Σε ένα δεκαπενθήµερο-φωτιά εισέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο χρόνος µετράει αντίστροφα για τη µετωπική σύγκρουση του Στέφανου Κασσελάκη µε τους «87», αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα. Σύµφωνα µε όλες τις συγκλίνουσες εκτιµήσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να ξεκαθαρίσει εδώ και τώρα το εσωκοµµατικό τοπίο. Θεωρεί πως οι «87» (Γεροβασίλη, Βασιλειάδης, Σπίρτζης, Ζαχαριάδης, Νοτοπούλου, Γιαννούλης, Φλαµπουράρης κ.ά.) έχουν αποκλειστικό γνώµονα την υπονόµευσή του και µάλιστα φέρεται να πιστεύει πως πίσω από οτιδήποτε γίνεται στο εσωτερικό του κόµµατος κρύβεται ο κ. Τσίπρας.

Μοιάζει, όπως λέγεται στην Κουµουνδούρου, να του έχει γίνει έµµονη ιδέα ο πρώην πρωθυπουργός, γι’ αυτό και προβαίνει στην αποκάλυψη (µε διαδοχικά άρθρα στην εφηµερίδα «Documento») ακόµα και ιδιωτικών συνοµιλιών που είχε µε τον κ. Τσίπρα από το περασµένο καλοκαίρι, όταν και αποφάσισε αρχικώς να εµπλακεί µε τα κοµµατικά δρώµενα του ΣΥΡΙΖΑ και ακολούθως να διεκδικήσει την ηγεσία. Ο κ. Κασσελάκης είναι αναµφισβήτητα ένας απρόβλεπτος πολιτικός παίκτης, ο οποίος ανά πάσα στιγµή µπορεί να προβεί σε κινήσεις που δεν είναι συνηθισµένες για έναν παραδοσιακό πολιτικό, ιδίως της ευρύτερης Αριστεράς. Σύµφωνα µε κοµµατικές πηγές, αφετηρία των εξελίξεων που θα πυροδοτήσει ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης είναι η ενδεχόµενη διαγραφή του Χρήστου Σπίρτζη, εν γνώσει του πως η επιλογή αυτή θα επισπεύσει τις διαδικασίες της σύγκρουσης µε τους «87» και πολύ περισσότερο τη διάσπαση.

Η Επιτροπή ∆εοντολογίας, που θα συνεδριάσει την Πέµπτη, θα πρέπει να αποφασίσει αν εισηγείται προς την Κεντρική Επιτροπή τη διαγραφή του. Στην περίπτωση που υπάρχει πρόταση για διαγραφή, θα κληθεί η Κεντρική Επιτροπή, που είναι προγραµµατισµένη για τις 7 και 8 Σεπτεµβρίου, να διαγράψει τον κ. Σπίρτζη, ο οποίος είναι µέλος της. Σε αυτό το ενδεχόµενο είναι προφανές πως η πλευρά των «87» θα σηκώσει το λάβαρο της αντίδρασης, όπως έχουν συµφωνήσει σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις που έχουν κάνει. Βεβαίως, οι συσχετισµοί σε καµία περίπτωση δεν είναι υπέρ τους. Αντιθέτως...

Το πλάνο Κασσελάκη για προσφυγή στη βάση του κόμματος

Οι αποκλειστικές πληροφορίες της «Κυριακάτικης Απογευµατινής» έρχονται να αποκαλύψουν το πλάνο που έχει στο πίσω µέρος του µυαλού του ο Στέφανος Κασσελάκης. Μιλάµε εν προκειµένω για τις εισηγήσεις που έχει δεχτεί από συνοµιλητές του, χωρίς να έχουν ληφθεί ακόµα οι οριστικές αποφάσεις. Πρόκειται για το ενδεχόµενο να σηκώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το γάντι στους «87» και να προσφύγει στη βάση του κόµµατος για ανανέωση της λαϊκής εντολής. Υπενθυµίζεται πως από το βήµα του συνεδρίου τον περασµένο Φεβρουάριο είχε προκαλέσει την εσωκοµµατική αντιπολίτευση, λέγοντάς τους «βρείτε µου αντίπαλο», ωστόσο έγιναν κοµµατικοί συµβιβασµοί, καθώς βρισκόµασταν λίγους µήνες πριν από τις ευρωεκλογές και ο κ. Κασσελάκης πήρε πίσω την «απειλή» του.

Γνωρίζει πολύ καλά πως το αδύνατο σηµείο της εσωκοµµατικής µειοψηφίας είναι πως δεν έχει ηγέτη. Προφανώς ο άτυπος ηγέτης της πλευράς των «87» είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο ο τελευταίος δεν έχει την παραµικρή διάθεση να εµπλακεί στα εσωτερικά δρώµενα και πολύ περισσότερο να µπει σε αντιπαράθεση µε τον κ. Κασσελάκη. Ο κ. Τσίπρας θεωρεί ουσιαστικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει τον κύκλο του και πως απαιτείται κάτι ευρύτερο και µεγάλο.

Ως προς τις σκέψεις που τριβελίζουν το µυαλό του κ. Κασσελάκη, µε την επιλογή να κινήσει τις εκλογικές διαδικασίες θα φέρει σε δύσκολη θέση την εσωκοµµατική µειοψηφία, δεδοµένου ότι θα πρέπει να λάβει άµεσα τις αποφάσεις για το τι ακριβώς θέλει να κάνει. Τα σενάρια σε αυτή την περίπτωση δεν είναι πολλά. Είτε να βρει ένα πρόσωπο που θα αντιπαρατεθεί µε τον κ. Κασσελάκη εν γνώσει του(ς) πως δεν θα έχει καµία ουσιαστική τύχη. Είτε να αφήσει τον κ. Κασσελάκη να είναι ο µοναδικός υποψήφιος, κάτι που στην πράξη θα αδυνατίσει περισσότερο την εσωκοµµατική επιρροή της. Είτε, τέλος, να µπει στη διαδικασία της οργανωµένης αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, µε άγνωστο -σήµερα- τον προορισµό.

Οι διεργασίες με ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά για ένα συμμαχικό σχήμα στις εκλογές

Ο απώτερος στόχος θα είναι να ενταχθεί το κοµµάτι, που θα αποσκιρτήσει, στις διεργασίες µε το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά για ένα συµµαχικό σχήµα που θα κατεβεί στις εκλογές. Το σενάριο αυτό βεβαίως είναι σε απόλυτη συνάρτηση µε τα τεκταινόµενα στο ΠΑΣΟΚ αµέσως µετά την εκλογή ηγεσίας και τις διαθέσεις που θα επιδείξει το πρόσωπο που θα καθίσει στην προεδρική καρέκλα. Αν δεν ευδοκιµήσει το ενδεχόµενο για κάτι ευρύτερο, είναι σαφές πως τα στελέχη που θα αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε κάποια µεµονωµένα πρόσωπα θα συζητήσουν µε το ΠΑΣΟΚ είτε θα κάνουν συντεταγµένη συζήτηση µε το κόµµα του κ. Χαρίτση, που ήδη έχει στα σκαριά τη συνεργασία µε το κόµµα του Πέτρου Κόκκαλη.

Σε κάθε περίπτωση, αν ο κ. Κασσελάκης τραβήξει το χαρτί των εκλογών για την αναβάπτισή του, το µεγάλο στοίχηµα θα είναι πρωτίστως η συµµετοχή. Κι αυτό γιατί, τις ίδιες πάνω-κάτω µέρες, θα διεξάγονται και οι εσωκοµµατικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, όπου εκτιµάται πως µπορεί να πλησιάσει η συµµετοχή ακόµα και τις 300.000. Εκ των πραγµάτων, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ µπαίνει σε µια φάση ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, µε απρόβλεπτο το µέλλον. ∆ιότι έτσι όπως είναι η κατάσταση στο κόµµα, ποιος µπορεί να αποκλείσει το σενάριο να κατεβεί ο Παύλος Πολάκης για πρόεδρος απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη;

Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»