Στην Πεντέλη μεταβαίνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου και θα προεδρεύσει σε σύσκεψη, παρουσία των συναρμόδιων υπουργών, των δημάρχων και της Περιφέρειας, για τη στήριξη των πληγέντων μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.

Την ίδια ώρα, όμως, διά στόματος Βασίλη Κικίλια ανοίγει η συζήτηση για την εισαγωγή πλατύφυλλων δένδρων στα περιαστικά δάση με δεδομένο ότι τα πεύκα θεωρούνται το πιο εύφλεκτο είδος. Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης έθεσε ουσιαστικά το ζήτημα στη δημόσια σφαίρα, αναφερόμενος στην ανάγκη να υπάρξει σχετική συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα, ώστε να προστατευτούν και να θωρακιστούν τα δάση. «Χρειαζόμαστε πλατύφυλλα δέντρα, όπως χαρουπιές και καστανιές αντί για πεύκα, που είναι εύφλεκτα», είπε ο κ. Κικίλιας (Οpen). Κατά καιρούς αρκετοί ειδικοί επιστήμονες θέτουν αυτή τη διάσταση, ειδικότερα για τα περιαστικά δάση της Αττικής, αλλά όχι μόνο, υποστηρίζοντας πως τα πλατύφυλλα δένδρα, όπως οι βελανιδιές, καθώς και άλλα ιθαγενή δασικά είδη μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αναδασώσεις, στις κατάλληλες θέσεις και έπειτα από σχετική ειδική μελέτη.

Στόχος είναι να λειτουργούν ως ανασχετικοί παράγοντες στις πυρκαγιές επιβραδύνοντας την επέκταση των πυρκαγιών και δίνοντας χρόνο στις δυνάμεις πυρόσβεσης. Εν αντιθέσει με τα πεύκα, αυτά τα δένδρα θεωρούνται λιγότερο εύφλεκτα και «επενδύουν» στον χρόνο, καθώς είναι μακρόβια και βραδυαυξή και κάποια είδη, όπως η ήμερη βελανιδιά και η χνοώδης δρυς, μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν σε πολλές περιοχές χαμηλού και μέσου υψομέτρου. Παράλληλα όμως, η όποια προσπάθεια χρειάζεται προπαρασκευή και οργανωμένο σχέδιο, καθώς τα πευκοδάση αφενός δεν πρέπει να εκλείψουν από το περιβάλλον, αφού έχουν και οικονομική σημασία. Κι αυτό καθώς φιλοξενούν παραγωγικές δραστηριότητες, με πρώτη τη μελισσοκομία και την παραγωγή ρητίνης.

Σε αυτή τη φάση οι καταγραφές των ζημιών σε επιχειρήσεις και σπίτια έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ η πλατφόρμα της κρατικής αρωγής ανοίγει τις επόμενες ώρες. Στόχος της κυβέρνησης, και αυτό θα τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι οι αποζημιώσεις να δοθούν τάχιστα, ακόμα και το επόμενο δεκαπενθήμερο, ώστε οι πολίτες που επλήγησαν να ανακουφιστούν άμεσα. Την ίδια ώρα, όμως, προβληματισμός επικρατεί και για τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς το φθινόπωρο πλησιάζει και συνεπώς αναμένονται ανακοινώσεις που θα αφορούν την πρόληψη αυτών των φαινομένων.

Δεδομένο θεωρείται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταστήσει σαφές και με τρόπο εμφατικό πως το κράτος θα είναι παρόν, δίπλα στους πολίτες που επλήγησαν, απαντώντας διά της παρουσίας του στα καμένα στις μομφές της αντιπολίτευσης για κυβερνητική αδιαφορία, απέναντι στην καταστροφή.

Στη διευρυμένη σύσκεψη θα δώσουν το «παρών» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, και οι δήμαρχοι Πεντέλης, Χαλανδρίου, Παλλήνης, Βριλησσίων, Ωρωπού, Διονύσου, Μαραθώνα και Ραφήνας-Πικερμίου. Στη σύσκεψη θα συζητηθούν εκτενώς τα ευρήματα από τις αυτοψίες αλλά και οι δράσεις που θα αναληφθούν με ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αποκατάσταση των πληγών που προκάλεσαν τα πύρινα μέτωπα.

Όσον αφορά την ενίσχυση του μηχανισμού πυρόσβεσης, έχουν συμβασιοποιηθεί 1.100 οχήματα της Πυροσβεστικής. «Ποτέ στην ιστορία της χώρας δεν έχουν παρθεί τόσα οχήματα όλων των τύπων για το Πυροσβεστικό Σώμα», είπε ο Βασίλης Κικίλιας και αναφέρθηκε στην προμήθεια των νέων αεροσκαφών Canadair υπογραμμίζοντας: «Παίρνουμε από την καναδική εταιρεία 7 Canadair. Από το 2026 θα αρχίσουμε να τα παραλαμβάνουμε και το σύνολό τους θα το έχουμε πάρει έως το 2030. Σε αυτά θα προστεθούν 10 μεσαίου τύπου ελικόπτερα, μετεωρολογικοί σταθμοί, ραντάρ, τεχνητή νοημοσύνη, 100 drones και 32 τράκτορες».


Μελέτη για την αποκατάσταση της Πεντέλης μετά την καταστροφή

Τη μελέτη σχετικά με τις διαδικασίες επανάκαμψης της βιοποικιλότητας στην Πεντέλη, η οποία επλήγη από την τελευταία πυρκαγιά -και πολλές προγενέστερες- θα διενεργήσει ομάδα επιστημόνων που συγκρότησε ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεράσιμος Σιάσος. Τα αποτελέσματα του έργου, του οποίου παρόμοιο ως προς την ποικιλότητα των οργανισμών δεν έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, θα προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις για τον τρόπο με τον οποίο τα οικοσυστήματα αυτορυθμίζονται και ανακάμπτουν. Επιπλέον, θα εκτιμηθούν η ποιότητα και η έκταση στοχευμένων δράσεων, ώστε να υποβοηθηθεί η φυσική επανάκαμψη.

Για τη διεξοδική μελέτη της επανάκαμψης της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων της Πεντέλης στην αρχική λειτουργική τους κατάσταση προτείνεται η συνεχής παρακολούθηση των πληθυσμών επί τουλάχιστον πέντε έτη μετά τη φωτιά.
  • Σε πρώτη φάση, θα πραγματοποιηθεί η αναλυτική καταγραφή της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί μετά τις φωτιές. Με δειγματοληψίες σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της Πεντέλης θα διαπιστωθεί εάν και πόσα είδη διασώθηκαν και παρέμειναν στην περιοχή.
  • Σε δεύτερη φάση, θα εκτιμηθούν η σύσταση των βιοκοινοτήτων και η πυκνότητα των πληθυσμών σε περιφερειακές, γειτονικές θέσεις, αλλά και… άκαυτες νησίδες στα δάση, οι οποίες λειτουργούν ως αφετηρίες για την επανεποίκιση των καμένων περιοχών.

Συνεργάτες του έργου είναι οι Παναγιώτης Παφίλης, καθηγητής Ζωικής Ποικιλότητας, Αριστείδης Παρμακέλης, αναπλ. καθηγητής Οικολογίας και Βιοποικιλότητας Χερσαίων Οικοσυστημάτων, Θεοφάνης Κωνσταντινίδης, αναπλ. καθηγητής Συστηματικής Φυτών και Βιοποικιλότητας, Κώστας Τριάντης, αναπλ. καθηγητής Βιοποικιλότητας Οικοσυστημάτων, Νίκος Φύλλας, επίκουρος καθηγητής Χερσαίας Οικολογίας, Μαργαρίτα Αριανούτσου, ομότιμη καθηγήτρια Οικολογίας και Χερσαίων Οικοσυστημάτων, Ιωάννης Αναστασίου, Ιωάννης Μπαζός, Δημήτρης Καζάνης, ενώ θα συμμετάσχουν και καθηγητές άλλων ΑΕΙ.