Ο ΣΥΡΙΖΑ σε πορεία προς τη διάλυση: Οι παγίδες και οι αστοχίες που απειλούν την ηγεσία Κασσελάκη και η σκληρή κόντρα με Πολάκη
Αναβρασμός στον ΣΥΡΙΖΑ
Η αλυσίδα των προβληµάτων, µε αποκορύφωµα την ευθεία αµφισβήτησή του από τον Παύλο Πολάκη και την οµάδα των "87", ξεκίνησε µε το καληµέρα της εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη
«Στην πολιτική, το µοναδικό στάδιο που δεν έχει επιστροφή είναι αυτό της γελοιοποίησης». Η ατάκα αυτή ήταν µία από τις αγαπηµένες του ιστορικού ηγέτη της ανανεωτικής Αριστεράς, Λεωνίδα Κύρκου, και φαίνεται να ταιριάζει γάντι στον ΣΥΡΙΖΑ και σε όσα κωµικοτραγικά συµβαίνουν στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης εδώ και µήνες.
*Διαβάστε εδώ: Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Πολάκης προαναγγέλει "πρόταση μομφής" στον Κασσελάκη και θέμα ηγεσίας στο κόμμα
Σε πολύ µεγάλο βαθµό η ευθύνη ανήκει στον ίδιο τον κ. Κασσελάκη, ο οποίος επέλεξε να πολιτεύεται µε όρους αµιγώς lifestyle, µε προβολή της προσωπικής του ζωής, µε αξιοποίηση σε πολύ µεγάλο βαθµό της εικόνας (του), χωρίς να λαµβάνει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες του κόµµατος του οποίου ηγείται, αλλά και να λειτουργεί τον ΣΥΡΙΖΑ µε στοιχειώδεις δηµοκρατικούς κανόνες.
Η αλυσίδα των προβληµάτων, µε αποκορύφωµα την ευθεία αµφισβήτησή του από τον Παύλο Πολάκη και την οµάδα των «87», ξεκίνησε µε το καληµέρα της εκλογής του. Όταν, εκτός των εµφανών πολιτικών του ελλείψεων, αναδείχτηκαν οι αδυναµίες του στη διαχείριση του στελεχιακού δυναµικού του κόµµατος.
Στην πραγµατικότητα, ο Στέφανος Κασσελάκης προσπάθησε να µεταφέρει κανόνες που χρησιµοποιούν οι πολυεθνικές εταιρείες στις ΗΠΑ σε ένα κόµµα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, που εδώ και δεκαετίες έχει τις δικές του, καλές ή κακές, νόρµες. Οπως για παράδειγµα να δανειοδοτήσει ο ίδιος από εταιρείες του µε 200 χιλιάδες ευρώ τα κοµµατικά ΜΜΕ, κάτι που είχε προκαλέσει τη θυελλώδη παραίτηση του τότε οικονοµικού υπευθύνου του κόµµατος, Θύµιου Γεωργόπουλου. Μετά τη διάσπαση και την αποχώρηση της οµάδας Αχτσιόγλου και της οµάδας Τσακαλώτου, έγιναν κάποιες προσπάθειες να οµαλοποιηθεί η κατάσταση. Εντέλει χωρίς αποτέλεσµα, καθώς προέκυψαν νέα εσωκοµµατικά ζητήµατα, αυτή τη φορά µε το πιο εµβληµατικό πρόσωπο του χώρου, τον Αλέξη Τσίπρα. Ο τελευταίος έκανε στο Συνέδριο µια αποτυχηµένη προσπάθεια να καθαιρέσει τον Στέφανο Κασσελάκη, κάτι που δηµιούργησε από τότε µια ανοιχτή πληγή, που όχι απλώς δεν έκλεισε, αλλά συνεχώς αιµορραγεί.
