Με ολοκληρωμένο σχέδιο δέκα σημείων μετέβη χθες στα καμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου προήδρευσε στη διευρυμένη σύσκεψη στο δημαρχείο της Πεντέλης, με αντικείμενο τη διαχείριση των συνεπειών που προκάλεσαν τα πύρινα μέτωπα στη Βορειοανατολική Αττική.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στη σύσκεψη παραδέχθηκε ότι, αν και σε πολλά επίπεδα έχουν γίνει βήματα προόδου, δεν μπορεί να υπάρχει ικανοποίηση «όταν οι ίδιες οι εξελίξεις μάς ξεπερνούν» και στάθηκε ιδιαίτερα στην κρατική αρωγή προς τους πληγέντες. «Έχουμε χειριστεί και άλλες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, με πολλαπλάσιους δικαιούχους, και σε αυτή την περίπτωση κάθε περιουσία που χάνεται είναι μία τραγωδία για τον ιδιοκτήτη.

Έχουμε τη δυνατότητα μέσα από το πλαίσιο που έχουμε δημιουργήσει πολύ γρήγορα να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται να πατήσουν στα πόδια τους, είτε μιλάμε για κατοικίες είτε μιλάμε για επιχειρήσεις», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και εν συνεχεία αναφέρθηκε στη σημασία που θα δοθεί στα περιαστικά δάση και σε εκείνα που βρίσκονται δίπλα σε οικιστικές περιοχές, τονίζοντας ιδιαίτερα τη σημαντική διάσταση της πρόληψης.

«Οι παρεμβάσεις πρόληψης είναι αυτές που έχουν πραγματικό αποτύπωμα, ειδικά όταν γίνονται στοχευμένα και σε δάση που έχουν ιδιαίτερη οικολογική αξία και σε περιοχές που είναι κοντά στον αστικό ιστό. Το νέο σχήμα διαχείρισης δασών έχει μεγάλη σημασία. Στέκομαι στην προτεραιοποίηση εκείνων των δασικών οικοσυστημάτων που βρίσκονται πολύ κοντά σε οικιστικές περιοχές», τόνισε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε παράλληλα νέες επενδύσεις, προκειμένου να υπάρξει εκείνη η τεχνολογική υποδομή που θα επιτρέπει «να είμαστε όσο το δυνατόν πιο μπροστά και όχι πίσω από το πρόβλημα».

Ο κ. Μητσοτάκης μετέβη στις πυρόπληκτες περιοχές, τη στιγμή που είχε ήδη ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων πρώτης αρωγής, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να κινηθεί με ταχύτητα. Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία του πρωθυπουργού στα καμένα δεν αποτέλεσε ευκαιρία για κενές υποσχέσεις, αντιθέτως δόθηκαν απαντήσεις για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες αλλά και ουσιαστικές δεσμεύσεις για την επόμενη ημέρα μέσω ολοκληρωμένου πλάνου δέκα μέτρων για τη συνολική αποκατάσταση.


Ο δεκάλογος των μέτρων

Στους άξονες του κυβερνητικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής πυρκαγιάς περιλαμβάνονται:

  1. Καθαρισμοί στο πλαίσιο του προγράμματος Antinero και της έκτακτης επιχορήγησης του υπ. Εσωτερικών προς τους πυρόπληκτους δήμους όλων των δημόσιων χώρων (πάρκα, άλση, δρόμοι, πεζόδρομοι) εντός των οικισμών όπου εισέβαλε η φωτιά.
  2. Άνοιξε ήδη η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων πρώτης αρωγής από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους.
  3. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τους δήμους θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες έως το τέλος Αυγούστου του ειδικού προγράμματος «Πρασινίζω τον κήπο μου - Πρασινίζω την Πεντέλη», για τον άμεσο καθαρισμό και την ανάπλαση των ιδιωτικών κήπων που έχουν καεί, με fast track διαδικασίες σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες.
  4. Η κυβέρνηση αναθέτει στον ΟΦΥΠΕΚΑ και στις δασικές υπηρεσίες την εκπόνηση και παρουσίαση, έως το τέλος Σεπτεμβρίου, σχεδίου για την αντιπυρική προστασία και την ανάταξη των δασών και των ρεμάτων της Αττικής.
  5. Συμβασιοποιούνται ήδη με πόρους του ΤΑΑ και φορέα υλοποίησης το ΤΑΙΠΕΔ και τις δασικές υπηρεσίες αναδασώσεις σε 58.340 στρέμματα στην Αττική μέσω του προγράμματος Antinero.
  6. Υλοποιούνται και θα παρουσιαστούν τις προσεχείς εβδομάδες ολοκληρωμένες διαχειριστικές μελέτες για όλα τα δάση και τους ορεινούς όγκους της Αττικής, συνολικής επιφάνειας 1.400.000 στρεμμάτων, με στόχο από την επόμενη αντιπυρική περίοδο να οριστούν δασικοί συνεταιρισμοί ως διαχειριστές των δασών στο πλαίσιο της Δασικής Μεταρρύθμισης.
  7. Εκπονούνται αντιπυρικές μελέτες για όλη τη χώρα συνολικής επιφάνειας 42.000.000 στρεμμάτων.
  8. Εκπονούνται για πρώτη φορά τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης «Κ. Δοξιάδης», που ενσωματώνουν ειδικές προβλέψεις για την προστασία των οικιστικών ζωνών που γειτνιάζουν με δάση από τους κινδύνους της κλιματικής κρίσης και των πυρκαγιών.
  9. Συνολικά διατίθεται πέραν των 2,1 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των συστημάτων και των υποδομών της Πολιτικής Προστασίας και περίπου 1 δισ. ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για την προστασία και διαχείριση των δασών μας.
  10. Ενόψει της επόμενης αντιπυρικής περιόδου, αναβαθμίζεται και ενισχύεται με πρόσθετα εποπτικά εργαλεία, δυνατότητες ελέγχων και κυρώσεων η πολιτική για τους καθαρισμούς οικοπέδων.

Ειδική αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανάγκη καθαρισμού των οικοπέδων, καθώς, βάσει των στοιχείων που προκύπτουν από τις αυτοψίες, στην πλειονότητα των καμένων κατοικιών που κρίθηκαν ακατάλληλες προς χρήση οι ιδιοκτήτες τους δεν είχαν δηλώσει το οικόπεδο ως καθαρισμένο. Ειδικότερα, υποβλήθηκαν συνολικά 83.243 δηλώσεις καθαρισμού, από τις οποίες προκύπτει πως εκεί που είχαμε δηλώσεις καθαρισμένων οικοπέδων σε πολλές περιπτώσεις η φωτιά σταμάτησε στα όρια των οικοπέδων. Αντίθετα, εκεί όπου δεν είχε γίνει δήλωση καθαρισμένων οικοπέδων έχουμε καταγραφές καμένων κατοικιών στις αυτοψίες.