Με την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ να απέχει πλέον μόλις δύο εβδομάδες, στο κυβερνητικό στρατόπεδο ανασυντάσσονται μετά τη μικρή ανάπαυλα των θερινών διακοπών και ετοιμάζονται για τη «φθινοπωρινή αντεπίθεση»: Είχε προηγηθεί το καλοκαίρι το μη αναμενόμενο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, ο δεύτερος ανασχηματισμός σε επίπεδο γενικών γραμματέων υπουργείων και πλέον βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι όλα να τρέξουν πιο γρήγορα, με έμφαση σε όσα αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών.

Πρώτα απ' όλα φυσικά οι νέες μεταρρυθμίσεις, που και ο ίδιος έχει δώσει το «σινιάλο» ότι δεν πρέπει να περιμένουν τις εξαγγελίες του από τη Θεσσαλονίκη για να εκκινήσουν. «Φρέσκο» από τη δημόσια διαβούλευση είναι το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με το οποίο καταργείται το Τέλος Χαρτοσήμου σε περισσότερες από 600 συναλλαγές και εισάγεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής στις συναλλαγές που παραμένει η σχετική επιβάρυνση, οι οποίες ορίζονται ρητά. Στόχος είναι η μείωση του κόστους και η απλούστευση των διαδικασιών στις συναλλαγές.

Επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης

Εντός των ημερών ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση και στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που κύριο στόχο έχει την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, ιδίως με την αποφυγή της καθυστέρησης έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Τον δρόμο για τη Βουλή θα πάρει σύντομα και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης το 2025, τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στον νομικό έλεγχο συμβολαίων, την απλοποίηση διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Δημογραφικό και ΑΣΕΠ

Σε υψηλή προτεραιότητα παραμένει το εθνικό σχέδιο για το δημογραφικό, η παρουσίαση του οποίου έχει καθυστερήσει γιατί αναζητούνται οι πόροι για μόνιμες και γενναίες παρεμβάσεις για τη στήριξη της νέας οικογένειας με κίνητρα τα οποία θα καταστήσουν οικονομικά πιο εύκολο να αποκτήσει κανείς και να μεγαλώσει παιδιά. Το σχέδιο αφορά μια επιδοματική πολιτική πιο στοχευμένη στις οικογένειες με παιδιά, με περισσότερα φορολογικά κίνητρα για τις οικογένειες αυτές, προγράμματα που έχουν να κάνουν με τη στέγη, στήριξη της εργαζόμενης μητέρας, αλλά και περισσότερα κίνητρα στις επιχειρήσεις που προσφέρουν παροχές υποστήριξης των οικογενειών στους εργαζομένους τους.

Ένα δεύτερο επείγον ζήτημα είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών διορισμών μέσω ΑΣΕΠ, ώστε να μειωθεί σημαντικά ο μεγάλος σήμερα χρόνος που μεσολαβεί από την προκήρυξη μιας θέσης στο Δημόσιο μέχρι την οριστική πλήρωσή της. Μέσω του σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών θα επιτευχθεί η αποσυμφόρηση ελέγχων από το ΑΣΕΠ, καθώς πολλά στοιχεία για τα προσόντα των υποψηφίων θα αντλούνται ψηφιακά, θα εκδίδονται ταχύτερα αποτελέσματα με λιγότερες ενστάσεις, ενώ ακόμα θα απλοποιηθεί η διαδικασία συμπλήρωσης καρτέλας από τους υποψηφίους και θα ελέγχεται η εγκυρότητα των προσόντων στο στάδιο της αίτησης και όχι του διορισμού.

Διαβάστε ακόμα: Μητσοτάκης: Με στοχευµένο "καλάθι" στη ∆ΕΘ - Για ευάλωτα νοικοκυριά, Στεγαστικό και ∆ηµογραφικό οι παρεµβάσεις µε ενισχύσεις και προγράµµατα

Κάτι που περιμένει η αγορά το φθινόπωρο είναι το «φρέσκο» χρήμα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος της  κυβέρνησης, για τον οποίο εργάζονται πολλά συναρμόδια υπουργεία, είναι η γρήγορη αξιοποίηση των πόρων ύψους 3,3 δισ. ευρώ που θα έχουν εισρεύσει μέχρι τον Οκτώβριο μέσω του τέταρτου αιτήματος πληρωμής προς την Κομισιόν και παράλληλα η εκπλήρωση όλων των λεγόμενων ορόσημων του πέμπτου αιτήματος πληρωμής, ώστε να υποβληθεί εντός του Οκτωβρίου.

Ένα ακόμα νομοσχέδιο στα σκαριά αφορά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων και τη μεταρρύθμιση στην ανακύκλωση. Η εφαρμογή από το τέλος του 2025 ενιαίου πανελλαδικού συστήματος εγγυοδοσίας για πλαστικές φιάλες και φιάλες από αλουμίνιο είναι ένα από τα βασικά του σημεία. Θα δημιουργηθούν πάνω από 15.000 σημεία στα οποία θα μπορεί ο καταναλωτής να επιστρέφει τις φιάλες και να εισπράττει το αντίτιμο της εγγυοδοσίας. Παράλληλα, θα προβλεφθεί η παροχή υπηρεσίας χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων, σε μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους κάτω των 10.000 κατοίκων και η παροχή εξοπλισμού στους υπόλοιπους.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3p5dous3t6h)