Το αφήγημα ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί τη μοναδική υπεύθυνη πολιτική επιλογή για τη χώρα ενισχύουν οι τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της αντιπολίτευσης, με αφορμή τη νέα φάση εσωτερικής περιδίνησης στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις διαδικασίες για την ανάδειξη της ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.

Ενόσω προσεγγίζουμε τον Σεπτέμβριο, έναν μήνα που παραδοσιακά λόγω και της παρουσίας των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ θεωρείται ορόσημο για την πολιτική, ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να πατήσει το κουμπί του restart. Κάνοντας έτσι ουσιαστική στροφή στις καθημερινές ανησυχίες των Ελλήνων, αναγνωρίζοντας τυχόν παραλείψεις και αστοχίες στο κυβερνητικό έργο, ποντάροντας στη διαπίστωση πως, παρά τα κακώς κείμενα, η κυβέρνηση παραμένει πιστή στις προγραμματικές δεσμεύσεις της και δεν υπάρχουν αποκλίσεις από τον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής και έχοντας ήδη κατά τον πρώτο χρόνο της δεύτερης κυβερνητικής θητείας του Κ. Μητσοτάκη υλοποιήσει το 42% των δεσμεύσεων για το τρέχον έτος, και συγκεκριμένα 29 μεταρρυθμίσεις και 25 σημαντικές δημόσιες επενδύσεις.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επανέρχεται σταδιακά το μότο «Το είπαμε, το κάναμε», με την επιδίωξη να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της κυβέρνησης απέναντι στους πολίτες και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να επιδιώκει να οικοδομήσει εκ νέου τη σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό, που επλήγη από ορισμένους κυβερνητικούς χειρισμούς, κρατώντας αποστάσεις από λογικές «Τάζουμε στους πάντες τα πάντα». Αντιθέτως, στο πλαίσιο της πρωθυπουργικής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη, κυριαρχεί η εξισορρόπηση των παροχών με τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, μέσω παρεμβάσεων που επουδενί θα έθεταν σε κίνδυνο την πορεία της εθνικής οικονομίας.

ΝΔ: Το «καλάθι» της ΔΕΘ δεν θα χαρακτηρίζεται από τη λογική των παροχών

Σε κάθε περίπτωση, άλλωστε, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι το «καλάθι» της ΔΕΘ δεν θα χαρακτηρίζεται από τη λογική των παροχών. Αντιθέτως, οι εξαγγελίες για την οικονομία θα είναι ισορροπημένες, με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας, σε συνάρτηση με τις ανάγκες της κοινωνίας. Το βέβαιο είναι πως οι δημοσιονομικοί στόχοι του νέου Προϋπολογισμού, που βρίσκεται υπό επεξεργασία από το οικονομικό επιτελείο, θα εναρμονίζονται με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2024-2025, που προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2025 και τα επόμενα χρόνια θα διαμορφωθεί στο 2,1% του ΑΕΠ.

Το Μαξίμου, λοιπόν, ποντάροντας στη σύγκριση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης σε προγραμματικό επίπεδο, θα τονίσει εμφατικά την έλλειψη ουσιαστικών προτάσεων από την αντιπολίτευση για τα κρίσιμα ζητήματα που ταλανίζουν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως η ακρίβεια, η στεγαστική κρίση, η Υγεία, η Παιδεία, η ασφάλεια κ.λπ. Επίσης θα προωθήσει, με αφετηρία τη ΔΕΘ, στοχευμένες δράσεις για καίρια ζητήματα της δημόσιας σφαίρας, με την απόσταση που χωρίζει τον πρωθυπουργό από τους πολιτικούς του αντιπάλους να αναμένεται ως το κεντρικό αφήγημα του επόμενου διαστήματος. Ακόμα, οι φωνές της αντιπολίτευσης που ζητούσαν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες έχουν σιωπήσει, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία, έχοντας καθαρό ορίζοντα τριετίας για την υλοποίηση του σχεδιασμού της.

Σχέδιο 10 σημείων για την επόμενη ημέρα στην Αττική μετά τη φωτιά

Εξάλλου, εν αναμονή των πρώτων ερευνών κοινής γνώμης μετά τη θερινή ανάπαυλα, που παραδοσιακά παρουσιάζονται μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ, το βάρος του κυβερνητικού επιτελείου πέφτει στη διαχείριση των συνεπειών που άφησε στο πέρασμά της η καταστροφική πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου, προβάλλοντας τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, παράλληλα με τα βήματα που έχουν γίνει στον τομέα της πρόληψης των φαινομένων. Σε αυτό το πλαίσιο, το κυβερνητικό επιτελείο παρουσίασε σχέδιο 10 σημείων για την επόμενη ημέρα στην Αττική μετά τη φωτιά, με έμφαση στην ανακούφιση των πυρόπληκτων, ταυτόχρονα με την ανάληψη πρωτοβουλιών για αντιπυρική προστασία και ανάταξη των δασών της Αττικής.

Το Μαξίμου, χωρίς να σχολιάζει τις εσωτερικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, διαμηνύει πως αναμένει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης κριτική σε επίπεδο προγραμματικών θέσεων και προτάσεων και όχι «κορώνες», με αποτέλεσμα να καθίσταται περισσότερο εμφανής η ανεπάρκεια των κομμάτων της αντιπολίτευσης να διεμβολίσουν τον χώρο του Κέντρου, που αποτελεί το «κλειδί» της κυριαρχίας της Ν.Δ. στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Την ώρα, μάλιστα, που οι εσωτερικές ζυμώσεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και οι εξελίξεις κυρίως στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνουν να φρενάρουν ή έστω να δυσχεραίνουν το εγχείρημα για σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων, το Μαξίμου σχεδιάζει πολιτικές που αφορούν τη μεσαία τάξη. Στόχος να επισφραγίσει την πολιτική υπεροχή της Ν.Δ. στο συγκεκριμένο ακροατήριο, αναπροσαρμόζοντας τη στρατηγική που θα ακολουθήσει για την επόμενη χρονιά, στοχεύοντας στην περαιτέρω στήριξη των παραγωγικών ηλικιών στην αγορά εργασίας, στην ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών, τη δικαιότερη κατανομή των επιδομάτων και την περαιτέρω μείωση της ανεργίας.

Ηδη το φθινόπωρο αναμένεται το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με ευνοϊκές διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας και την εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων, ενώ έχουν δρομολογηθεί η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Παράλληλα, προς αυτή την κατεύθυνση αξιολογούνται εισηγήσεις για σημειακές αλλαγές ως προς τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και σειρά μεταρρυθμίσεων με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους, την ενίσχυση του ΕΣΥ, την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος κ.ά.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»