Η Ελλάδα, κυρίως λόγω γεωγραφικής θέσης, µοιραία δέχεται µεγάλο βάρος µεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από τις γειτονικές χώρες που βρίσκονται σε κρίση. Τα µέτωπα είναι πολλά. Οµως, δεν είναι µόνο οι «παραδοσιακές» εστίες έντασης που εξωθούν ανθρώπους στην προσφυγιά, όπως η Λιβύη για παράδειγµα. Εχουν προστεθεί κι άλλοι παράγοντες στην εξίσωση. Αφενός οι διακινητές εξακολουθούν να εκµεταλλεύονται αθώες ψυχές, προκειµένου να πλουτίζουν, και στέλνουν βάρκες προερχόµενες από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αφετέρου, όσο δεν κοντρολάρεται η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, αυξάνονται και οι ροές από Γάζα (µέσω Αιγύπτου), Λίβανο και Ιορδανία. «Κερασάκι στην τούρτα», η ανακοίνωση της Τουρκίας περί µερικής άρσης της βίζας προς τους Ιρακινούς πολίτες. Εξέλιξη που συζητείται εντόνως στην Αθήνα, καθώς ενδέχεται να πυροδοτήσει ένα νέο µεταναστευτικό κύµα προς την Τουρκία και σε δεύτερο χρόνο προς την Ευρώπη, µέσω φυσικά... της Ελλάδας.

Τα «Π» αποκαλύπτουν την πραγµατική εικόνα γύρω από το Μεταναστευτικό, απαριθµώντας τα νέα δεδοµένα που καλείται να αντιµετωπίσει η χώρα µας, και παρουσιάζουν στοιχεία για τις ροές.

Μεταναστευτικό: Αύξηση 122% στις ροές σε σχέση με το πρώτο 6µηνο του 2023

Οι µεταναστευτικές ροές αυξάνονται ανησυχητικά. Σύµφωνα µε -αρκετά πρόσφαταστοιχεία από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, οι ροές από 8.350 που ήταν το πρώτο 6µηνο του 2023, έφτασαν στις 18.508 το αντίστοιχο φετινό διάστηµα, σηµειώνοντας αύξηση 122%. Σε ετήσια βάση είναι σχεδόν τριπλάσια η αύξησή τους. Πιο συγκεκριµένα, από τον Ιούνιο του 2023 έως και τον Ιούνιο του 2024 έχουν καταγραφεί 58.582 είσοδοι από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τον Εβρο, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστηµα ήταν περίπου 21.000. Μεγάλη αύξηση δείχνουν και τα στοιχεία από το Λιµενικό Σώµα. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, οι λιµενικοί διέσωσαν περισσότερους από 3.300 µετανάστες και πρόσφυγες. Εντοπίστηκαν 117 διακινητές, ενώ κατασχέθηκαν 60 σκάφη.

Ελεύθερη μετάβαση 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ανακοίνωσε την απόφαση της Αγκυρας για ελεύθερη µετάβαση των πολιτών του Ιράκ προς την Τουρκία. Συγκεκριµένα, ο Χ. Φιντάν δήλωσε: «Αποφασίσαµε να ξεκινήσουµε την πρακτική απελευθέρωσης των θεωρήσεων για τους Ιρακινούς αδελφούς µας ηλικίας κάτω των 15 ετών και άνω των 50 ετών, από την 1η Σεπτεµβρίου, η οποία συµφωνήθηκε κατά την επίσκεψη του προέδρου µας στη Βαγδάτη». Το γεγονός αυτό προκάλεσε αντιδράσεις ακόµα κι εντός Τουρκίας. «Ενας 50χρονος Ιρακινός θα µπορεί να πάρει το παιδί του ή το εγγόνι του και να έρθει δίχως κανέναν περιορισµό στην Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά ο γνωστός πολιτικός Μουράτ Γετκίν. Ενώ ο συνάδελφος δηµοσιογράφος Φατίχ Αλταϊλί κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση πως µε την απόφασή της θα φτάσουν στην Τουρκία εκατοµµύρια Ιρακινοί και αυτό δεν θα έχει όφελος για τη χώρα του. Η άφιξή τους στη γείτονα θα είναι απολύτως νόµιµη και άρα δεν αποκλείεται να φτάσουν αρκετοί Ιρακινοί πολίτες και στην Ελλάδα. Ενδέχεται, δηλαδή, να παίξει η χώρα µας ξανά ρόλο «γέφυρας» για τους Ιρακινούς, µε τις ευλογίες της Τουρκίας.

H Κάσος άλλαξε το κλίµα και οδήγησε στην αναβολή της επίσκεψης που είχε προγραµµατίσει ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών

Αυξημένη πίεση 

Γενικώς, η συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας, τόσο σε επίπεδο υπουργείων Μετανάστευσης όσο και σε επίπεδο λιµενικών Αρχών, πηγαίνει καλά. Το παρ’ ολίγον επεισόδιο στην Κάσο δεν φάνηκε να επηρεάζει ιδιαιτέρως τη διµερή συνεργασία σε αυτόν τον τοµέα. Οµως, δεν είναι όλα «ρόδινα».

Προφανώς, η Κάσος άλλαξε το κλίµα και οδήγησε στην αναβολή (αν όχι ακύρωση) της επίσκεψης στην Αθήνα που είχε προγραµµατίσει ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, ο οποίος επρόκειτο να συναντηθεί µε τους υπουργούς Νίκο Παναγιωτόπουλο, Χρήστο Στυλιανίδη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ώστε να συζητήσουν θέµατα µετανάστευσης και ασφάλειας. Μέχρι και σήµερα, εκκρεµούν αυτές οι συναντήσεις. Επίσης, δεν φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι στον τρόπο µε τον οποίο λειτουργούν ασυνείδητοι διακινητές. Εχοντας ως ορµητήριο τα τουρκικά παράλια, στοιβάζουν κόσµο σε επικίνδυνες βάρκες και τους στέλνουν στην Ελλάδα. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η «ταρίφα» που πληρώνει κάθε µετανάστης στα κυκλώµατα ανέρχεται στα 4.500 ευρώ (το άτοµο). Χωρίς να ξέρει αν θα φτάσει. Μόλις πριν από λίγες ηµέρες έκανε τον γύρο του κόσµου η ιστορία του µικρού Ιωνά. Του µόλις 50 ηµερών βρέφους που σκληροί δουλέµποροι πέταξαν στα βράχια της Τήλου, µαζί µε άλλα µωρά και εγκύους. Οι ακρίτες µας και το Λιµενικό τούς διέσωσαν

«∆ιαφυλάσσουµε τα ευρωπαϊκά σύνορα, είµαστε οι άγρυπνοι φύλακες του Αιγαίου και την ίδια στιγµή σώζουµε ζωές. Παλεύουµε εναντίον των διακινητών, εναντίον αυτών των ανθρώπων, που ουσιαστικά είναι έτοιµοι να θυσιάσουν ανθρώπινες ψυχές για το κέρδος», δήλωνε προ ηµερών ο υπουργός Ναυτιλίας, κ. Στυλιανίδης, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο των διακοσίων ετών από τη Ναυµαχία της Μυκάλης. Πάντως, απίστευτες εικόνες κατεγράφησαν και στην Ικαρία. Σε σχετικό βίντεο που κυκλοφόρησε στο ∆ιαδίκτυο φαίνονταν µετανάστες να αποβιβάζονται στην παραλία Ιερό του νησιού µε φουσκωτό σκάφος. Μάλιστα, στο βίντεο διακρινόταν και ο διακινητής, ο οποίος ανενόχλητος έφυγε αφού τελείωσε τη «δουλειά» του. Ολα αυτά µπροστά στα έκπληκτα µάτια τουριστών.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»