Το σύνθηµα για να προχωρήσει η κυβέρνηση µπροστά, σε µία νέα εποχή, αναµένεται να δώσει από τη ∆ιεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η φετινή ∆ΕΘ να σηµατοδοτήσει την αφετηρία για την υλοποίηση ενός κυβερνητικού έργου µε ακόµη πιο εµφανή αποτελέσµατα στους τοµείς εκείνους στους οποίους οι πολίτες δηλώνουν δυσαρεστηµένοι και όπου τα προβλήµατα µένουν αναπάντητα, ώστε από το φθινόπωρο η εικόνα και το κλίµα που καταγράφεται για τις κυβερνητικές επιδόσεις να αλλάξουν και στις µετρήσεις της κοινής γνώµης.

Μετά τις σηµαντικές απώλειες που έχει υποστεί η Νέα ∆ηµοκρατία κατά τη δεύτερη θητεία της διακυβέρνησης της χώρας, δεν µπορεί παρά να προχωρήσει στο απαραίτητο restart που χρειάζεται να κάνει η κυβέρνηση, έτσι ώστε να κερδίσει το έδαφος που έχει χάσει τους τελευταίους µήνες, γεγονός που φάνηκε στις πρόσφατες ευρωεκλογές του περασµένου Ιουνίου. Τόσο η ακρίβεια, που παρά τις όποιες προσπάθειες και τα µέτρα που συνεχίζει να παίρνει η κυβέρνηση µαστίζει τα νοικοκυριά, όσο και η πυρκαγιά στη Βορειοανατολική Αττική, που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και έφτασε στον αστικό ιστό, έχουν στοιχίσει στην κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας.

Έτσι, λοιπόν, το µήνυµα της κάλπης έρχεται να προστεθεί σε ένα νέο δεδοµένο, την επαναφορά των δηµοσιονοµικών κανόνων, που µετά τα χρόνια της πανδηµίας και της ενεργειακής κρίσης επανακάµπτουν, θέτοντας ένα απαραβίαστο πλαίσιο δηµοσιονοµικής πολιτικής στην ευρωζώνη. Σύµφωνα µε πληροφορίες της «Κυριακάτικης Απογευµατινής», στο Μέγαρο Μαξίµου έχει ήδη αρχίσει η επεξεργασία των πρωθυπουργικών εξαγγελιών από το βήµα της ∆ιεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Βασική αρχή, οι ανακοινώσεις να µη θέτουν επ’ ουδενί σε κίνδυνο τη δηµοσιονοµική σταθερότητα, να είναι στοχευµένες, να «απαντούν» σε θέµατα που κρίνονται από την κυβέρνηση ως µείζονα για τη «µεγάλη εικόνα» της ελληνικής οικονοµίας και της κοινωνίας, αλλά και να είναι εξασφαλισµένοι οι πόροι χρηµατοδότησης για την υλοποίησή τους.


Έµφαση

Η «ατζέντα της καθηµερινότητας», στην οποία θα δώσει έµφαση ο πρωθυπουργός, χωράει επί της ουσίας µέσα της τα πάντα. Από την Οικονοµία και την ακρίβεια, η οποία «καίει» την τσέπη των πολιτών, την Ασφάλεια, το ∆ηµογραφικό, την Υγεία, τις Μεταφορές, έως και την Παιδεία. Υπενθυµίζεται πως από τον Σεπτέµβριο ξεκινά και η λειτουργία των µη κρατικών, µη κερδοσκοπικών ιδρυµάτων Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης. Ιδιαίτερη έµφαση θα δοθεί στο κοµµάτι της Υγείας, µε την κάλυψη των κενών στα νοσοκοµεία να εµφανίζει σοβαρές δυσλειτουργίες - χαρακτηριστικά παραδείγµατα οι άγονες προκηρύξεις θέσεων σε νοσοκοµεία µεγάλων νησιών και οι αντιδράσεις των ιδιωτών γιατρών στη συµµετοχή τους σε εφηµερίες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναµένεται επίσης να υπερτονίσει και όλα όσα έχουν αλλάξει στο κοµµάτι της φορολογίας, καθώς η κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας είναι η µοναδική που µείωσε τους φόρους που πλήρωναν οι πολίτες και στο πλαίσιο αυτό αναµένεται να αναφερθεί και στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελµατιών, καθώς σε εκκρεµότητα παραµένει η αναφορά του πρωθυπουργού ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν παρεµβάσεις και διορθωτικές κινήσεις.

Παράλληλα, στη λίστα των θεµάτων, που θα συµπεριληφθούν στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ∆ΕΘ, είναι η περαιτέρω µείωση της ανεργίας, αλλά και η αύξηση των θέσεων εργασίας. Ακόµη βρίσκεται προς επεξεργασία το Εθνικό Σχέδιο για το ∆ηµογραφικό, που θα έρθει να αντιµετωπίσει ως µείζον και κρίσιµο το δεδοµένο µείωσης των γεννήσεων, ενώ αναµένεται µε ενδιαφέρον και το πρόγραµµα «Σπίτι µου 2», το οποίο έχει ήδη προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σηµειώνοντας, µάλιστα, τη διεύρυνση των ηλικιακών κριτηρίων για τους δικαιούχους, που πλέον θα περιλαµβάνουν και πολίτες 40-50 ετών.

Ιδιαίτερη σηµασία θα δοθεί επίσης και στα έργα ανάπτυξης που έχουν γίνει µέχρι σήµερα στη χώρα, αλλά και πιο συγκεκριµένα στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο πρωθυπουργός θα µιλήσει και για τα έργα που θα παραδοθούν στους Ελληνες πολίτες το επόµενο διάστηµα, όπως το Μετρό της πόλης το οποίο οι Θεσσαλονικείς περιµένουν εδώ και χρόνια. Το Μετρό αναµένεται να ξεκινήσει τα δροµολόγια λίγο µετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πόλη, δηλαδή τον Νοέµβριο.


Ορόσηµο

Πέραν όµως των κυβερνητικών παρεµβάσεων και της πολιτικής που θα ακολουθήσει ο πρωθυπουργός µέχρι το τέλος της τετραετίας, αυτή η ∆ιεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί ορόσηµο και για τη «γαλάζια» παράταξη. Αναλύοντας τα στοιχεία των πρόσφατων ευρωεκλογών, η Νέα ∆ηµοκρατία απώλεσε ένα σηµαντικό κοµµάτι των παραδοσιακών της ψηφοφόρων, ιδιαιτέρως δε στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι µετά την υπερψήφιση του γάµου των οµόφυλων ζευγαριών, αλλά και το γενικότερο άνοιγµα προς το Κέντρο που είχε κάνει τα προηγούµενα χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχαν στραφεί σε κόµµατα δεξιότερα της Νέας ∆ηµοκρατίας.

Από το βήµα της ∆ΕΘ, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναµένεται εκτός των άλλων να απευθυνθεί και στο εσωτερικό ακροατήριο, στέλνοντας µήνυµα αναδιοργάνωσης της «γαλάζιας» παράταξης. Αλλωστε, τα πρώτα δείγµατα γραφής, που είχαν αποδέκτες τους βουλευτές της παράταξης, ήταν ο ανασχηµατισµός στις Γενικές Γραµµατείες, στον οποίο απέφυγε να τοποθετήσει ανθρώπους από το Κέντρο, αλλά µόνο στελέχη που προέρχονται κυρίως από τις ρίζες του κόµµατος.