Παρότι για κάποιους µήνες, λόγω των ευρωεκλογών, τα προβλήµατα µπήκαν κάτω από το χαλί, το µόλις 14,9% που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε την εσωστρέφεια και εκτόξευσε την κριτική στο πρόσωπο του προέδρου. Ουσιαστικά, άνοιξε το καπάκι της σύγκρουσης, που η πλευρά της µειοψηφίας από την περασµένη άνοιξη κρατούσε κλειστό, καθώς είχε µπει σε µια διαδικασία «λευκής απεργίας». Και αυτό γιατί γνώριζαν πως, αν δηµοσιοποιούσαν τις µεγάλες ενστάσεις τους, θα τους κατηγορούσαν ότι υπονοµεύουν προεκλογικά το κόµµα. Με αποτέλεσµα να αφήσουν τον κ. Κασσελάκη να κάνει µια προεκλογική εκστρατεία αµιγώς προσωποπαγή, χωρίς καµία προβολή των ευρωπαϊκών θέσεων, αλλά και µε ένα ψηφοδέλτιο γεµάτο µε πρόσωπα που ταίριαζαν στο δικό του προφίλ, αλλά εντελώς παράταιρα µε την κουλτούρα του κόµµατος. Ενα µεγάλο µέρος της προεκλογικής περιόδου αναλώθηκε στη συζήτηση για τον Νάσο Παπαργυρόπουλο, τον ∆ηµήτρη Πανόπουλο, τον ∆ηµήτρη Παπανώτα κ.λπ.
Ο κ. Παπανώτας, δε, εκδιώχθηκε από τα ψηφοδέλτια µε αφορµή κάποια σεξιστικά σχόλια που είχε κάνει και τα οποία προκάλεσαν την οργισµένη αντίδραση της συνυποψήφιάς του Σοφίας Μπεκατώρου. Τις ηµέρες της προεκλογικής περιόδου ο κ. Κασσελάκης άνοιγε τα πολυτελή σπίτια του σε Μαϊάµι, Κολωνάκι και Σπέτσες στις αδηφάγες τηλεοπτικές κάµερες, ενισχύοντας έτσι την εικόνα του πλούσιου πολιτικού. Παραλλήλως, εκείνο το διάστηµα ήταν µόνιµο θέµα συζήτησης το αν θα δώσει στη δηµοσιότητα το «πόθεν έσχες» του, όπως τον υποχρέωνε ο νόµος, εντός έξι µηνών από την ηµέρα που ανέλαβε την ηγεσία του κόµµατος.
Επέλεξε, τέλος, να κλείσει την κεντρική του προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα ανεβάζοντας τον σύζυγό του, Τάιλερ Μακµπέθ, στην εξέδρα, προκαλώντας εµφανή αµηχανία στα στελέχη και τους ψηφοφόρους του κόµµατος.
Από το ίδιο το βράδυ των ευρωεκλογών ξεκίνησε και το γαϊτανάκι των εσωκοµµατικών συγκρούσεων ή των πολιτικών αστοχιών. Την ένταση τροφοδότησε ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης όταν µε (ακατανόητες πολιτικά) αναρτήσεις του στα social media είχε µιλήσει για την ύπαρξη «µαύρων» ταµείων και «µαύρων» χρηµάτων επί των ηµερών του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν απάντησε δηµοσίως, ωστόσο στο παρασκήνιο αντέδρασε µε σφοδρότητα, και µάλιστα η πλευρά της εσωκοµµατικής µειοψηφίας έστειλε µήνυµα πως οι δηλώσεις Κασσελάκη αποτελούν casus belli, µε αποτέλεσµα να τις πάρει πίσω. Βεβαίως, η τεράστια ζηµιά είχε προκληθεί.
Όλους τους θερινούς µήνες ήταν στο προσκήνιο και τα σενάρια περί διαγραφών στελεχών της µειοψηφίας, όπως ο Κώστας Ζαχαριάδης, η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Χρήστος Σπίρτζης, που είχαν ασκήσει πολιτική κριτική. Το θέµα του τελευταίου είναι ακόµη υπαρκτό, καθώς έχει παραπεµφθεί στην Επιτροπή ∆εοντολογίας του κόµµατος, µε τον πρώην υπουργό να δηλώνει («Απογευµατινή της Κυριακής») πως θα είναι τιµή του να τον διαγράψει η «φράξια του Κασσελάκη». Στην ηµερήσια διάταξη υπήρχαν επί µήνες θέµατα γύρω από τον Παύλο Πολάκη, που οδήγησαν ακόµα και στη διαγραφή του (σ.σ.: η οποία µοιάζει µισή, κατά τη σχετική δήλωση της Ολγας Γεροβασίλη).
Ο αψύς Σφακιανός επιτέθηκε σε στενή συνεργάτιδα του Άδωνι Γεωργιάδη, αναγκάζοντας τον Στέφανο Κασσελάκη να τον διαγράψει από την Κοινοβουλευτική Οµάδα. Ενας από τους λόγους της διαγραφής ήταν και το περίφηµο κλάµα της Αθηνάς Λινού ως αντίδραση στη φραστική επίθεση που είχε δεχτεί η ανυπεράσπιστη εργαζόµενη. Από τότε ξεκίνησε ένα µπαράζ αναρτήσεων του Παύλου Πολάκη κατά της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ, που περιελάµβαναν ακόµα και αποκαλύψεις για απευθείας αναθέσεις που φέρεται να έχει πάρει µη κερδοσκοπική εταιρεία της κυρίας Λινού, η οποία χθες διέρρευσε πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί και πως θα προσφύγει στη ∆ικαιοσύνη.
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στη µέση, χωρίς να πάρει ξεκάθαρη θέση και πολύ περισσότερο να δηλώσει αν υιοθετεί τις καταγγελίες του βουλευτή Χανίων. Μόλις την Πέµπτη και µετά τις πιέσεις Πολάκη ο κ. Κασσελάκης δήλωσε πως θα εξετάσει ενδελεχώς τις καταγγελίες και θα λάβει τις αποφάσεις του για την κυρία Λινού.
Την ίδια ώρα, φάνηκε ότι από την εποµένη των ευρωεκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβάζει ρολά, µε τον Στέφανο Κασσελάκη να περιδιαβαίνει σε διάφορα νησιά. Οι βόλτες του, όµως, στα κοσµοπολίτικα σοκάκια της Μυκόνου ήταν αυτές που ενεργοποίησαν τα αριστερά ένστικτα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ περισσότερο όταν το ίδιο διάστηµα οι εργαζόµενοι στα κοµµατικά ΜΜΕ ήταν σε απεργιακές κινητοποιήσεις λόγω της µη καταβολής των µισθών, ακόµα και του επιδόµατος αδείας. Είχε προηγηθεί µάλιστα η αιφνιδιαστική αναστολή έκδοσης του καθηµερινού φύλλου της «Αυγής», χωρίς να υπάρχει κάποια κοµµατική απόφαση, αλλά και χωρίς καµία έγκαιρη ενηµέρωση των εργαζοµένων. Στο τραπέζι υπάρχει ένα σχέδιο για δεκάδες απολύσεις, που δεν γίνεται αποδεκτό από τους εργαζοµένους.
Παραλλήλως, σύγχυση και εσωτερικές διαφωνίες προέκυψαν και από την απροκάλυπτη θέση που πήρε ο κ. Κασσελάκης στο θέµα της Attica Βank και της διαµόρφωσης ενός έκτου ισχυρού τραπεζικού πυλώνα. Στελέχη του κόµµατος απέδιδαν τη σπουδή του Κασσελάκη στο θέµα αυτό στην υπεράσπιση συγκεκριµένων επιχειρηµατικών συµφερόντων. Το ίδιο διάστηµα ο κ. Κασσελάκης ήταν σε µόνιµη αντιπαράθεση µε την εφηµερίδα «Πρώτο Θέµα», ιδίως όταν η τελευταία προέβη σε αποκαλύψεις για την ύπαρξη (παράνοµης;) πισίνας στην εξοχική του κατοικία.
Η πλειονότητα των στελεχών αρνήθηκε να υπερασπιστεί τον κ. Κασσελάκη, την ίδια ώρα που από την Κουµουνδούρου δίνονταν αντιφατικές απαντήσεις για το αν πρόκειται για πισίνα, δεξαµενή, βόθρο ή ακόµα και χώρο για ποδόλουτρο. Εν τω µεταξύ, την εσωκοµµατική κουζίνα ζέστανε και η παραίτηση του Οθωνα Ηλιόπουλου από τη θέση του βουλευτή Επικρατείας. Η ηγεσία δεν ζήτησε επισήµως τις παραιτήσεις των επιλαχόντων βουλευτών, προκειµένου να µπει στη Βουλή ο κ. Κασσελάκης, που ήταν ένατος, το έκαναν ωστόσο όλοι οι βουλευτές του κλίµατός του.
Το ζήτηµα αυτό τροφοδότησε νέα εστία έντασης, καθώς στην Κουµουνδούρου θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας είναι αυτός που κρύβεται πίσω από τις µη παραιτήσεις. Στις 28 Αυγούστου, οπότε ανοίγει η Βουλή, θα γνωρίζουµε αν η Πόπη Τσαπανίδου θα είναι αυτή που, όπως όλα δείχνουν, θα καταλάβει τη θέση του κ. Ηλιόπουλου. Από το κάδρο της γραφικότητας δεν θα µπορούσε να απουσιάζει ο ευρωβουλευτής Νίκος Παππάς, ο οποίος στα social media ενεπλάκη σε διαδικτυακές αντιπαραθέσεις, χρησιµοποιώντας εκφράσεις του πεζοδροµίου.
Η Ν.∆. ζήτησε την παραίτησή του, φέρνοντας σε αρκετά δύσκολη θέση την Κουµουνδούρου, δεδοµένου ότι η φρασεολογία Παππά δεν δείχνει υπερασπίσιµη. Και µέσα σε όλα αυτά δεν θα µπορούσαν να απουσιάζουν τα πάρτι. Εν προκειµένω, το τριήµερο γαµήλιο πάρτι που έχει προγραµµατίσει για το τέλος του µήνα στην Κρήτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ µε τον σύζυγό του, κ. Μακµπέθ. Το «κερασάκι στην τούρτα» ήταν η δηµοσιοποίηση του ιστότοπου όπου γίνονται οι δωρεές των προσκεκληµένων του ζεύγους, και µάλιστα σε δολάρια, για το γαµήλιο ταξίδι, όπως αποκάλυψε το parapolitika.gr. Είναι µια πατροπαράδοτη πρακτική (σ.σ.: honeyfund) σε γάµους στις ΗΠΑ, την oποία υιοθέτησε και ο κ. Κασσελάκης. Ολα τα προαναφερθέντα επεισόδια δηλούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει µπει σε ένα σπιράλ πλήρους απαξίωσης, ενδεχοµένως και διάλυσης, από το οποίο µοιάζει αδύνατο να ξεφύγει.
*Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά
*Διαβάστε εδώ: Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Πολάκης προαναγγέλει "πρόταση μομφής" στον Κασσελάκη και θέμα ηγεσίας στο κόμμα
Σε πολύ µεγάλο βαθµό η ευθύνη ανήκει στον ίδιο τον κ. Κασσελάκη, ο οποίος επέλεξε να πολιτεύεται µε όρους αµιγώς lifestyle, µε προβολή της προσωπικής του ζωής, µε αξιοποίηση σε πολύ µεγάλο βαθµό της εικόνας (του), χωρίς να λαµβάνει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες του κόµµατος του οποίου ηγείται, αλλά και να λειτουργεί τον ΣΥΡΙΖΑ µε στοιχειώδεις δηµοκρατικούς κανόνες.
Η αλυσίδα των προβληµάτων, µε αποκορύφωµα την ευθεία αµφισβήτησή του από τον Παύλο Πολάκη και την οµάδα των «87», ξεκίνησε µε το καληµέρα της εκλογής του. Όταν, εκτός των εµφανών πολιτικών του ελλείψεων, αναδείχτηκαν οι αδυναµίες του στη διαχείριση του στελεχιακού δυναµικού του κόµµατος.
