Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε μόλις πριν από λίγη ώρα, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο ίδιος έκανε δεκτή την παραίτηση της διοικήτριας του νοσοκομείου Σάμου, Αφροδίτης Αγγέλη και όπως τονίζει «θα ορίσουμε εντός της εβδομάδος τον προσωρινό Διοικητή».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις και μάλιστα με στοιχεία και αριθμούς σε δημοσιεύματα που αφορούν στο Νοσοκομείο Σάμου και τόνισε προς πάσα κατεύθυνση ότι: «Η στήριξη στο νοσοκομείο είναι έμπρακτη».

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έκανε αναφορά σε ανάρτησή του στο Νοσοκομείου Σάμου, μίλησε για τις προσλήψεις που έγιναν και την προσπάθεια για την στελέχωση του νοσηλευτικού ιδρύματος, παραδέχτηκε ότι «Προβλήματα υπάρχουν», αλλά όπως ξεκαθάρισε: «θα βρούμε και τις λύσεις μία μία με σκληρή δουλειά».

Αναλυτικά ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε στην ανάρτησή του:

«Σε απάντηση πρόσφατων δημοσιευμάτων για το ΓΝ Σάμου τα πραγματικά περιστατικά έχουν ως εξής: Στο ΓΝ Σάμου «Άγιος Παντελεήμων», το οποίο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 είχε ποσοστό κάλυψης κλινών 41%, σήμερα υπηρετούν 267 άτομα, εκ των οποίων 35 μόνιμοι ιατροί κλάδου ΕΣΥ, 5 επικουρικοί ιατροί, 3 ιατροί με δελτίο παροχής υπηρεσιών υγείας (μπλοκάκι) και 129 νοσηλευτές. Απο τον Ιούλιο του 2019 έως και σήμερα έχουν προκηρυχθεί 31 μόνιμες θέσεις ιατρών κλάδου ΕΣΥ, εκ των οποίων παραπάνω από τις μισές απέβησαν άγονες, 22 θέσεις μονίμου νοσηλευτικού και 6 θεσεις μόνιμου λοιπού προσωπικού. Κατά την τελευταία 4ετία το νοσοκομείο έχει ενισχυθεί (μόνιμο και επικουρικό προσωπικό) με 22 ιατρούς, 40 άτομα νοσηλευτικού προσωπικού και 58 άτομα λοιπού προσωπικού.

Επιπροσθέτως, λόγω των αυξημένων αναγκών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μετακινήθηκαν στο ΓΝ Σάμου 1 παθολόγος από τις 15/07 – 14/08 και 1 παιδίατρος από 30/07 – 13/08.

Αναφορικά με τη στελέχωση της παιδιατρικής κλινικής, για την οποία γίνεται λόγος, σήμερα υπηρετούν σε αυτήν:

1. 1 μόνιμη παιδίατρος, η οποία αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στο Τζάνειο

2. 1 ιδιώτης παιδίατρος με δελτίο παροχής υπηρεσιών υγείας (μπλοκάκι)

3. 1 ειδικευόμενη ιατρός μετακινημένη από το ΠΓΝ «Αττικόν». Μια επιπλέον ειδικευόμενη ιατρός θα μετακινηθεί από τις 24/8. Επίσης, κάνει 7 εφημερίες/μήνα στην Παιδιατρική Κλινική 1 Γενική Ιατρός από το ΠΙ Βαθέος υπό την επίβλεψη παιδιάτρου.

Επισημαίνεται ότι από το 2019 έχουν προκηρυχθεί 5 θέσεις ειδικότητας παιδιατρικής (η τελευταία με την προκήρυξη Φεβρουαρίου 2024), εκ των οποίων οι 3 κατέστησαν άγονες, ενώ προσλήφθηκαν 2 ιατροί, εκ των οποίων ο ένας παραιτήθηκε 2,5 χρόνια μετά την πρόσληψη.

Παρά τις συγκεκριμένες ελλείψεις, στις οποίες ανταποκρινόμαστε άμεσα και αποτελεσματικά, η στήριξη στο νοσοκομείο είναι έμπρακτη. Ειδικότερα, πλέον των προκηρύξεων θέσεων, πρέπει να τονισθεί ότι ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου από 5,6 εκατ. ευρώ το 2019 αυξήθηκε σε 6,5 εκατ. ευρώ το 2023, σημειώνοντας αύξηση 15,4%.

Επίσης, έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, έργο αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών του Νοσοκομείου, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν υπάρχουν προβλήματα αλλά η εικόνα της κατάρρευσης πόρρω απέχει από την πραγματικότητα. Και το Νοσοκομείο Σάμου υποφέρει από τα ίδια προβλήματα με τα υπόλοιπα περιφερειακά νοσοκομεία και με τα νέα μέτρα θα έχουμε πιστεύουμε στις προσκλήσεις μεγαλύτρη συμμετοχή.

Αύριο με τον υφυπουργό @mthemisto επισκεπτόμαστε την Λέρο και θα μιλήσουμε με την τοπική Κοινωνία για τα προβλήματα του εκεί Νοσοκομείου, εκεί θα συναντήσουμε και τον κ. Δήμαρχο Πάτμου να μιλήσουμε και για τα προβλήματα της Πάτμου. 30 Αυγούστου πάμε στη άλλο Λήμνο για τους ίδιους λόγους και μετά θα προγραμματίσουμε ταξίδι και στη Σάμο. Στην Σάμο επίσης χθες έκανα δεκτή την παραίτηση της Διοικήτριας και θα ορίσουμε εντός της εβδομάδος τον προσωρινό Διοικητή. Προβλήματα υπάρχουν αλλά θα βρούμε και τις λύσεις μία μία με σκληρή δουλειά».

Η ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη: