Σε ρυθμούς ΔΕΘ αρχίζει και κινείται πλέον η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να επισκέπτεται σήμερα τη Θεσσαλονίκη ενόψει της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, την οποία θα εγκαινιάσει ο ίδιος το επόμενο Σάββατο.

Στις 10 το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που εκπροσωπούν την Α’ και τη Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, ενώ το μεσημέρι θα έχει συναντήσεις με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Θυμίζουμε ότι ο νυν περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, είναι το πρόσωπο που έχει προτείνει η κυβέρνηση για τη θέση του Έλληνα επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δίνει και τοπικά και περιφερειακά πολιτικά χαρακτηριστικά στην απόφαση αυτή. «Η επιλογή του κ. Τζιτζικώστα είναι μια επιλογή με πολιτικά χαρακτηριστικά, η οποία αναδεικνύει τη σημασία της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας για την Ευρώπη, ως μια περιοχή με στρατηγική θέση, διασυνδεσιμότητα και γεωπολιτική σημασία τόσο για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη όσο και ως βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο Παύλος Μαρινάκης.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο κ. Μητσοτάκης στη εκδήλωση όπου θα παραστεί και θα μιλήσει ο ίδιος στις 11 το πρωί, με θέμα «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή Ανάπτυξη / Παρουσίαση Ψηφιακής Πλατφόρμας erga.gov.gr», στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τη διαδικτυακή πλατφόρμα μέσω της οποίας μπορεί κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση και ενημέρωση για την πρόοδο των έργων που συντελούνται στην ελληνική επικράτεια, «ένα αυτονόητο και συνάμα τολμηρό βήμα λογοδοσίας και διαφάνειας, για να αποκτήσουμε όλοι τον έλεγχο των έργων που αλλάζουν τη ζωή, την καθημερινότητά μας», όπως έχει πει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει ότι με τον τρόπο αυτό oι πολίτες μπορούν να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο περίπου 6.000 έργα και παρεμβάσεις, συνολικού ύψους άνω των 77 δισ. ευρώ, για την αναβάθμιση των δικτύων και των υποδομών, για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και την πράσινη μετάβαση σε όλη τη χώρα. Θα σταθεί ιδιαίτερα στα έργα που αφορούν στη Θεσσαλονίκη, για τα οποία ευρύτερη αναφορά θα κάνει στη ΔΕΘ, όπου αναμένεται να δώσει και την οριστική ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του μετρό Θεσσαλονίκης. Πέρα από το μετρό, τα έργα αυτά είναι η ανατολική εσωτερική περιφερειακή Θεσσαλονίκης (Flyover), η ανάπλαση της ΔΕΘ, η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου, τα έργα στα νοσοκομεία «Ιπποκράτειο» και «Παπανικολάου» κ.ά.