Προσωρινή διοίκηση θα οριστεί στο νοσοκομείο της Σάμου, εντός της εβδομάδας, καθώς σήμερα έκανε δεκτή ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, την παραίτηση της διοικήτριας του νοσοκομείου.

Η διοικήτρια του Νοσοκομείου Σάμου υπέβαλε νωρίτερα σήμερα (21/8) την παραίτησή της, η οποία προστέθηκε σε μια σειρά παραιτήσεων που καταδεικνύει την έκρυθμη κατάσταση: Μετά την παραίτηση των δύο αναισθησιολόγων που τελικά ανακλήθηκαν παραιτήθηκαν δύο παιδίατροι που δεν κάλυπταν όμως μόνιμες θέσεις, με αποτέλεσμα η μοναδική μόνιμη ιατρός να διακομισθεί σε τριτοβάθμιο νοσοκομείου της Αθήνας με συμπτώματα ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου λόγω κόπωσης και υπερεφημεριών.

Τόσο οι γιατροί του νοσοκομείου όσο και το σύνολο των εργαζομένων σε αυτό αντιδρούν στην υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του και κάνουν λόγο για εντατικοποίηση της εργασίας όλων των υγειονομικών που φτάνει στο κόκκινο με σοβαρές συνέπειες στην υγεία τους αλλά και όλων όσων αναζητούν υπηρεσίες στις δημόσιες δομές υγείας.

Η ανάρτηση Γεωργιάδη

Ο υπουργός προχώρησε στη δημοσιοποίηση στοιχείων που αφορούν το νοσοκομείο λέγοντας ότι «κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 είχε ποσοστό κάλυψης κλινών 41% ενώ σήμερα υπηρετούν 267 άτομα εκ των οποίων 35 μόνιμοι ιατροί κλάδου ΕΣΥ, 5 επικουρικοί ιατροί, 3 ιατροί με δελτίο παροχής υπηρεσιών υγείας (μπλοκάκι) και 129 νοσηλευτές».

Από τον Ιούλιο του 2019 συμπλήρωσε «μέχρι σήμερα έχουν προκηρυχθεί 31 μόνιμες θέσεις ιατρού κλάδου ΕΣΥ εκ των οποίων παραπάνω από τις μισές απέβησαν άγονες, 22 θέσεις μονίμου νοσηλευτικού και 6 θέσεις μόνιμου λοιπού προσωπικού. Κατά την τελευταία τετραετία το νοσοκομείο έχει ενισχυθεί με 22 ιατρούς, 40 άτομα νοσηλευτικού προσωπικού και 58 άτομα λοιπού προσωπικού.

Επιπροσθέτως, λόγω των αυξημένων αναγκών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μετακινήθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, μία παθολόγος από τις 15 Ιουλίου έως τις 14 Αυγούστου και μία παιδίατρος από 30 Ιουλίου ως τις 13 Αυγούστου.

Αναφορικά με τη στελέχωση της παιδιατρικής κλινικής για την οποία γίνεται λόγος, σήμερα υπηρετούν σε αυτήν μία μόνιμη παιδίατρος, η οποία αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στο Τζάνειο, μία ιδιώτης παιδίατρος με δελτίο παροχής υπηρεσιών υγείας (μπλοκάκι), μία ειδικευόμενη ιατρός μετακινημένη από το Νοσοκομείο Αττικόν. Μία επιπλέον ειδικευόμενη ιατρός θα μετακινηθεί από τις 24 Αυγούστου. Επίσης κάνει 7 εφημερίες το μήνα στην παιδιατρική κλινική μία γενική γιατρός από το περιφερειακό ιατρείο Βαθέως υπό την επίβλεψη παιδιάτρου”.

 «Στηρίζουμε το Νοσοκομείο»

Συνεχίζοντας ο υπουργός στην ανάρτηση του επισημαίνει ότι από το 2019 έχουν προκηρυχθεί 5 θέσεις ειδικότητας παιδιατρικής (η τελευταία με προκήρυξη Φεβρουαρίου 2024) εκ των οποίων οι τρεις κατέστησαν άγονες, ενώ προσλήφθηκαν 2 ιατροί εκ των οποίων ο ένας παραιτήθηκε δυόμιση χρόνια μετά την πρόσληψη.

 «Παρα τις συγκεκριμένες ελλείψεις στις οποίες ανταποκρινόμαστε άμεσα και αποτελεσματικά, η στήριξη στο νοσοκομείο είναι έμπρακτη» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου από 5,6 εκατομμύρια ευρώ το 2019 αυξήθηκε σε 6,5 εκατομμύρια ευρώ το 2023 σημειώνοντας αύξηση 15,4%. Γνωστοποίησε δε ότι έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έργο αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών του νοσοκομείου ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

 «Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν υπάρχουν προβλήματα αλλά η εικόνα της κατάρρευσης πόρρω απέχει από την πραγματικότητα και το νοσοκομείο υποφέρει από τα ίδια προβλήματα με τα υπόλοιπα περιφερειακά νοσοκομεία» κατέληξε ο υπουργός Υγείας δηλώνοντας ότι μέσα στο Σεπτέμβριο θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Σάμο για να δει από κοντά τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού.

