Tο κλασικό ρητό του Ουµπέρτο Εκο «Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις» θα µπορούσε να είναι το µότο του ΠΑΣΟΚ ακόµα και κατά τη διάρκεια των εκλογών για την ηγεσία του κόµµατος.

Με την έννοια ότι οι διαδικασίες κυλούν ήρεµα, οι υποψήφιοι τηρούν χαµηλούς τόνους, αποφεύγουν τις συγκρούσεις και προτιµούν όλο αυτό το διάστηµα να συνδυάζουν τα µπάνια του λαού µε στοχευµένες επισκέψεις σε νησιά, που τέτοιες ηµέρες έχουν αυξηµένη ζήτηση. Θεωρητικά, όλα αυτά θα τελειώσουν από αύριο, καθώς µπαίνουµε στην τελική ευθεία των εσωκοµµατικών εκλογών, που είναι προγραµµατισµένες για τις δύο πρώτες Κυριακές του Οκτωβρίου. Που σηµαίνει ότι οι υποψήφιοι θα ανεβάσουν ρυθµούς, θα ενισχύσουν την παρουσία τους και τις δηµόσιες παρεµβάσεις τους και, τέλος, θα ξεδιπλώσουν το πολιτικό τους σχέδιο. Αλλωστε, θα πρέπει από την επιτροπή των εκλογών να ληφθούν οι αποφάσεις για διάφορα διαδικαστικά ζητήµατα, όπως, για παράδειγµα, ο αριθµός των καλπών που θα στηθούν, µε τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα είναι πολύ παραπάνω από 1.000 σε όλη την Ελλάδα. Ο στόχος είναι η µέγιστη δυνατή συµµετοχή των µελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ, µε τις εκτιµήσεις έµπειρων κοµµατικών παραγόντων να αναφέρουν ότι µπορεί αυτή τη φορά να φτάσει ή και να ξεπεράσει τις 300.000.

Μια τέτοια εξέλιξη θα δώσει µεγάλη ώθηση σε όποιον/α κάθεται στην προεδρική καρέκλα στις 15 Οκτωβρίου, ενώ δεν θα επιτρέπει στους υποψήφιους να αµφισβητήσουν όποιο πρόσωπο εκλεγεί. Ταυτόχρονα, µε βάση τις συζητήσεις που έχουν γίνει, θα πραγµατοποιηθεί τουλάχιστον ένα τηλεοπτικό ντιµπέιτ, πιθανότατα στην ΕΡΤ, µε δηµοσιογράφους κοινής αποδοχής των υποψηφίων. Κεντρικές οµιλίες από τους υποψήφιους θα γίνουν και στην Κεντρική Επιτροπή, που θα συνεδριάσει στις 15 Σεπτεµβρίου, όπου και θα επικυρωθούν οι υποψηφιότητες του Νίκου Ανδρουλάκη, του Παύλου Γερουλάνου, της Νάντιας Γιαννακοπούλου, της Αννας ∆ιαµαντοπούλου, του Χάρη ∆ούκα και του Μιχάλη Κατρίνη. Ολοι τους έχουν συγκεντρώσει τις 5.000 υπογραφές που απαιτούνται - κάποιοι εκ των υποψηφίων πολύ περισσότερες.

Θέσεις και ευκαιρίες

Ολοι βεβαίως αναµένουν τις δηµοσκοπήσεις, οι οποίες θα διαµορφώσουν το κλίµα και θα παίξουν ρόλο (και) στην τελική επιλογή που θα κάνουν µια σειρά από κεντρικά στελέχη που δεν έχουν ακόµα τοποθετηθεί. Για παράδειγµα, παραπάνω από τους µισούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν πάρει επισήµως θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου, ενώ το ίδιο ισχύει και για πολλά κεντρικά στελέχη του κόµµατος. Με ενδιαφέρον αναµένονται οι δηµοσκοπήσεις όχι µόνο για την απήχηση των υποψηφίων, αλλά και για τα ποσοστά του κόµµατος. Σε µια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει διαλυτικά φαινόµενα, είναι σαφές ότι προκύπτουν (θεωρητικά πάντα) νέες ευκαιρίες για το ΠΑΣΟΚ.

Για παράδειγµα, αν οι πρώτες δηµοσκοπήσεις εµφανίσουν το ΠΑΣΟΚ πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή σε θέση αξιωµατικής αντιπολίτευσης, αυτό θα δώσει περαιτέρω ώθηση στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος ούτως ή άλλως ήταν πρώτος στις δηµοσκοπήσεις που έγιναν πριν από τις θερινές διακοπές για τη µάχη της ηγεσίας. Στον αντίποδα, αν το ΠΑΣΟΚ καταγράψει στασιµότητα στα ποσοστά του, ενδεχοµένως να περιοριστεί η δυναµική του σηµερινού προέδρου του κόµµατος και να ενισχυθούν άλλες υποψηφιότητες, που εµφανίζονται απειλητικές για την ηγεµονία του κ. Μητσοτάκη και της Ν.∆.

Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»