Δημήτρης Παπαστεργίου στην Απογευματινή: Υπολογίζεται εντός του 2024 η λειτουργία απομακρυσμένης εξέτασης μαρτύρων
Εφ'όλης της ύλης συνέντευξη
Ο υπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης µιλάει στην "Κυριακάτικη Απογευµατινή" και αναλύει τα επόµενα βήµατα για τον µετασχηµατισµό του ∆ηµοσίου
Για τα επόµενα βήµατα στον στόχο του ψηφιακού µετασχηµατισµού του κράτους µιλά στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» ο υπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, Δηµήτρης Παπαστεργίου, ορίζοντας ως το µεγάλο στοίχηµα για το επόµενο διάστηµα τη διαλειτουργικότητα των συστηµάτων του Δηµοσίου, αλλά και την κατάργηση των δηµοφιλών πιστοποιητικών, µε σκοπό τη µείωση της γραφειοκρατίας και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρεται στα επόµενα βήµατα για την ψηφιοποίηση της ∆ικαιοσύνης και τις παρεµβάσεις στο δίκτυο τηλεπικοινωνιών.
Ποιες είναι οι επόµενες κινήσεις στην κατεύθυνση του ψηφιακού µετασχηµατισµού του κράτους; Ποιες νέες υπηρεσίες σχεδιάζετε να ενταχθούν στο wallet;
H αρχή έγινε τις προηγούµενες ηµέρες µε τον µηχανισµό που δείξαµε, µε αφορµή τη δυνατότητα να κάνουµε ασφαλιστήρια συµβόλαια αυτοκινήτων µέσω του wallet. Στην ουσία αυτή η εφαρµογή δεν είναι κάτι τροµερά σηµαντικό, αλλά είναι ο ίδιος µηχανισµός που θα µας δώσει τη δυνατότητα να καταργήσουµε τα 10 πιο δηµοφιλή πιστοποιητικά. Τα επόµενα βήµατα που κάνουµε µαζί µε το υπουργείο Εσωτερικών είναι στην κατεύθυνση να λειτουργούν τα συστήµατα κατευθείαν µεταξύ τους - είναι ένα πολύ µεγάλο στοίχηµα για εµάς. Ολος αυτός ο µηχανισµός περνάει από το υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, οπότε η επόµενη µεγάλη πρόκληση για το 2024 είναι να υλοποιηθεί.
Ποια πιστοποιητικά είναι τα επόµενα στη λίστα προς κατάργηση;
Είναι τα πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης, αλλά τώρα ελέγχουµε και τη λίστα των υπόλοιπων οκτώ, προκειµένου δούµε ποια από αυτά µπορούµε να καταργήσουµε. Ξέρετε, υπάρχουν κάποια που δεν βγαίνουν ψηφιακά, όπως τα ποινικά µητρώα, όπου η αίτηση γίνεται ψηφιακά αλλά δεν εκδίδεται ψηφιακά, άρα δεν είναι εύκολο να τα καταργήσεις, ακόµη τουλάχιστον. ∆ουλεύουµε, πλέον, και µε το υπουργείο ∆ικαιοσύνης στη δυνατότητα ψηφιοποίησης. Προχωράµε βήµα βήµα προς αυτή την κατεύθυνση. Να προσθέσω ότι από τον Σεπτέµβριο θα έχουµε στο wallet και τα ακίνητά µας. Λογικά στη ∆ΕΘ θα το παρουσιάσουµε και κάπου εκεί θα είµαστε και έτοιµοι πλέον να παρουσιάσουµε ακριβές χρονοδιάγραµµα και για την κατάργηση των πιστοποιητικών.
Αναφερθήκατε στη ∆ικαιοσύνη. Πώς προχωρά το πρότζεκτ ejustice και πότε θα έχουµε την ηλεκτρονική επίδοση δικαστικών εγγράφων;
Τα πρώτα τρία, που είναι η κλήση σε ποινικά δικαστήρια, η κλήση µάρτυρα και η µαρτυρία, υπάρχουν από τον Νοέµβριο σε κάποια δικαστήρια στην Αθήνα που τρέχουν πιλοτικά. Ο σκοπός είναι πλέον µαζί µε το υπουργείο ∆ικαιοσύνης να επεκτείνουµε αυτές τις ευκολίες και τις ψηφιακές δυνατότητες σε όλα τα δικαστήρια. Ο µηχανισµός που υπάρχει είναι αυτός που δοκιµάσαµε και λειτουργεί και πλέον πρέπει να βοηθήσουµε τη ∆ικαιοσύνη να το επεκτείνει παντού. Το θέµα είναι πώς θα φτιάξουµε µηχανισµούς ώστε αυτά τα αρχεία να παράγουν πληροφορία και ευκολίες για τους ανθρώπους της ∆ικαιοσύνης. Αυτή την κουβέντα κάνουµε τώρα µε τη ∆ικαιοσύνη. ∆ηλαδή το πώς αυτό το οποίο σήµερα ψηφιοποιούµε αύριο το πρωί θα είναι ένα πολύ σηµαντικό εφόδιο για τους λειτουργούς της ∆ικαιοσύνης, έτσι ώστε να µπορούν να κάνουν τη δουλειά τους πιο εύκολα, χωρίς να κουβαλάνε τόνους χαρτιών, προκειµένου να µπορούν να διεκπεραιώσουν µια υπόθεση και να πάρουν µια απόφαση.
