H προώθηση παροχής ψηφιακών υπηρεσιών από τα πανεπιστήμια περιλαμβάνεται στο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Ο αρμόδιος υπουργός, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί και «γκουρού της τεχνολογίας», στοχεύει στη σύνδεση όλων των πανεπιστημίων της χώρας στο gov.gr.

Η πλατφόρμα ptyxia.gov.gr διαθέτει ηλεκτρονικά σε αποφοίτους περισσότερους από 500.000 τίτλους σπουδών, από προπτυχιακά έως και μεταπτυχιακά, πτυχία από 21 πανεπιστημιακά ιδρύματα, και μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί περισσότερα από 50.000 αντίγραφα. Στόχος είναι η απλούστευση όλων των διαδικασιών και η πλήρης ψηφιοποίηση των ιδρυμάτων, αλλά και η άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών. Πρόσφατα συνδέθηκε, μέσω του gov.gr, και το Πανεπιστήμιο Κρήτης με 5.000 τίτλους σπουδών, ενώ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα προγραμματίζεται να εκδίδουν ψηφιακά τους τίτλους σπουδών τους και οι απόφοιτοι των ιδρυμάτων που δεν έχουν συνδεθεί, δηλαδή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πανεπιστήμια αυτά, λόγω τεχνικών προβλημάτων, δεν έχουν επιτύχει ακόμη τη σύνδεσή τους με το σύστημα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ολοκλήρωση της διασύνδεσης του συνόλου των πανεπιστημίων της χώρας θα σημάνει και την επέκταση των ψηφιακών υπηρεσιών από τα πανεπιστήμια, με βεβαίωση σπουδών και παράρτημα διπλώματος. Στα ψηφιακά πτυχία αναφέρθηκε πριν από λίγο καιρό και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «διαθέσιμοι μέσω του gov.gr είναι πλέον περίπου 5.000 τίτλοι σπουδών (πτυχία πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών από το 2022 και μετά) του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι το 21ο πανεπιστημιακό ίδρυμα του οποίου οι απόφοιτοι μπορούν να εκδώσουν ηλεκτρονικά αντίγραφο του τίτλου σπουδών τους μέσω του ptyxia.gov.gr».

Δεν το παρέχουν

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπουν στο ptyxia.gov.gr και να κατεβάσουν το πτυχίο τους με τους προσωπικούς κωδικούς του Τaxisnet και τον ΑΜΚΑ τους. Το πτυχίο που θα εκδοθεί έχει έναν και μοναδικό κωδικό επαλήθευσης και ηλεκτρονική σφραγίδα και μπορεί να αποσταλεί ηλεκτρονικά ή να εκτυπωθεί και να κατατεθεί έγχαρτο από τον ενδιαφερόμενο. Οι απόφοιτοι πρέπει να γνωρίζουν ότι κάποια πανεπιστήμια, παρά το γεγονός ότι είναι συνδεδεμένα, δεν παρέχουν το σύνολο των πτυχίων, όπως, π.χ., το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, που εκδίδει τίτλους από το 2010 και μετά για το σύνολο των τμημάτων, ενώ κάποια πανεπιστήμια εκδίδουν μόνο αντίγραφα για μεταπτυχιακούς τίτλους, όπως το ΕΚΠΑ ή από κάποια συγκεκριμένα τμήματα.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διαθέτει τίτλους σπουδών για το σύνολο των τμημάτων και των προγραμμάτων, όπως και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ενώ το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων διαθέτει προπτυχιακούς τίτλους σπουδών από 1ης/9/2020 μέχρι σήμερα, για τα εξής τμήματα: Ψυχολογίας, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Μαθηματικών. Οσοι επιθυμούν μπορούν να πληροφορηθούν αναλυτικά για τη διαδικασία έκδοσης ηλεκτρονικού αντιγράφου τίτλου σπουδών θέτοντας στον Ψηφιακό Βοηθό (mAΙgov) σχετικό ερώτημα. Τα πτυχία αυτά εντάσσονται και στη διαδικασία ηλεκτρονικής επισημείωσης με τη σφραγίδα της Χάγης e-apostille. gov.gr, η οποία πλέον μπορεί να πραγματοποιηθεί από τους ίδιους τους πολίτες που επιθυμούν να αποστείλουν τα πτυχία τους στο εξωτερικό, με λίγα κλικ, μέσω του e-apostille.gov.gr, αντί για δύο επισκέψεις με φυσική παρουσία. Η επιβεβαίωση της γνησιότητας του αντιγράφου πραγματοποιείται απλά και γρήγορα, μέσω της εφαρμογής επαλήθευσης docs.gov.gr/validate, πληκτρολογώντας τον μοναδικό κωδικό επαλήθευσης του εγγράφου.

Σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας (ΕΔΥΤΕ) θα λειτουργήσουν θυρίδες gov.gr, στις οποίες θα καταχωρίζεται η αίτηση του ενδιαφερομένου για την περίπτωση των ιδρυμάτων που δεν έχουν ολοκληρώσει τη σύνδεσή τους με το Κέντρο Διαλειτουργικότητας. Το αίτημα καταχωρίζεται σε ταυτοποιημένη θυρίδα και η γραμματεία του κάθε τμήματος θα απαντά ηλεκτρονικά. Για όσα πανεπιστήμια έχουν συνδεθεί με το Κέντρο η διαδικασία είναι άμεση, ενώ στην περίπτωση πανεπιστημίων που δεν έχουν ολοκληρώσει τις τεχνικές διαδικασίες ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να περιμένει την απάντηση του ιδρύματος. Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της υπηρεσίας έγιναν από το υπουργείο Παιδείας, τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. - GRNET) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τα στοιχεία των πολιτών και των τίτλων σπουδών αντλούνται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 17/8