Στην πραγµατικότητα, ο Στέφανος Κασσελάκης προσπάθησε να µεταφέρει κανόνες που χρησιµοποιούν οι πολυεθνικές εταιρείες στις ΗΠΑ σε ένα κόµµα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, που εδώ και δεκαετίες έχει τις δικές του, καλές ή κακές, νόρµες. Οπως για παράδειγµα να δανειοδοτήσει ο ίδιος από εταιρείες του µε 200 χιλιάδες ευρώ τα κοµµατικά ΜΜΕ, κάτι που είχε προκαλέσει τη θυελλώδη παραίτηση του τότε οικονοµικού υπευθύνου του κόµµατος, Θύµιου Γεωργόπουλου. Μετά τη διάσπαση και την αποχώρηση της οµάδας Αχτσιόγλου και της οµάδας Τσακαλώτου, έγιναν κάποιες προσπάθειες να οµαλοποιηθεί η κατάσταση. Εντέλει χωρίς αποτέλεσµα, καθώς προέκυψαν νέα εσωκοµµατικά ζητήµατα, αυτή τη φορά µε το πιο εµβληµατικό πρόσωπο του χώρου, τον Αλέξη Τσίπρα. Ο τελευταίος έκανε στο Συνέδριο µια αποτυχηµένη προσπάθεια να καθαιρέσει τον Στέφανο Κασσελάκη, κάτι που δηµιούργησε από τότε µια ανοιχτή πληγή, που όχι απλώς δεν έκλεισε, αλλά συνεχώς αιµορραγεί.
Παρότι για κάποιους µήνες, λόγω των ευρωεκλογών, τα προβλήµατα µπήκαν κάτω από το χαλί, το µόλις 14,9% που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε την εσωστρέφεια και εκτόξευσε την κριτική στο πρόσωπο του προέδρου. Ουσιαστικά, άνοιξε το καπάκι της σύγκρουσης, που η πλευρά της µειοψηφίας από την περασµένη άνοιξη κρατούσε κλειστό, καθώς είχε µπει σε µια διαδικασία «λευκής απεργίας». Και αυτό γιατί γνώριζαν πως, αν δηµοσιοποιούσαν τις µεγάλες ενστάσεις τους, θα τους κατηγορούσαν ότι υπονοµεύουν προεκλογικά το κόµµα. Με αποτέλεσµα να αφήσουν τον κ. Κασσελάκη να κάνει µια προεκλογική εκστρατεία αµιγώς προσωποπαγή, χωρίς καµία προβολή των ευρωπαϊκών θέσεων, αλλά και µε ένα ψηφοδέλτιο γεµάτο µε πρόσωπα που ταίριαζαν στο δικό του προφίλ, αλλά εντελώς παράταιρα µε την κουλτούρα του κόµµατος. Ενα µεγάλο µέρος της προεκλογικής περιόδου αναλώθηκε στη συζήτηση για τον Νάσο Παπαργυρόπουλο, τον ∆ηµήτρη Πανόπουλο, τον ∆ηµήτρη Παπανώτα κ.λπ.
Ο κ. Παπανώτας, δε, εκδιώχθηκε από τα ψηφοδέλτια µε αφορµή κάποια σεξιστικά σχόλια που είχε κάνει και τα οποία προκάλεσαν την οργισµένη αντίδραση της συνυποψήφιάς του Σοφίας Μπεκατώρου. Τις ηµέρες της προεκλογικής περιόδου ο κ. Κασσελάκης άνοιγε τα πολυτελή σπίτια του σε Μαϊάµι, Κολωνάκι και Σπέτσες στις αδηφάγες τηλεοπτικές κάµερες, ενισχύοντας έτσι την εικόνα του πλούσιου πολιτικού. Παραλλήλως, εκείνο το διάστηµα ήταν µόνιµο θέµα συζήτησης το αν θα δώσει στη δηµοσιότητα το «πόθεν έσχες» του, όπως τον υποχρέωνε ο νόµος, εντός έξι µηνών από την ηµέρα που ανέλαβε την ηγεσία του κόµµατος.
Επέλεξε, τέλος, να κλείσει την κεντρική του προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα ανεβάζοντας τον σύζυγό του, Τάιλερ Μακµπέθ, στην εξέδρα, προκαλώντας εµφανή αµηχανία στα στελέχη και τους ψηφοφόρους του κόµµατος.
Από το ίδιο το βράδυ των ευρωεκλογών ξεκίνησε και το γαϊτανάκι των εσωκοµµατικών συγκρούσεων ή των πολιτικών αστοχιών. Την ένταση τροφοδότησε ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης όταν µε (ακατανόητες πολιτικά) αναρτήσεις του στα social media είχε µιλήσει για την ύπαρξη «µαύρων» ταµείων και «µαύρων» χρηµάτων επί των ηµερών του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν απάντησε δηµοσίως, ωστόσο στο παρασκήνιο αντέδρασε µε σφοδρότητα, και µάλιστα η πλευρά της εσωκοµµατικής µειοψηφίας έστειλε µήνυµα πως οι δηλώσεις Κασσελάκη αποτελούν casus belli, µε αποτέλεσµα να τις πάρει πίσω. Βεβαίως, η τεράστια ζηµιά είχε προκληθεί.
Όλους τους θερινούς µήνες ήταν στο προσκήνιο και τα σενάρια περί διαγραφών στελεχών της µειοψηφίας, όπως ο Κώστας Ζαχαριάδης, η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Χρήστος Σπίρτζης, που είχαν ασκήσει πολιτική κριτική. Το θέµα του τελευταίου είναι ακόµη υπαρκτό, καθώς έχει παραπεµφθεί στην Επιτροπή ∆εοντολογίας του κόµµατος, µε τον πρώην υπουργό να δηλώνει («Απογευµατινή της Κυριακής») πως θα είναι τιµή του να τον διαγράψει η «φράξια του Κασσελάκη». Στην ηµερήσια διάταξη υπήρχαν επί µήνες θέµατα γύρω από τον Παύλο Πολάκη, που οδήγησαν ακόµα και στη διαγραφή του (σ.σ.: η οποία µοιάζει µισή, κατά τη σχετική δήλωση της Ολγας Γεροβασίλη).
Ο αψύς Σφακιανός επιτέθηκε σε στενή συνεργάτιδα του Άδωνι Γεωργιάδη, αναγκάζοντας τον Στέφανο Κασσελάκη να τον διαγράψει από την Κοινοβουλευτική Οµάδα. Ενας από τους λόγους της διαγραφής ήταν και το περίφηµο κλάµα της Αθηνάς Λινού ως αντίδραση στη φραστική επίθεση που είχε δεχτεί η ανυπεράσπιστη εργαζόµενη. Από τότε ξεκίνησε ένα µπαράζ αναρτήσεων του Παύλου Πολάκη κατά της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ, που περιελάµβαναν ακόµα και αποκαλύψεις για απευθείας αναθέσεις που φέρεται να έχει πάρει µη κερδοσκοπική εταιρεία της κυρίας Λινού, η οποία χθες διέρρευσε πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί και πως θα προσφύγει στη ∆ικαιοσύνη.
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στη µέση, χωρίς να πάρει ξεκάθαρη θέση και πολύ περισσότερο να δηλώσει αν υιοθετεί τις καταγγελίες του βουλευτή Χανίων. Μόλις την Πέµπτη και µετά τις πιέσεις Πολάκη ο κ. Κασσελάκης δήλωσε πως θα εξετάσει ενδελεχώς τις καταγγελίες και θα λάβει τις αποφάσεις του για την κυρία Λινού.
Την ίδια ώρα, φάνηκε ότι από την εποµένη των ευρωεκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβάζει ρολά, µε τον Στέφανο Κασσελάκη να περιδιαβαίνει σε διάφορα νησιά. Οι βόλτες του, όµως, στα κοσµοπολίτικα σοκάκια της Μυκόνου ήταν αυτές που ενεργοποίησαν τα αριστερά ένστικτα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ περισσότερο όταν το ίδιο διάστηµα οι εργαζόµενοι στα κοµµατικά ΜΜΕ ήταν σε απεργιακές κινητοποιήσεις λόγω της µη καταβολής των µισθών, ακόµα και του επιδόµατος αδείας. Είχε προηγηθεί µάλιστα η αιφνιδιαστική αναστολή έκδοσης του καθηµερινού φύλλου της «Αυγής», χωρίς να υπάρχει κάποια κοµµατική απόφαση, αλλά και χωρίς καµία έγκαιρη ενηµέρωση των εργαζοµένων. Στο τραπέζι υπάρχει ένα σχέδιο για δεκάδες απολύσεις, που δεν γίνεται αποδεκτό από τους εργαζοµένους.
