Την εκτίµηση ότι τα έκτακτα µέτρα και οι επιδοτήσεις που αποφασίστηκαν για τον Αύγουστο στους λογαριασµούς ρεύµατος έχουν λογική και είναι χρήσιµα για τον καταναλωτή εν µέσω ανατιµήσεων που προκαλεί ο διεθνής παράγοντας, µε τον κίνδυνο ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, εκφράζει η Αλεξάνδρα Σδούκου µιλώντας στα «Π».

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει ότι η Ελλάδα διαθέτει πλέον σηµαντικές υποδοµές στο φυσικό αέριο, που της επιτρέπουν πολλαπλές πηγές και οδούς εφοδιασµού, άρα δεν θα αντιµετωπίσει ζήτηµα επάρκειας, ενώ αναφέρεται στους στόχους συνεισφοράς των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και στην κατασκευή των θαλάσσιων αιολικών πάρκων στο Ιόνιο και το Νότιο Αιγαίο.

Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για εµπαιγµό των πολιτών και ελεηµοσύνη των 8 ευρώ, µε αφορµή τις επιδοτήσεις στο ρεύµα για τους λογαριασµούς του Αυγούστου. Πώς απαντάτε; Υπάρχει περιθώριο για αντίστοιχη επιδότηση σε επιχειρήσεις;

Οι επιδοτήσεις που αποφασίστηκαν για τον Αύγουστο έρχονται ως απάντηση στην περιφερειακή στρέβλωση που δηµιουργήθηκε στις χονδρεµπορικές αγορές της ΝΑ Ευρώπης τον Ιούλιο. Πρέπει, όµως, να τις αξιολογήσουµε σε σχέση µε το σύνολο των µέτρων που έχουµε λάβει για τον περιορισµό του ενεργειακού κόστους. Κατ’ αρχάς, παράλληλα µε τις επιδοτήσεις δεν έπαψαν ποτέ να ισχύουν οι πρόσθετες εκπτώσεις για τους πιο ευάλωτους συµπολίτες µας, καθώς οι δικαιούχοι του ΚΟΤ απολαµβάνουν σταθερά χαµηλότερες τιµές, ενώ προστέθηκε και το ΚΟΤ Γ, ένα ξεχωριστό τιµολόγιο για τις πολύτεκνες οικογένειες.

Αντίστοιχα, δίνουµε µεγάλη έµφαση στους αγρότες, όπου προωθούµε την αυτοπαραγωγή, τον ενεργειακό συµψηφισµό και την προτεραιότητα στις αιτήσεις τους, ώστε να εκµεταλλευτούν τη φθηνή ενέργεια των ΑΠΕ. Επίσης, το πρόγραµµα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», για το οποίο έχουν γίνει 5.339 αιτήσεις και ο προϋπολογισµός του ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ, το τιµολόγιο ΓΑΙΑ, µε τιµές από 9,3 έως 11 λεπτά/kWh, στο οποίο θα ενταχθούν αυτόµατα όλες οι αγροτικές παροχές, και το «Απόλλων» για τους δικαιούχους ΚΟΤ Α, τους ΟΤΑ, τους ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ και τις ∆ΕΥΑ, που έχουν στόχο να µειώσουν µακροχρόνια το κόστος. Στην περίπτωση των ενεργοβόρων επιχειρήσεων εφαρµόζεται ήδη το µέτρο της αντιστάθµισης των ρύπων, όπως επίσης και η πρόσβαση σε φθηνή ηλεκτρική ενέργεια µέσω συµβάσεων αγοραπωλησίας (PPAs), που θα συναφθούν µε σταθµούς ΑΠΕ, οι οποίοι θα λάβουν άµεση προτεραιότητα ως προς τη σύνδεσή τους στο σύστηµα ηλεκτρικής ενέργειας.

Εκτιµάτε ότι ο κίνδυνος ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή θα επηρεάσει το Ενεργειακό; Μπορεί η ελληνική οικονοµία να αντέξει µια νέα ενεργειακή κρίση;

Αυτές οι παγκόσµιες διαταραχές ασκούν ιδιαίτερη πίεση σε όλο το φάσµα της ενέργειας, που είναι ένας τοµέας πολύ ευάλωτος, ακόµα και στις πιο ανεπαίσθητες µεταβολές, πόσω µάλλον σε ακραίες καταστάσεις σύγκρουσης, όπως αυτές που παρατηρούνται εδώ και αρκετό καιρό σε περιοχές όχι τόσο µακριά από τα σύνορά µας. Σε πρώτη φάση, νοµίζω ότι οι πρόσφατες εξελίξεις δικαιώνουν τις επιλογές του ΥΠΕΝ σε δύο κατευθύνσεις: Τα έκτακτα µέτρα και οι επιδοτήσεις που αποφασίστηκαν για τον Αύγουστο έχουν λογική και θα χρειαστούν για τον καταναλωτή εν µέσω ανατιµήσεων που προκαλεί ο διεθνής παράγοντας.

Αλλωστε, έχουµε τονίσει επανειληµµένα ότι σε περίπτωση νέας ενεργειακής κρίσης δεν θα αφήσουµε τους πολίτες απροστάτευτους. Επίσης, η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί στις Βρυξέλλες για το πώς θα εφαρµόζονται στο εξής µέτρα προστασίας των καταναλωτών σε περιόδους νέων κρίσεων. Πρόκειται για µια συζήτηση που λαµβάνει χώρα αυτό το διάστηµα και έχει µεγάλη σηµασία. Το θετικό για τη χώρα µας είναι ότι διαθέτει πλέον σηµαντικές υποδοµές στο φυσικό αέριο, που της επιτρέπουν πολλαπλές πηγές και οδούς πολίτες ότι δεν θα τους αφήσουµε απροστάτευτους στο ενδεχόµενο µιας νέας ενεργειακής κρίσης.

Πότε αναµένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στη χώρα µας;

Την απόφαση για τη διεξαγωγή ερευνητικών γεωτρήσεων θα τη λάβουν οι εταιρείες που διαθέτουν τα δικαιώµατα έρευνας και εκµετάλλευσης. Ως εκ τούτου, το υπουργείο δεν µπορεί να προεξοφλήσει τι θα επιλέξουν να κάνουν. Οι πετρελαϊκές θα βασιστούν στην αξιολόγηση των δεδοµένων που έχουν στη διάθεσή τους, στην εµπορική τους πολιτική, στις τιµές του φυσικού αερίου και σε διάφορους άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την εξίσωση. Πάντως, η απόφαση αναµένεται να ληφθεί έως τα τέλη του 2025 στην περίπτωση της Κρήτης, ώστε να διεξαχθεί έπειτα από περίπου έναν χρόνο η ερευνητική γεώτρηση, που θα δείξει κατηγορηµατικά για ποιες ποσότητες µιλάµε. Εχουµε συγκρατηµένη αισιοδοξία ότι η όλη διαδικασία, θα έχει επιτυχές αποτέλεσµα και θα µετουσιωθεί
σε εγχώρια παραγωγή ύστερα από πολυετείς προσπάθειες.

Πότε θα ξεκινήσει η κατασκευή των θαλάσσιων αιολικών πάρκων στο Ιόνιο και το Νότιο Αιγαίο; Ποιος είναι ο στόχος της Ελλάδας στη συνεισφορά των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας;

Στόχος είναι να εγκατασταθούν τα πρώτα 1,9 γιγαβάτ υπεράκτιων αιολικών έως το 2030 και εργαζόµαστε εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, τα θαλάσσια αιολικά έχουν πολλαπλές συνέργειες για την εθνική οικονοµία, αφού θα χρειαστούν εφοδιαστικές αλυσίδες, λιµενικές εγκαταστάσεις και πλωτά µέσα, παραγωγή καλωδίων και άλλες δραστηριότητες µε υψηλή εγχώρια προστιθέµενη αξία.

Ο γενικότερος στόχος της χώρας µας για το 2030 είναι να συµµετέχουν οι ΑΠΕ µε ένα ποσοστό 75,9% στην ηλεκτροπαραγωγή και 42,8% στην ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας. Σύµφωνα µε το αναθεωρηµένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίµα, θα επιλεγούν σε κάθε φάση ώριµες και µε το χαµηλότερο δυνατό κόστος τεχνολογίες.

Ως τα τέλη αυτής της δεκαετίας θα στηρίξουµε τη διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, τον εξηλεκτρισµό των κτιρίων και των ελαφρών µεταφορών. Σταδιακά, µετά το 2030 θα µπουν στο µείγµα εναλλακτικά καύσιµα και άλλες τεχνολογίες, που θα επιτρέψουν να γίνει το ίδιο και σε πιο δύσκολους τοµείς, όπως η ναυτιλία, η βιοµηχανία και οι βαριές µεταφορές.


* Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά στις 17 Αυγούστου