Σεισάχθεια για τον αγροτικό κόσµο ετοιµάζει η κυβέρνηση και η παρέµβαση θα ανακοινωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη. Τον «απεγκλωβισµό» τους από τη µέγγενη των οφειλών που δεν µπορούν να εξυπηρετήσουν, από δάνεια και ασφαλιστικές εισφορές έχουν ζητήσει µετ’ επιτάσεως οι αγρότες από την κυβέρνηση και φαίνεται πως το απότοκο του τελικού συµβιβασµού θα ανακοινωθεί στη ∆ΕΘ από τον πρωθυπουργό.

1. Νομοθετική Ρύθμιση

Όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, µιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 FM και την εκποµπή «Μπρα ντε φερ», µε τον ∆ηµήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει τη ρύθµιση των κόκκινων αγροτικών δανείων. Σύµφωνα µε πληροφορίες της «Απογευματινής», η συζήτηση µε τους αγρότες κρατά πολλούς µήνες και «έχει ήδη ωριµάσει». Αφορά χρέη που αγγίζουν τα 4 δισεκατοµµύρια ευρώ και «φορτώνουν» 17.000 ΑΦΜ από δάνεια αλλά και τα χρέη των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ. Οι αγρότες περιµένουν από τον πρωθυπουργό να εξαγγείλει από το βήµα της ∆ιεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης µια νέα νοµοθετική ρύθµιση -σε συνεννόηση και µε την Τράπεζα της Ελλάδος- για τη ρύθµιση των αγροτικών οφειλών που έχουν περάσει στα funds. Οι αγρότες έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση -και φαίνεται πως θα ικανοποιηθούν σε µεγάλο βαθµόευνοϊκούς όρους αποπληρωµής µε απαλοιφή µεγάλου µέρος των τόκων, οριστική διαγραφή των οφειλών αγροτών που είτε έχουν πεθάνει και τα χρέη βαραίνουν τους συγγενείς είτε έχουν εγκαταλείψει τη δραστηριότητά τους. Μόνο από την Αγροτική Τράπεζα τα µη εξυπηρετούµενα δάνεια αγροτών και αγροτικών συνεταιρισµών αγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ (που µαζί µε τον εκτοκισµό «εκτοξεύονται» στα 4 δισ.). Αυτά τα χρέη παραµένουν στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα περιληφθούν, σύµφωνα µε τις πληροφορίες της «Α», στο νοµοθέτηµα που ετοιµάζει η κυβέρνηση για την ανακούφιση του αγροτικού κόσµου.

2. Προμήθεια Πετρελαίου

Την ίδια ώρα, σύµφωνα µε τον Κώστα Τσιάρα, θα υπάρξουν εξαγγελίες που θα δίνουν µόνιµη λύση στο αγροτικό αίτηµα για την προµήθεια πετρελαίου. Φέτος, µετά και τις αγροτικές κινητοποιήσεις, επεστράφη στους αγρότες µέρος του φετινού κόστους του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ένα συνολικό ποσό που άγγιξε τα 82.000.000 ευρώ. Οι αγρότες είχαν ζητήσει στις συναντήσεις που είχαν πραγµατοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίµου µόνιµη λύση µε νοµοθετική ρύθµιση. Όπως άλλωστε είπε και ο Κώστας Τσιάρας, «η δηµιουργία µόνιµου µηχανισµού επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση εντάσσεται στο µόνιµο ενδιαφέρον του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της κυβέρνησης για στήριξη του πρωτογενούς τοµέα και µείωση του κόστους παραγωγής».

3. Ασθένεις - αντικατάσταση

Όσον αφορά την πανώλη, ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι αυτή την εβδοµάδα έχουν προγραµµατιστεί συσκέψεις στο ΥΠΑΑΤ σχετικά µε το ζήτηµα της καταγραφής της εικόνας των ζηµιών που προκάλεσε η ζωονόσος και γνωστοποίησε πως οδηγήθηκαν προς θανάτωση 25.000 ζώα, τα οποία θα µπορέουν να αντικαταστήσουν οι κτηνοτρόφοι µε τις αποζηµιώσεις.