Φάμπιο Τζαρντίνα: «Υπάρχουν πολλά κενά»

Από την πλευρά του ο διευθυντής της Ιατρικής υπηρεσίας Σάμου Φάμπιο Τζαρντίνα αναφερόμενος στο τμήμα της Παιδιατρικής Κλινική είπε ότι έχει βγει το πρόγραμμα εφημεριών ως τον Σεπτέμβριο που ο ίδιος έχει καταθέσει στην εισαγγελία και θα μπορούν να καλυφτούν όλες οι ανάγκες των κατοίκων.

Ωστόσο επανέλαβε, για άλλη μία φορά, ότι υπάρχουν πολλά κενά, τα οποία είναι γνωστά στο υπουργείο γιατί έχουν μεταφερθεί και από την διοίκηση του νοσοκομείου, και η λύση για να καλυφθούν οι θέσεις με μόνιμους ιατρούς είναι να προκηρυχθούν μαζικά.

Απαιτούνται άμεσα τουλάχιστον 19 μόνιμοι ιατροί για να ενισχύσουν τη ΜΕΘ, την Παιδιατρική, την Παθολογική Κλινική, το τμήμα Αναισθησιολογίας και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Υποστελέχωση καταγγέλουν οι εργαζόμενοι

Τόσο οι γιατροί του νοσοκομείου όσο και το σύνολο των εργαζομένων σε αυτό αντιδρούν στην υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του και κάνουν λόγο για εντατικοποίηση της εργασίας όλων των υγειονομικών που φτάνει στο κόκκινο με σοβαρές συνέπειες στην υγεία τους αλλά και όλων όσων αναζητούν υπηρεσίες στις δημόσιες δομές υγείας.

Σήμερα η παιδιατρική λειτουργεί χωρίς μόνιμη παιδίατρο αλλά με μια παιδίατρο με μπλοκ παροχής υπηρεσιών ως τις 31 Αυγούστου και μια ειδικευόμενη μετακινημένη από νοσοκομείο Αθηνών έως 22-08-2024. Σύμφωνα με πληροφορίες στις 24 θα έρθει άλλη ειδικευόμενη παιδίατρος από Νοσοκομείο της Αθήνας και στις 26 από την Μυτιλήνη.

Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λειτουργεί με μετακινημένους ιατρούς από άλλες περιοχές αφού οι μόνιμοι ιατροί δεν επαρκούν να καλύψουν όλες τις εφημερίες του μήνα.

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών παραμένει εδώ και 25 χρόνια χωρίς τους προβλεπόμενους ιατρούς του. Λειτουργεί με αγροτικούς ιατρούς που είναι μετακινημένοι από τα χωριά, ενώ σύμφωνα με τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας Φάμπιο Τζαρντίνα χρειάζεται να προκηρυχθούν 4 μόνιμες θέσεις ιατρών για το συγκεκριμένο τμήμα, δύο για το τμήμα αναισθησιολογίας, δύο για την παθολογική κλινική και τρεις για τη ΜΕΘ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, Οφθαλμίατρος, ΩΡΛ, Ενδοκρινολόγος, Γαστρεντερολόγος, Ογκολόγος, Ψυχίατρος, Παιδοψυχίατρος είναι οι ιατρικές ειδικότητες που δεν υπάρχουν εδώ και χρόνια στο νοσοκομείο.

Στις υπόλοιπες ειδικότητες οι ελλείψεις είναι μεγάλες και δεν επαρκούν να καλύψουν εξωτερικά ιατρεία και εφημερίες του μήνα.

Στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα λόγο υποστελέχωσης σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, με τα ραντεβού για εξετάσεις στο συγκεκριμένο τμήμα, να ξεπερνούν τον ένα χρόνο.

Τραγική είναι η κατάσταση όπως συμπληρώνει η ανακοίνωση και στις υπόλοιπες υπηρεσίες του νοσοκομείου όπως στη νοσηλευτική υπηρεσία που η Διοίκηση τους οφείλει εκατοντάδες ημέρες αδείας και ρεπό.

Στον τομέα της καθαριότητας από δεκαέξι άτομα αυτή τη στιγμή υπηρετούν μόνο πέντε. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην τεχνική υπηρεσία, στις αποθήκες, στο προσωπικό εστίασης και πλυντηρίων ενώ το επόμενο διάστημα λήγουν οι συμβάσεις πολλών από τους εργαζόμενους.