν. Ανδρουλάκη. Σκοπός αυτής της δυναμικής επιλογής του προέδρου είναι ο σχεδιασμός ενός χρονικού πλαισίου προς αποφυγής της εσωστρέφειας και την ενδυνάμωση του εσωκομματικού πυρήνα, έτσι ώστε τελικά το ΠΑ.ΣΟ.Κ να καταστεί ο βασικός πρωταγωνιστής στον χώρο της αντιπολίτευσης και ως επόμενη κυβερνώσα πρόταση. Τελικώς, αυτό ειναι και το πραγματικό διακύβευμα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους με σεβασμό προς όλους τους υποψηφίους στηρίζω την υποψηφιότητα του προέδρου μας του Νίκου Ανδρουλάκη.

Αποστολόπουλος Γιώργος: Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι εξωστρεφές κι ανοιχτό

Αυτό που διακυβεύεται στις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ σχετίζεται με τις βασικές αρχές και αξίες της Δημοκρατικής παράταξης. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να στραφεί στις παρακαταθήκες του Ανδρέα, του Γεωργίου Παπανδρέου, του Νικολάου Πλαστήρα και του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Το πρόσταγμα της Κοινωνικής Δικαιοσύνης είναι κομβικής σημασίας για το μέλλον. Η Πατριωτική πολιτική πρέπει να ξαναβρεθεί στη σημαία της ιδεολογίας μας.

Ο κυρίαρχος ρόλος του Δημοσίου οφείλει να επανέλθει παντού: Στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Ανάπτυξη, στην Ενέργεια, στην ασφάλεια.

Η Καθημερινότητα είναι απαραίτητο να αποκτήσει και πάλι ποιότητα. Να πούμε όχι στη γραφειοκρατία και στην ψηφιακή γραφειοκρατία που καθιστά τον άνθρωπο υπηρέτη. Η ανάκτηση των εργασιακών δικαιωμάτων και η μείωση του ωραρίου εργασίας αποτελούν κομβικής σημασίας παρεμβάσεις. Η Προστασία του Περιβάλλοντος με βάση την αειφορία και όχι την υστερία, επίσης. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι εξωστρεφές, ανοιχτό, χωρίς γόνους, και κλειστά συστήματα. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι Ενωμένο και Δυνατό. Πάμε για την Αλλαγή και την Ελπίδα.

Πανταζής Κώστας: Ποιο Κόμμα Ποιος Αρχηγος...

Η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να κεφαλαιοποιήσει, στις πρόσφατες ευρωεκλογές, τη ραγδαία φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά και τη συνεχιζόμενη κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η μη επίτευξη των εκλογικών στόχων που η ίδια η ηγεσία έθεσε, άνοιξε εκ των πραγμάτων τη διαδικασία ανάδειξης ηγεσίας στο χώρο μας.

Στην προσπάθεια αυτή, το ΠΑΣΟΚ οφείλει να διδαχθεί από το σπουδαίο παρελθόν του, από τις επιτυχίες και τα λάθη του αλλά συνάμα να έχει ανοιχτές τις κεραίες του στις εξελίξεις στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Ο στόχος ενός ισχυρού ΠΑΣΟΚ απαιτεί έναν ικανό και αποφασιστικό αρχηγό. Αλλά ένας ισχυρός αρχηγός απαιτεί πρωτίστως και ένα κόμμα ακμαίο με ρόλο, λειτουργία, ανοιχτό στην κοινωνία, με ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, με συγκροτημένες πολιτικές θεσεις και πρόγραμμα, σε διαρκή σύνδεση και επαφή με την κοινωνία.

Η Πατρίδα μας έχει ανάγκη μιας πραγματικής Αναγέννησης. Και η διαδικασία ανάδειξης ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ οφείλει να μετατρέψει τον πολιτικό μας φορέα ξανά σε όχημα αυτής της Αναγέννησης. Να εκφράσει την ανάγκη μια ισχυρής Οικονομίας με ισότητα και δικαιοσύνη, να εκφράσει την ανάγκη της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, με μια βαθιά αποσυγκεντρωση εξουσίας, διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και των συμμετεχόντων στην παραγωγή του πλούτου και τη δικαιότερη διανομή του. Να εκφράσει την ανάγκη μιας ισχυρής και περήφανης Ελλάδας, που ήταν παρακαταθήκη του πατριωτικού χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου.

Νεος ισχυρός αρχηγός και νέο ισχυρό κόμμα, με πραγματική συλλογικότητα, αγκαλιάζοντας την Κοινωνία είναι το ζητούμενο. Ένα ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή στο κάλεσμα για την ενότητα της Κεντροαριστεράς.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, με σεβασμό σε όλες και όλους τους υποψηφίους, ο Παύλος Γερουλάνος μπορεί να συνθέσει θέσεις, απόψεις, γενιές, διαθέτει την πολιτική και τεχνοκρατική επάρκεια τη βαθιά γνώση της πραγματικής οικονομίας και των αναγκών της καθώς και το διεθνές κύρος να οδηγήσει την Παράταξη και την Κεντροαριστερά στην επόμενη λαμπρή μέρα. Ας τον εμπιστευτούμε...


Χαραζίδης Γαβριήλ: Γιατί στηρίζω τον Νίκο Ανδρουλάκη

To ΠΑΣΟΚ διανύει μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Η διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών θα ολοκληρωθεί με την εκλογή Προέδρου ο οποίος θα αναλάβει την ηγεσία του Κινήματός μας για τα επόμενα χρόνια.
Με απόλυτο σεβασμό σε όλους και όλες τις υποψήφιες, οφείλω να υπογραμμίσω πως στο τιμόνι της παράταξης θα πρέπει να βρίσκεται όποιος έχει αποδείξει πως μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις αυτόνομης και σταθερά ανοδικής πορείας και θα μπορεί να συγκρουστεί με επιτυχία με τις κυβερνητικές πολιτικές, απέναντι στον κ. Μητσοτάκη.

Εκτιμώ πως αυτό θα πρέπει να είναι σαφές, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε το αντίστοιχο μήνυμα στην ευρύτερη κοινωνία που παρακολουθεί με αυξημένες προσδοκίες την εκλογική διαδικασία.

Και όταν λέω σαφές εννοώ ότι ανεξαρτήτως προθέσεων (διακηρυγμένων ή μη) σημασία έχει η ικανότητα, η εμπειρία και οι ίδιες οι πράξεις.

Όλα οι παραπάνω προϋποθέσεις, βρίσκονται στο πρόσωπο ενός υποψηφίου Προέδρου. Του Νίκου Ανδρουλάκη.

Στην εσωκομματική διαδικασία λοιπόν στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις τον νυν Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ γιατί ψηφίζω για τον επόμενο Πρωθυπουργό της χώρας.