Παραλλήλως, σύγχυση και εσωτερικές διαφωνίες προέκυψαν και από την απροκάλυπτη θέση που πήρε ο κ. Κασσελάκης στο θέµα της Attica Βank και της διαµόρφωσης ενός έκτου ισχυρού τραπεζικού πυλώνα. Στελέχη του κόµµατος απέδιδαν τη σπουδή του Κασσελάκη στο θέµα αυτό στην υπεράσπιση συγκεκριµένων επιχειρηµατικών συµφερόντων. Το ίδιο διάστηµα ο κ. Κασσελάκης ήταν σε µόνιµη αντιπαράθεση µε την εφηµερίδα «Πρώτο Θέµα», ιδίως όταν η τελευταία προέβη σε αποκαλύψεις για την ύπαρξη (παράνοµης;) πισίνας στην εξοχική του κατοικία.
Η πλειονότητα των στελεχών αρνήθηκε να υπερασπιστεί τον κ. Κασσελάκη, την ίδια ώρα που από την Κουµουνδούρου δίνονταν αντιφατικές απαντήσεις για το αν πρόκειται για πισίνα, δεξαµενή, βόθρο ή ακόµα και χώρο για ποδόλουτρο. Εν τω µεταξύ, την εσωκοµµατική κουζίνα ζέστανε και η παραίτηση του Οθωνα Ηλιόπουλου από τη θέση του βουλευτή Επικρατείας. Η ηγεσία δεν ζήτησε επισήµως τις παραιτήσεις των επιλαχόντων βουλευτών, προκειµένου να µπει στη Βουλή ο κ. Κασσελάκης, που ήταν ένατος, το έκαναν ωστόσο όλοι οι βουλευτές του κλίµατός του.
Το ζήτηµα αυτό τροφοδότησε νέα εστία έντασης, καθώς στην Κουµουνδούρου θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας είναι αυτός που κρύβεται πίσω από τις µη παραιτήσεις. Στις 28 Αυγούστου, οπότε ανοίγει η Βουλή, θα γνωρίζουµε αν η Πόπη Τσαπανίδου θα είναι αυτή που, όπως όλα δείχνουν, θα καταλάβει τη θέση του κ. Ηλιόπουλου. Από το κάδρο της γραφικότητας δεν θα µπορούσε να απουσιάζει ο ευρωβουλευτής Νίκος Παππάς, ο οποίος στα social media ενεπλάκη σε διαδικτυακές αντιπαραθέσεις, χρησιµοποιώντας εκφράσεις του πεζοδροµίου.
Η Ν.∆. ζήτησε την παραίτησή του, φέρνοντας σε αρκετά δύσκολη θέση την Κουµουνδούρου, δεδοµένου ότι η φρασεολογία Παππά δεν δείχνει υπερασπίσιµη. Και µέσα σε όλα αυτά δεν θα µπορούσαν να απουσιάζουν τα πάρτι. Εν προκειµένω, το τριήµερο γαµήλιο πάρτι που έχει προγραµµατίσει για το τέλος του µήνα στην Κρήτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ µε τον σύζυγό του, κ. Μακµπέθ. Το «κερασάκι στην τούρτα» ήταν η δηµοσιοποίηση του ιστότοπου όπου γίνονται οι δωρεές των προσκεκληµένων του ζεύγους, και µάλιστα σε δολάρια, για το γαµήλιο ταξίδι, όπως αποκάλυψε το parapolitika.gr. Είναι µια πατροπαράδοτη πρακτική (σ.σ.: honeyfund) σε γάµους στις ΗΠΑ, την oποία υιοθέτησε και ο κ. Κασσελάκης. Ολα τα προαναφερθέντα επεισόδια δηλούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει µπει σε ένα σπιράλ πλήρους απαξίωσης, ενδεχοµένως και διάλυσης, από το οποίο µοιάζει αδύνατο να ξεφύγει.
*Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά