Είναι σε εξέλιξη μια... Κάσος νούμερο δύο; Αυτό είναι το ερώτημα που διατύπωναν αρκετές φωνές τις προηγούμενες ώρες στο άκουσμα της είδησης ότι το ιταλικό πλοίο «Ievoli Relume» ξεκίνησε νέο γύρο εργασιών και ότι εμφανίστηκε ξανά τουρκική φρεγάτα στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Απογευματινής», η παρούσα κατάσταση δεν είναι ίδια μ’ αυτήν του Ιουλίου. Προς το παρόν τουλάχιστον. Συγκεκριμένα, το ιταλικό σκάφος κινείται εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, συνοδεία ελληνικής κανονιοφόρου. Καλά ενημερωμένες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι το τουρκικό πολεμικό πλοίο πλέει σε διεθνή ύδατα και μάλιστα σε μεγάλη απόσταση -άνω των 25 ν.μ.- από το ιταλικό πλοίο. Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή τις κινήσεις της τουρκικής φρεγάτας και θα συνεχίσει να το κάνει. «Μηδενικός εφησυχασμός», σχολίαζαν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές.

Πάντως, η τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, αμφισβήτησε τους κυβερνητικούς διπλωματικούς χειρισμούς και έθεσε το εξής ερώτημα: «Θεωρεί άραγε το υπουργείο Εξωτερικών “υπόθεση ρουτίνας” τη νέα επίδειξη τουρκικής επιθετικότητας και αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο; Αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι με την επιλογή της αφωνίας /απραξίας, με τη μη καταγγελία της επιθετικής και παράνομης στάσης της Τουρκίας, με τη μη διεθνοποίηση της κατάστασης αυτής για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τις κατάφωρες παραβιάσεις του Δικαίου της Θάλασσας και του ευρωπαϊκού Δικαίου υπονομεύει τα συμφέροντα της χώρας;».