Έναν ολοκληρωτικό «πόλεμο» έχει εξαπολύσει το τελευταίο χρονικό διάστημα ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, Παύλος Πολάκης, κατά της βουλευτού του κόμματος και ομότιμης καθηγήτριας Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνάς Λινού. Επίδικο των σφοδρών επιθέσεων, τις οποίες εξαπολύει διαδικτυακά ο Παύλος Πολάκης, είναι οι επιχορηγήσεις τις οποίες έλαβε τα τελευταία χρόνια το Ινστιτούτο Prolepsis.

Είναι γνωστό τοις πάσι, όμως, ότι ο ίδιος ο Παύλος Πολάκης κρύβει πάντα στην ατζέντα του τα δικά του ένοχα μυστικά. Μην τολμήσει κανείς να ξεσκεπάσει τα εν λόγω μυστικά, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να δεχθεί το μένος, την οργή και ενίοτε τις ύβρεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού, ο οποίος υπερηφανεύεται ότι, τουλάχιστον ως δήμαρχος, λειτουργούσε υπεράνω της κείμενης νομοθεσίας της χώρας, με τα διαβόητα διπλά λογιστικά βιβλία…

Τι συνέβαινε, όμως, με τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος την εποχή που ο ίδιος είχε τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κατά τη διάρκεια δηλαδή της χρονικής περιόδου 2015-2019; Δεν μας έχει πει πολλά γι’ αυτό το θέμα ο Παύλος Πολάκης...

Κι όμως, για τη θητεία του και τις πρακτικές του στο υπουργείο Υγείας για την εν λόγω χρονική περίοδο έχουν εκδοθεί πολλά επίσημα πορίσματα αρμόδιων Αρχών, τα οποία αφορούν διασπάθιση δημοσίου χρήματος, με πιο γνωστό από όλα εκείνο της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), το οποίο αφορά το όργιο παράνομων πληρωμών, ύψους 6,5 εκατ. ευρώ, προς την εταιρεία σεκιούριτι (ασφάλειας) Triple S. Μάλιστα, οι σχετικές πληρωμές διενεργούνταν από το τότε Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με… φερόμενες προφορικές εντολές του ίδιου του κ. Πολάκη.

Σειρά παρανομιών εντόπισε η ΕΑΔ

Η ΕΑΔ, λοιπόν, ερεύνησε διεξοδικά τη δυσώδη αυτή υπόθεση και στο πόρισμα που συνέταξε, το 2020, διαπίστωνε σειρά παρανομιών:

  • Η εταιρεία έλαβε συνολικά 6,5 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει υπογεγραμμένη καμία σχετική σύμβαση και χωρίς να έχει διενεργηθεί κα- νένας διαγωνισμός.
  • Οι υπηρεσίες τις οποίες «προσέφερε» η εν λόγω εταιρεία δεν πιστοποιούνταν από καμία συγκεκριμένη επιτροπή παραλαβής, καθώς οι υπηρεσιακοί υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ αρνούνταν να υπογράψουν.
  • Τιμολόγια αξίας 1 εκατομμυρίου ευρώ εξοφλήθηκαν χωρίς να έχουν καταγραφεί στην επίσημη σχετική καρτέλα προμηθευτών του ΚΕΕΛΠΝΟ.
  • Το Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ έλαβε απόφαση για καταβολή χρηματικού ποσού 2 εκατ. ευρώ προς την εν λόγω εταιρεία, ενώ το Πρωτοδικείο Αθηνών είχε ήδη εκδώσει δικαστική απόφαση για την απομάκρυνση της εταιρείας από το έργο και την αντικατάστασή της από την Ελληνική Αστυνομία.
  • Χρηματικό ποσό, ύψους άνω των 330.000 ευρώ, έχει καταβληθεί με τιμολόγια, στα οποία αναγράφεται χειρόγραφα ως αιτιολογία «με εντολή αναπληρωτή υπουργού Υγείας», δη- λαδή με εντολή του ίδιου του Παύλου Πολάκη. Το συγκεκριμένο πόρισμα-καταπέλτης διαβιβάστηκε από το 2020 στην Οικονομική Εισαγγελέα και ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση για τη διακρίβωση της τέλεσης ποινικών αδικημάτων.

Τα μέλη της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ τα οποία είχε διορίσει ο Πολάκης καλούνται ως ύποπτοι για να παράσχουν επαρκείς εξηγήσεις για τη ζημία του Δημοσίου από παράνομες πληρωμές

Εκτεθειμένος ο Παύλος Πολάκης

Μάλιστα, ενώ ο Παύλος Πολάκης εγκαλούσε, μέχρι πρότινος, τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, στη Βουλή και του καταμαρτυρούσε με ιδιαίτερο στόμφο ότι δεν υπάρχει καμία διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη για την υπόθεση της παράνομης εταιρείας σεκιούριτι, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές των «Παραπολιτικών» πριν από μόλις λίγες ημέρες η Οικονομική Εισαγγελία ζήτησε εγγράφως από τον Εθνικό Οργανισμό Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) τα ονόματα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά τη χρονική περίοδο 30/12/2017 έως 28/1/2018, δηλαδή επί ημερών της θητείας του Παύλου Πολάκη, προκειμένου αυτοί να κληθούν ως ύποπτοι για να παράσχουν επαρκείς εξηγήσεις για τη ζημία του Δημοσίου από τις ως άνω παράνομες πληρωμές στην εταιρεία σεκιούριτι. Ο Π. Πολάκης είναι εκτεθειμένος από τη σημαντική αυτή δικαστική εξέλιξη. Οφείλει να εξηγήσει πώς είναι δυνατόν τη στιγμή κατά την οποία αυτοπαρουσιάζεται ως... εισαγγελέας διαφθοράς και ανακαλύπτει παντού σκάνδαλα και ενόχους, τα μέλη της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα οποία είχε διορίσει ο ίδιος στις τότε θέσεις τους, να καλούνται για ανωμοτί (δηλαδή χωρίς να ορκιστούν στο Ευαγγέλιο για την αλήθεια των ισχυρισμών τους) εξηγήσεις σχετικά με τις πληρωμές εκατομμυρίων ευρώ σε ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι, κατά παρέκκλιση όλων των νόμιμων σχετικών διατάξεων.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»