Οι δίκες µέσω τηλεδιάσκεψης θα ξεκινήσουν; Είναι κάτι το οποίο είχε προαναγγελθεί.
Ο εξοπλισµός στα περισσότερα σηµεία έχει τοποθετηθεί. Είναι θέµα λειτουργίας της ∆ικαιοσύνης. Θεωρώ ότι µέσα στο 2024 θα µπορέσουµε να έχουµε και την πρώτη λειτουργία αποµακρυσµένης εξέτασης µάρτυρα. Στην ουσία δεν θα είναι τηλεδίκες, όπως έχουµε συνηθίσει να τα λέµε, αλλά είναι η δυνατότητα αποµακρυσµένης εξέτασης ενός µάρτυρα, κάτι το οποίο διευκολύνει πάρα πολύ την όλη διαδικασία.
Ενα άλλο θέµα είναι τα data centers. Πώς προχωράει η υλοποίησή τους; Πότε θα είναι έτοιµα τα πρώτα data centers στην Ελλάδα;
Το ελληνικό ∆ηµόσιο έχει τα δικά του data centers, σε διάφορα σηµεία και της Αττικής αλλά και της επικράτειας. Επίσης υπάρχουν και µεγάλα ιδιωτικά data centers, που φιλοξενούν και δικές µας υποδοµές αλλά και υποδοµές µεγάλων παρόχων cloud υπηρεσιών. Υπάρχει πολύ µεγάλο ενδιαφέρον σε αυτόν τον τοµέα στην Ελλάδα για τον εξής λόγο: είµαστε ένα σταυροδρόµι ανάµεσα σε τρεις ηπείρους, αλλά είµαστε και ένα σταυροδρόµι καλωδίων τα οποία συνδέουν τις ηπείρους αυτές, µε αποτέλεσµα να ενδιαφέρονται µεγάλες εταιρείες. Η Microsoft και η Google έχουν εκφράσει την επιθυµία και έχουν ξεκινήσει πλέον σχετικές διαδικασίες να υλοποιήσουν τα centers. Αυτή την ώρα, βλέπουµε µαζί µε τον Α∆ΜΗΕ και τον ∆Ε∆∆ΗΕ ότι θα πρέπει να φροντίσουµε στα σηµεία στα οποία θα γίνουν τα data centers να υπάρχει και ενέργεια, να υπάρχει δίκτυο ικανό να σηκώσει τα data centers, αλλά να υπάρχει και ικανή τηλεπικοινωνιακή υποδοµή, οπτικές ίνες. Αυτή την άσκηση τώρα λύνουµε, έτσι ώστε να µην προκύψουν ζητήµατα ασυµβατότητας.
Ποιος είναι ο σχεδιασµός σας για τις τηλεπικοινωνίες; Κάτι που απασχολεί τους πολίτες είναι το θέµα της ακρίβειας στα συµβόλαια και τα τιµολόγια των τηλεπικοινωνιών. Σχεδιάζετε κάποιου είδους παρέµβαση προς αυτή την κατεύθυνση;
Να τα πάρουµε µε τη σειρά. Θα πρέπει να ξεχωρίσουµε τη σταθερή τηλεφωνία από την κινητή τηλεφωνία. Η σταθερή τηλεφωνία είναι µια αγορά που είναι ρυθµιζόµενη και µάλιστα όλο αυτό το διάστηµα υπήρχε και µια µεγάλη κουβέντα για κεντρικές συµφωνίες και εκπτώσεις, στις οποίες προχώρησαν κάποιοι πάροχοι. Από την άλλη, η κινητή τηλεφωνία είναι µια αγορά που δεν ρυθµίζεται. Σε αυτόν τον τοµέα έχουµε πολύ καλές ταχύτητες. Η Ελλάδα έχει πολύ καλό δίκτυο 5G, αν αναλογιστεί κανείς, δε, ότι έχουµε πολλά βουνά και πολλά νησιά, βρισκόµαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Και εδώ όµως ερχόµαστε να κάνουµε παρεµβάσεις κυρίως µε την κάλυψη στα σύνορα που είναι προβληµατική και υπάρχουν σκέψεις πλέον να κάνουµε κι εµείς συγκεκριµένες επενδύσεις αλλά και συµφωνίες, έτσι ώστε να µπορέσουµε σε όλη τη χώρα να δώσουµε και ευρυζωνικό δίκτυο, αλλά και να µπορέσουµε να καλύψουµε τέτοιου είδους ανορθογραφίες. Θα ήθελα, όµως, να τονίσω πως δεν έχουν αυξηθεί οι τιµές στην Ελλάδα στις επικοινωνίες. Μάλιστα ο δείκτης, αν το δούµε και σε σχέση µε τον πληθωρισµό, ήταν µάλλον ο µόνος δείκτης στις τηλεπικοινωνίες που κινήθηκε ελαφρά πτωτικά. Βέβαια θα πει κάποιος ότι πρέπει να δούµε και τη σχέση ποιότητας και τιµής και εδώ έρχοµαι να απαντήσω µε αυτό που σας είπα νωρίτερα, ότι πλέον βελτιώνουµε πολύ τις υποδοµές µας. Ξέρετε, ξεκινήσαµε από το µηδέν το 2019, είχαµε 0% διείσδυση οπτικών ινών. Πλέον ο ρυθµός που αναπτυσσόµαστε είναι πάρα πολύ γρήγορος.
Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»