Πλήθος σεναρίων κυκλοφορούν στην Κουµουνδούρου αναφορικά µε τον ρόλο που διαδραµατίζει ο Αλέξης Τσίπρας. Τα περισσότερα από αυτά φέρεται να τα καλλιεργεί ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος, όπου βρεθεί και όπου σταθεί, ξιφουλκεί κατά του πρώην πρωθυπουργού, θεωρώντας ότι τον υπονοµεύει και πως βρίσκεται πίσω από τις πρωτοβουλίες της οµάδας των «87».

Είναι τέτοιο, πλέον, το µένος του κ. Κασσελάκη κατά του προκατόχου του, που πιστεύει πως ο κ. Τσίπρας έχει ως αποκλειστικό στόχο να του πριονίσει τη θέση ή ακόµα και να τον καθαιρέσει. ∆ιαρροές, δε, από κύκλους της Κουµουνδούρου εµφανίζουν τον πρώην πρωθυπουργό σε συναντήσεις όχι µόνο µε στελέχη της εσωκοµµατικής µειοψηφίας, αλλά και µε παράγοντες άλλων κοµµάτων, όπως, π.χ., µε υποψηφίους για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ή την ηγεσία της Νέας Αριστεράς.

Η πραγµατικότητα είναι πως ο κ. Τσίπρας, όπως λένε πρόσωπα που γνωρίζουν πολύ καλά την ατµόσφαιρα που επικρατεί στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, περισσότερο διασκεδάζει µε όσα του µεταφέρουν ή διαβάζει, ενώ το µόνο που τον κάνει έξαλλο είναι όταν µαθαίνει πως ο κ. Κασσελάκης αφήνει υπονοούµενα για τον τρόπο που χρησιµοποιούσε τα κοµµατικά ταµεία. Και ενώ ευφάνταστα ρεπορτάζ, όπως προαναφέραµε, εµφάνιζαν τον κ. Τσίπρα να µηχανορραφεί εναντίον του διαδόχου του, το µόνο που έδειχνε ότι τον ενδιέφερε ήταν οι χαλαρές ηµέρες των διακοπών, παρέα µε τα δικά του πρόσωπα. Για περίπου δύο εβδοµάδες απόλαυσε τις οµορφιές της Τήλου και, όπως αποκαλύπτουν σήµερα τα «Παραπολιτικά», ο πρώην πρωθυπουργός βρίσκεται από την Τετάρτη στο Αµστερνταµ της Ολλανδίας, για να περάσει λίγες ηµέρες µε τους δύο αγαπηµένους του γιους και να ικανοποιήσει µια υπόσχεση που τους είχε δώσει...

Το µέτωπο, ωστόσο, που ανοίγει ο κ. Κασσελάκης µε τον Αλέξη Τσίπρα µέσω των διαρροών που κάνει εναντίον του είναι ουσιαστικά η κορυφή του παγόβουνου των όσων κυοφορούνται εδώ και µήνες στον ΣΥΡΙΖΑ και που απλώς µπήκαν κάτω από το χαλί για ένα διάστηµα λόγω των ευρωεκλογών.

Από την εποµένη µέρα και το (µόλις) 14,9% που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει ανοίξει ο ασκός της αντιπαράθεσης, που, σύµφωνα µε όλες τις συγκλίνουσες εκτιµήσεις, θα κορυφωθεί από αυτή την εβδοµάδα. Η αφετηρία των εξελίξεων θα είναι η συνεδρίαση της Επιτροπής ∆εοντολογίας, µε ζητούµενο το αν θα τεθεί ή όχι θέµα διαγραφής του Χρήστου Σπίρτζη. Αν υπάρχει θετική εισήγηση, απόρροια της προφανούς συνεννόησης του κ. Κασσελάκη µε τον πρόεδρο της Επιτροπής, Γιάννη Μπενίση, τότε θα κληθεί στις 7 Σεπτεµβρίου να πάρει επισήµως θέση η Κεντρική Επιτροπή για το αν θα διαγράψει ή όχι τον πρώην υπουργό. Οι συσχετισµοί είναι σαφώς υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη, µε τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ µοιάζει αποφασισµένος να επισπεύσει τη σύγκρουση και να ξεκαθαρίσει εδώ και τώρα το τοπίο.

Το δόλωµα θα είναι εκ των πραγµάτων η διαγραφή. Φέρεται να πιστεύει πως οι «87» το µόνο που θέλουν είναι να τον φθείρουν µέσα από τις δηµόσιες διαφοροποιήσεις αλλά και τον υπόγειο πόλεµο που του κάνουν. Στο πλαίσιο αυτό, δείχνει έτοιµος να αναµετρηθεί µαζί τους. Προάγγελος όλων αυτών είναι αφενός όσα γράφηκαν («Documento») την προηγούµενη εβδοµάδα για τη «χαλασµένη» σχέση µε τον κ. Τσίπρα, αφετέρου η συντονισµένη πίεση που ασκείται στους επιλαχόντες βουλευτές Επικρατείας να παραιτηθούν για να µπει στη Βουλή ο κ. Κασσελάκης. ∆εδοµένου ότι οι δύο πρώτοι επιλαχόντες, η Πόπη Τσαπανίδου και ο Μιχάλης Καλογήρου, είναι στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα, στο µυαλό του κ. Κασσελάκη έχει διαµορφωθεί η εικόνα πως µε τις µη παραιτήσεις τους (σ.σ.: θεωρεί και διαδίδει πως καθ’ υπόδειξη του Τσίπρα δεν παραιτούνται) ουσιαστικά εκτίθεται στα µάτια των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.

Ετσι, λοιπόν, η χαίνουσα πληγή µε τον πρώην πρωθυπουργό, την οποία συνεχώς ποτίζει ο κ. Κασσελάκης, σε συνδυασµό µε τη διαφαινόµενη διαγραφή Σπίρτζη µοιάζουν να είναι τα επίδικα που θα τροφοδοτήσουν την τελική σύγκρουση των προεδρικών µε τους «87». Να είναι, κοινώς, αυτά που µε τη σχεδιασµένη µεθόδευση που κάνει ο κ. Κασσελάκης θα οδηγήσουν την εσωκοµµατική µειοψηφία εκτός των κοµµατικών τειχών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως, όπως συνέβη µε το µικρό πολιτικό κόστος που εισέπραξε µε την αποχώρηση της οµάδας Αχτσιόγλου και της οµάδας Τσακαλώτου, το ίδιο θα συµβεί και τώρα αν φύγουν η Ολγα Γεροβασίλη, ο Χρήστος Σπίρτζης, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Χρήστος Γιαννούλης, ο Αλέκος Φλαµπουράρης κ.ά. Προτιµά, δηλαδή, να χάσει ακόµα και τη θέση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, αρκεί να έχει τα χέρια του λυµένα για να προχωρήσει στις σαρωτικές αλλαγές που θέλει να κάνει στο κόµµα.

Σε αυτή την περίπτωση, πιστεύει πως θα εκθέσει ακόµα περισσότερο στα µάτια της κοινής γνώµης, και ιδιαίτερα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, τους «87» και, κατ’ επέκταση, τον κ. Τσίπρα, που µε τη στάση τους ακύρωσαν την επιλογή των ψηφοφόρων. Αν, πάντως, όπως όλα δείχνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγηθεί σε νέα διάσπαση, ο κ. Κασσελάκης θα αναζητήσει τρόπους να αναβαπτιστεί στα µάτια των µελών του κόµµατος.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά