Με ξεχωριστό ενδιαφέρον παρακολουθεί τις εν εξελίξει διεργασίες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και με σαφή την εντολή του πρωθυπουργού να μην υπάρξει η παραμικρή ανάμειξη στα εσωτερικά των δύο κομμάτων. Και για λόγους ηθικής τάξεως αλλά και για να μη φανεί ότι η κυβέρνηση έχει κάποια προτίμηση είτε για την ηγεσία της Κουμουνδούρου είτε της Χαριλάου Τρικούπη.

Θεωρούν ότι τα δύο κόμματα έχουν σαφώς διαφορετική κουλτούρα, καθώς διαβλέπουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει διαλυτικά φαινόμενα, εν αντιθέσει με το ΠΑΣΟΚ που κινείται συντεταγμένα και χωρίς μεγάλες συγκρούσεις στον δρόμο προς τις εσωκομματικές εκλογές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, εν αναμονή των πρώτων δημοσκοπήσεων μετά τη θερινή ανάπαυλα, το βάρος πέφτει στη διαχείριση των συνεπειών που άφησε στο πέρασμά της η καταστροφική πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου, προβάλλοντας τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, παράλληλα με τα βήματα που έχουν γίνει στον τομέα της πρόληψης των φαινομένων.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να πατήσει restart με ουσιαστική στροφή στις καθημερινές ανησυχίες των Ελλήνων.

Αναγνωρίζοντας τυχόν παραλείψεις και αστοχίες στο κυβερνητικό έργο, ποντάροντας στη διαπίστωση πως παρά τα κακώς κείμενα η κυβέρνηση παραμένει πιστή στις προγραμματικές δεσμεύσεις και η ΝΔ το μοναδικό κόμμα με ολοκληρωμένη κυβερνητική πρόταση.

Βεβαίως, στο Μέγαρο Μαξίμου ούτε οι πιο ευφάνταστοι αλλά ούτε οι φανατικότεροι πολέμιοι του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να προβλέψουν τα εκφυλιστικά φαινόμενα που καταγράφονται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θεωρούν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ανάκαμψης, πως ο δρόμος που έχει πάρει το κόμμα δεν έχει επιστροφή, ενώ εκτιμούν ότι η λογική του Παύλου Πολάκη είναι πλέον αυτή που κυριαρχεί. Ανεξάρτητα, δηλαδή, από το τι θα συμβεί με τον Στέφανο Κασσελάκη και την παραμονή του στην προεδρία, θεωρούν πως ο πολακισμός είναι το κυρίαρχο αφήγημα.


Πραγματικός αντίπαλος ο Αλέξης Τσίπρας

Καλά διασταυρωμένες πηγές μεταφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης ακόμα και σήμερα μοιάζει να θεωρεί ότι ο πραγματικός του αντίπαλος, έστω και αν τον έχει νικήσει σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός αναζητά κατά καιρούς πληροφορίες για τις διαθέσεις του κ. Τσίπρα και το ενδεχόμενο επιστροφής του σε κεντρικό ρόλο στα δρώμενα της Κεντροαριστεράς.

Ενδεικτική ήταν η αναφορά του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη (Σκάι) για τα εσωκομματικά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Εμένα η Αθηνά Λινού δεν είναι φίλη μου, αλλά πολιτική αντίπαλος, ωστόσο αυτή τη στιγμή με όλα όσα συμβαίνουν καλείται να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας. Αυτό συμβαίνει διότι ο ΣΥΡΙΖΑ λούζεται τον πολακισμό και καλά να πάθει», σημείωσε. Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμησή του ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα είναι πρόεδρος για πολύ ακόμα.

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, παρότι θεωρούν στην κυβέρνηση πως θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή και θα δοθεί ώθηση στη νέα ηγεσία, εκτιμούν πως δύσκολα μπορεί μόνο του το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Πιθανολογούν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα είναι αυτός που θα εκλεγεί και πάλι στην καρέκλα του προέδρου, καθώς εκτιμούν ότι τόσο ο κ. Δούκας όσο και ο κ. Γερουλάνος δεν έχουν τις οργανωτικές δυνατότητες να τον αντιμετωπίσουν.

Για την κυρία Διαμαντοπούλου έχουν εκφράσει τα ερωτήματά τους, πρωτίστως για τους λόγους που μπήκε σε αυτή την εκλογική διαδικασία, αλλά και για το αν «ήρθε για να μείνει». Διαβλέπουν ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και υπό τον κ. Ανδρουλάκη, θα αξιοποιήσει την παρουσία της πρώην επιτρόπου και θα επιδιώξει να κάνει ανοίγματα σε δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του Κέντρου. Οι επιτελείς του Μαξίμου φαίνεται να πιστεύουν πως μετά τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών στον ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξουν διεργασίες για ένα ευρύτερο σχήμα.

Στη βάση αυτή δεν αποκλείουν καθόλου να γίνουν προσπάθειες συγκρότησης ενός εκλογικού συμμαχικού σχήματος στα πρότυπα του Νέου Λαϊκού Μετώπου της Γαλλίας. Σε αυτό το σενάριο, πιστεύουν ότι θα επιδιώξει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο ο Αλέξης Τσίπρας.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή