Στο τρίπτυχο στέγη, ευάλωτες οµάδες και ∆ηµογραφικό αναµένεται να εστιάσει τις νέες κυβερνητικές παρεµβάσεις ο πρωθυπουργός µε τις εξαγγελίες που θα κάνει στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 88η ∆ΕΘ στις 7-15 Σεπτεµβρίου.

*Διαβάστε εδώ: Μητσοτάκης: Στρατηγική με “δεξιό” πρόσημο από τη ΔΕΘ - Η επαναπροσέγγιση με τους δυσαρεστημένους και το κοινωνικό "καλάθι"

Ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής, παρεµβάσεις στην πολιτική επιδοµάτων, όπως το έκτακτο επίδοµα σε ευάλωτους, καθώς και νέες δράσεις για την αντιµετώπιση του δηµογραφικού προβλήµατος βρίσκονται στο «καλάθι» των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη, ταυτόχρονα µε την ενίσχυση της απασχόλησης µέσω της περαιτέρω ελάφρυνσης από το 2025 του µισθολογικού κόστους (µείωση ασφαλιστικών εισφορών) και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύµατος για τους ελεύθερους επαγγελµατίες.


Όλες οι κυβερνητικές παρεμβάσεις που αναμένονται

Αναλυτικά:
1. Στο πλαίσιο της αντιµετώπισης του ∆ηµογραφικού εντάσσεται η αύξηση του επιδόµατος τέκνων, όπως και οι κινήσεις για τη µερική εξίσωση των τριτέκνων µε τους πολύτεκνους, ενώ εξετάζεται η επιπρόσθετη παροχή κινήτρων και για το πρώτο και δεύτερο παιδί. Η κυβέρνηση σκοπεύει να εστιάσει τις πολιτικές της στα νοικοκυριά µε παιδιά, δίνοντας επιπλέον πρόσβαση σε περισσότερες δωρεάν παιδιατρικές εξετάσεις.

2. Το σενάριο που εξετάζεται είναι να αυξηθούν κατά 20% τα υπάρχοντα επιδόµατα παιδιού και να κυµανθούν στα 34-168 ευρώ, ανάλογα µε τον αριθµό των τέκνων. ∆ηλαδή, µία οικογένεια µε τρία παιδιά που σήµερα λαµβάνει 210 ευρώ το µήνα, θα παίρνει αντίστοιχα 252 ευρώ ή, αλλιώς, επιπλέον 504 ευρώ ετησίως. Σήµερα, το επίδοµα παιδιού ανέρχεται σε 70 ευρώ, 42 ευρώ και 28 ευρώ για το πρώτο και δεύτερο παιδί -ανάλογα µε το εισόδηµα των δικαιούχων-, και σε 140 ευρώ, 84 ευρώ και 56 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόµενο παιδί.

3. Πάνω από 2.000.000 πολίτες και ευάλωτα νοικοκυριά (δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυηµένου Εισοδήµατος, Άτοµα µε Αναπηρία, οικογένειες µε παιδιά) θα είναι οι αποδέκτες του έκτακτου βοηθήµατος (µε τη µορφή της εφάπαξ οικονοµικής ενίσχυσης) που θα δοθεί πριν από τα Χριστούγεννα από τον «κουµπαρά» της φορολόγησης των διυλιστηρίων ύψους 270.000.000-300.000.000 ευρώ.

4. Στο πλαίσιο της στεγαστικής πολιτικής, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει από το βήµα της ∆ΕΘ την επέκταση και διεύρυνση του επιτυχηµένου προγράµµατος «Σπίτι µου», καθώς και αλλαγές στο «Ανακαινίζω-Νοικιάζω», µε συνολικό προϋπολογισµό 2 δισ. ευρώ από το Ταµείο Ανάκαµψης.

- Το νέο «Σπίτι µου 2» θα προβλέπει υψηλότερα ηλικιακά όρια (για δικαιούχους από 30 έως και 50 ετών), καθώς και διευρυµένα εισοδηµατικά κριτήρια (έως 40.000 ευρώ ετησίως), ώστε να περιλαµβάνουν περισσότερους δικαιούχους. Ταυτόχρονα, αναµένεται να αρθεί και το σκέλος της παλαιότητας των κτιρίων που ήταν µέχρι 15 χρόνια και να διευρυνθεί στα 30 χρόνια λόγω της αδυναµίας της αγοράς ακινήτων να καλύψει τις ανάγκες µε αυτούς τους όρους.

- Έως το τέλος του έτους θα τρέξει και το πρόγραµµα «Κοινωνική Αντιπαροχή», µε σκοπό την παροχή κατοικιών έναντι χαµηλού αντιτίµου από τη «δεξαµενή» της αδρανούς ακίνητης περιουσίας του ∆ηµοσίου. Σχεδιάζεται η ανέγερση περισσότερων από 2.500 κατοικιών, οι οποίες θα διατεθούν σε πολίτες έως 39 ετών (µε βάση εισοδηµατικά και οικογενειακά κριτήρια), µε πολύ χαµηλό ενοίκιο και δυνατότητα αγοράς τους έπειτα από µια συγκεκριµένη χρονική περίοδο (rent to own).

- Αλλαγές θα ανακοινωθούν και στο πρόγραµµα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω», ώστε να ανέβει το ποσό της επιδότησης από τα 4.000 στα 6.000 ευρώ για εργασίες επισκευής σε κλειστά διαµερίσµατα, ώστε αυτά να ξαναµπούν στη συνέχεια στην αγορά προς µακρόχρονη ενοικίαση.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή