Με το βλέμμα σε δύο στόχους μεταβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε περίπου δύο εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης, όπου παραδοσιακά παρουσιάζεται η στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για την επόμενη χρονιά.

Η φετινή, ωστόσο, ΔΕΘ γίνεται στον απόηχο της απώλειας 1.000.000 ψηφοφόρων της ΝΔ και του ομολογουμένως πολύ κάτω των προσδοκιών αποτελέσματος των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Με αυτό ως δεδομένο το Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνεται το «κλασικό» πολιτικό ορόσημο του Σεπτεμβρίου ως μια καλή ευκαιρία επαναπροσέγγισης του παραδοσιακού ακροατηρίου της λαϊκής Δεξιάς, το οποίο εξέφρασε δυσαρέσκεια σε σειρά κυβερνητικών επιλογών διά της αποχής ή της ψήφου «διαμαρτυρίας».

Ισόποσα στοχεύει στην ανάκτηση της σχέσης εμπιστοσύνης με τη μεγάλη δεξαμενή της μεσαίας τάξης, που με τη σειρά της έστειλε επίσης πολλαπλά μηνύματα στις πρόσφατες ευρωεκλογές, κρούοντας το καμπανάκι στη λογική ότι η κυβέρνηση απομακρύνεται από δεσμεύσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας με μεταρρυθμίσεις που αφορούν τους πολλούς και όχι περιορισμένα ακροατήρια.

Στη συζήτηση που κυριάρχησε μετά τις ευρωκάλπες σχετικά με την κριτική για αλλοίωση της ιδεολογικής ταυτότητας της ΝΔ και «στροφή στο Κέντρο» το Μαξίμου απάντησε «ούτε Αριστερά ούτε Δεξιά, ούτε Κέντρο, αλλά μπροστά», δείχνοντας προς την κατεύθυνση πολιτικών με επίκεντρο την καθημερινή ζωή. Ωστόσο οι διαρροές προς τα δεξιά, όπως φανερώνουν οι τελευταίες πολιτικές επιλογές, δεν κρίνονται αμελητέες. Προς αυτή την κατεύθυνση, κατευνασμού των «δεξιών πνευμάτων», κινείται η κυβέρνηση μετά το 28% μέσω της υπουργοποίησης περισσότερων στελεχών από την ΚΟ στον μετεκλογικό ανασχηματισμό.

Επίσης και μέσω και της αξιοποίησης προσώπων με καταβολές από την κεντροδεξιά παράταξη στις Γενικές Γραμματείες των υπουργείων, σε απάντηση όσων κατηγορούσαν το Μαξίμου για παραμέληση του «γαλάζιου» στελεχιακού δυναμικού και «πασοκοποίηση» της ΝΔ. Ακόμη πιο ενδεικτική, η επιλογή του περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα για τη θέση του Έλληνα επιτρόπου στην Κομισιόν, σε μια κίνηση που, όπως έγραφε χθες το Politico, σηματοδοτεί στροφή προς τα δεξιά, ενώ εκτιμάται και ως ακόμη ένα βήμα του πρωθυπουργού για την επαναπροσέγγιση του Βορρά.

Θυμίζουμε πως στους νομούς της Μακεδονίας κατεγράφη μείωση της δυναμικής της ΝΔ, τόσο στις εθνικές όσο και, ακόμη πιο έντονη, στις ευρωπαϊκές κάλπες. Σε επίπεδο πολιτικών επιλογών ο πρωθυπουργός αναμένεται από τα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ να απευθυνθεί στο παραδοσιακό ακροατήριο, παρουσιάζοντας ένα «καλάθι» που θα απαντά στις ανησυχίες των Ελλήνων, με έμφαση στην ακρίβεια, στη στεγαστική κρίση, στην Υγεία, στην Παιδεία και πιθανότατα με διορθωτικές κινήσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Στο εκλογικό κοινό δηλαδή που παραδοσιακά είχε η ΝΔ, όπου όμως η φορολογική μεταρρύθμιση είχε συνέπεια σημαντικές αντιδράσεις, οι οποίες εντέλει κατεγράφησαν στην κάλπη. Κυρίως ως προς τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης. Οι αλλαγές θα είναι σημειακές και θα κινούνται στη φιλοσοφία του νόμου, ωστόσο θα έρθουν να διορθώσουν διαπιστωμένες αστοχίες. Οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες που θα ακούσουμε σε μισό μήνα δεν θα ομοιάζουν στο πατροπαράδοτο καλάθι, δεδομένου ότι πρώτο μέλημα για το οικονομικό επιτελείο είναι η διατήρηση της δημοσιονομικής τάξης.

Σε κάθε περίπτωση όμως θα αφορούν την ενίσχυση των οικονομικά ευάλωτων πολιτών αλλά και τη στήριξη των παραγωγικών ηλικιακών ομάδων. Η στήριξη της οικογένειας επίσης και η αντιμετώπιση του εθνικού ζητήματος, του Δημογραφικού, θα βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, απαντώντας στους προβληματισμούς της κοινωνίας και της μεγαλύτερης μερίδας των παραδοσιακών ψηφοφόρων της ΝΔ. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στους συνταξιούχους (παραδοσιακά ισχυρό εκλογικό target group για τη ΝΔ), μιλώντας για τις νέες αυξήσεις συντάξεων και πιθανόν νέα έκτακτη εισφορά τα Χριστούγεννα για τους ευάλωτους. Το φθινόπωρο αναμένεται και το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο με ευνοϊκές διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας και την εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων.