Ρεαλιστικές λύσεις στη δύσκολη εξίσωση της βελτίωσης της καθηµερινότητας των πολιτών αναζητούν οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της προετοιµασίας της παρουσίας του πρωθυπουργού στην 88η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης σε λίγες εβδοµάδες, µε το βάρος να µετατίθεται σε πολιτικές  που αφορούν στο αυξηµένο κόστος ζωής των Ελλήνων, µε έµφαση στην ακρίβεια των βασικών αγαθών, το στεγαστικό ζήτηµα, τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την ανάταξη της δηµόσιας Υγείας, όπως αντίστοιχα και της Παιδείας, αλλά και το κοµβικό θέµα των µεταφορών, µε τη βελτίωση των δηµόσιων συγκοινωνιών να αποτελεί προτεραιότητα στον κυβερνητικό σχεδιασµό για την «καθαρή» τριετία, έως τις εθνικές εκλογές του 2027.

Αν και οι πληροφορίες για το περιεχόµενο του «καλαθιού» της ΔΕΘ παραµένουν περιορισµένες, καθώς την τελευταία εβδοµάδα το κυβερνητικό ενδιαφέρον στράφηκε στην αντιµετώπιση των συνεπειών που προκάλεσαν οι καταστροφικές φωτιές της 11ης Αυγούστου και η σπουδή του κυβερνητικού επιτελείου είναι η ανακούφιση των πληγέντων µε fast track διαδικασίες, το πνεύµα στο οποίο θα κινηθούν οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες εδράζεται στη διατήρηση της « δηµοσιονοµικής τάξης», παράλληλα, όµως, µε τη στήριξη των κοινωνικά ευάλωτων πληθυσµιακών οµάδων. Σε αυτό το πλαίσιο, η ενίσχυση της ελληνικής οικογένειας, µε ειδική µέριµνα για τα νέα ζευγάρια, θα τεθεί στο επίκεντρο, στη γενικότερη προσπάθεια της διαχείρισης του εθνικού ζητήµατος της δηµογραφικής κρίσης.

Τα µέχρι στιγµής δεδοµένα δείχνουν πως ο πρωθυπουργός δεν θα ανέβει στη συµπρωτεύουσα µε το πατροπαράδοτο «καλάθι», ή ως άλλος «Αγιος Βασίλης», αντιθέτως σχεδιάζει να παρουσιάσει ένα ολιστικό πλάνο ρεαλιστικών απαντήσεων στα πιεστικά ζητήµατα της καθηµερινότητας, καθησυχάζοντας τους πολίτες και επιδιώκοντας να απευθυνθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερες οµάδες του εκλογικού σώµατος µε ένα θετικό αφήγηµα και ένα πρόγραµµα που θα απαντά στις ανησυχίες των πολιτών.

Ο διπλός στόχος του Μαξίμου στη ΔΕΘ

Σε πολιτικό επίπεδο, η στόχευση του Μαξίµου για την επικείµενη ΔΕΘ είναι διπλή. Αφενός να ανακτήσει τη σχέση εµπιστοσύνης που έχει οικοδοµήσει µε τη µεσαία τάξη, που τόσο στις εθνικές εκλογές του 2019 όσο και στις επόµενες, του 2023, στήριξαν το όραµα του Κ. Μητσοτάκη για την «Ελλάδα 2030», ωστόσο στις τελευταίες ευρωπαϊκές κάλπες αποµακρύνθηκαν από τη Ν.∆. Σε αυτό το πλαίσιο, αναµένεται η ανακοίνωση ρυθµίσεων για τους ελεύθερους επαγγελµατίες, µε τον πρωθυπουργό να έχει προαναγγείλει σηµειακές αλλαγές στη φορολογία τους, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ανοιχτό παράθυρο για αλλαγή φιλοσοφίας της φορολογικής µεταρρύθµισης, που έπληξε τις σχέσεις της κυβέρνησης µε τον κλάδο. Αφετέρου ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να επαναπροσεγγίσει το λεγόµενο παραδοσιακό κοινό της Ν.∆., της λαϊκής ∆εξιάς, που δυσαρεστήθηκε από ορισµένους κυβερνητικούς χειρισµούς το διάστηµα που µεσολάβησε από τις εθνικές εκλογές του 2023 και τις πρόσφατες ευρωεκλογές, µε αποτέλεσµα να αποδυναµωθεί η δυναµική του κόµµατος του Κ. Μητσοτάκη στους ψηφοφόρους της λαϊκής ∆εξιάς, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπεται η στρατηγική της διεύρυνσης προς το Κέντρο. Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, έχουν κινηθεί οι επιλογές του πρωθυπουργού το τελευταίο διάστηµα, σε µια τακτική επαναπροσέγγισης των παραδοσιακών ψηφοφόρων και κυρίως ικανοποίησης των παραταξιακών στελεχών, που έκαναν λόγο για παραµέλησή τους από το κέντρο λήψης αποφάσεων.

Οι ζυμώσεις για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Αυτή τη στόχευση άλλωστε εξυπηρετεί και η πρόταση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, στελέχους προερχόµενου από τα σπλάχνα της Ν.∆., για τη θέση του Ελληνα επιτρόπου στην Κοµισιόν, µε το βλέµµα στο δεξιό ακροατήριο και κυρίως στον Βορρά, που στις τελευταίες κάλπες έστειλε προειδοποιητήριο µήνυµα στον Κ. Μητσοτάκη. Επιπροσθέτως, οι αλλαγές σε επίπεδο γενικών γραµµατέων των υπουργείων, πέραν από τον βασικό στόχο της επίσπευσης του κυβερνητικού έργου, δείχνουν και προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης των παραταξιακών, µε περαιτέρω αξιοποίηση στελεχών προερχόµενων από τη Ν.∆. Σηµαντικό ρόλο, πάντως, στις όποιες αποφάσεις αλλά και στον σχεδιασµό του Μαξίµου, πριν αλλά και µετά τη ΔΕΘ, εκτιµάται ότι θα έχουν οι επερχόµενες δηµοσκοπήσεις του φθινοπώρου.

Μετά το πολιτικό ορόσηµο της Διεθνούς Εκθεσης αναµένεται επίσης να ανοίξει εντός του Μαξίµου ο διάλογος για τη µεγάλη συζήτηση της προεδρικής εκλογής της επόµενης χρονιάς, µε τον πρωθυπουργό να δέχεται για πρώτη φορά ισχυρές εισηγήσεις για την επιλογή πολιτικού προσώπου που θα χαίρει ευρείας αποδοχής από την κοινωνία. Ηδη µετά το 28% των ευρωεκλογών, αρκετοί βουλευτές εξέφρασαν ενστάσεις ως προς την ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, µε ορισµένους εξ αυτών να δείχνουν προς την κατεύθυνση των δύο πρώην πρωθυπουργών Κ. Καραµανλή και Αντ. Σαµαρά, µε την κυβέρνηση ωστόσο να κλείνει την κουβέντα, που ζωήρεψε µετά τη µετεκλογική συνεδρίαση της «γαλάζιας» Κ.Ο., κρίνοντας το αντικείµενό της άκαιρο και πρόωρο.

Ωστόσο, το προσεχές φθινόπωρο αναµένεται να κορυφωθούν οι ζυµώσεις, µε τον πρωθυπουργό να γίνεται πλέον δέκτης προτάσεων να µην καταφύγει εκ νέου στη λύση της κ. Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας, αλλά να κοιτάξει προς πρόσωπα µε έντονο το στοιχείο της πολιτικότητας, είτε µε «καταγωγή» από την κεντροδεξιά παράταξη είτε από τον κεντρώο χώρο, που σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσει µια κοινώς αποδεκτή επιλογή για το ανώτατο πολιτειακό αξίωµα.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά